Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WODNE OGRZEWANIE POD?OGOWE

Recommended Posts

Gość andrzejj_

ogrzewanie podłogowe --wez pod uwage ze jest bardzo duza bezwładnosc takiego ogrzewania i praktycznie aby dawało efekty kocioł CO musi pracowac non stop-całą zime a wiec koszty ogrzewania cholernie wysokie.Nie sluchaj rad typu--podłogowka to niskie koszty bo to bzdury.

A jesli masz kasę --polecam bo to wysoki komfort.0601447444andrzej

Juz sam nie wiem. Ja słyszałem raczej dobre rzeczy o podłogówce. Chodzi mi o ogrzanie salonu aneksu kuchennego , łazienki i holu. W pozostałych pomieszczeniach grzejniki.

Proszę napiszcie jakieś konkrety- orientacyjny koszt itp.

bezwładność podłogówki to jeden temat, do minimalizowania tego efektu może służyć lub/i :

- regulator pogodowy sterujący piecem,

- wydajna wentylacja mechaniczna,

- dodatkowe źródło ogrzewania, zazwyczaj większość budujących decyduje się na kominki z wkładem na drewno,

Problem może pojawić się jedynie kilka razy w roku przy nagłych zmianach temperatury a i wówczas nie jest to nie do przezycia.

Komfort jest niezaprzeczalny.

A zużycie gazu, czy oleju - czym tam ogrzewasz, nie zależy od zastosowanego sposobu ogrzewania ( kaloryfery, podłogówka ) tylko od wydatku energetycznego budynku, czyli inaczej od przenikania ciepła przez przegrody - i jest to osobny temat.

Ponadto przy ogrzewaniu podłogowym, zużynie powinno być około 10% niższe niż adekwatnie zastowane grzejnikami. Wynika to z faktu przenikania i nagrzewania pomieszczenia od dołu ( podłogi ) a nie jak jest w przypadku grzejników gdzie wpierw nagrzewa się powietrze pod stropem i dalej stopniowo w dół.

Zobacz rozkład temperatur komfortu cieplnego przy zastosowaniu różnego rodzaj ogrzewania.

To właśnie wówczas ciepłe zgromadzone pod sufitem poprzez wentylację ucieka w komin !

Osobiście nie mam doświadczeń, ale podłogowkę zrobię, właściwie już mam projekt. Podłogówkę mają nasi znajomi ( kilku ) i wszyscy płacą stosunkowo ( właściwie zadziwiająco ) niskie rachunki i nikt z nich nie narzeka. Wręcz przeciwnie, mając wcześniejsze doświadczenia z kaloryferkami.

CZ.

Tym Gosciem powyżej byłem ja.

Własnie widziałem ten rozkład temperatur i fakty przemawiaja za podłogówką. Nie jestem znowu takim piecuchem, ale głównie chodzi mi o dzieci. Biorąc fakt pod uwagę, iż więcej czasu spądzają one właśnie na podłodze dlatego tam potrzebuję wyższej temperatury niż w górnych partiach pomieszczeń. Jak wcześniej napisałem w sypialniach bedą grzejniki a kominek i tak będzie. Myslę, że nie będzie tak tragicznie.

Ja również jestem zainteresowana tym tematem tylko doświadczonych w nim brakuje.Mam mieszkanie na 13 piętrze i wsalonie też chcę dać wodną podłogówkę podłączoną do CO,tylko pytanie o ile podniesie mi to poziom podłogi.Ponieważ jest to stan surowy ekipa ma zerknąć pod szlichtę ile tam jest miejsca.

Doświadczeni kochani podzielcie się swoją wiedzą :wink:

podłogówka wymaga izolacji cieplnej, coby nie grzać sąsiadów od dołu za darmo, no chyba że się dogadasz i Ci część zwróci :wink:

najmniej to chyba ze 3 cm, ale wówczas koniecznie + folia aluminiowa

( dotyczy mieszkania na piętrze ) ale najlepiej min.5 cm

na gruncie min. 8 cm. U mnie na gruncie zaplanowałem w projekcie 16 cm.

Dalej idzie folia, ale ona ma 0,2 mm i płyta grzewcza.

Z tego co podają producenci rurek do podłogówki to powinna mieć min. 6,5 cm. Fachowcy mówią, że wystarcza 5 cm ale koniecznie trzeba zbroić - jest kilka sposobów np. włóknami bądź siatką.

To już z grubsza możecie policzyć ile podłogówka podnosi podłogę do góry.

Jakby co to pytajcie chętnie odpowiem, w miarę mojej wiedzy.

Nie zajmuje się tym zawodowo a mój zawód jest diametralnie inny, ale u siebie zamierzam podłogówkę zrobić sam.

Przygotowuję się do tego od roku - tak w ramach hobby.

W koću coś chciałbym sam zrobić w tym domu :)

CZ.

Ja na parterze zostawiłem sobie 20cm od wylewki i bardzo sie cieszyłem, że właśnie tyle. Ledwo wystarczyło na 11cm styropianu , rurki, zbrojenie, wylewkę i płytki gresowe.

Trzeba pamiętać, że z reguły wylewka (chudziak) nie w każdym miejscu ma tą samą wysokość i w niektórych miejscach zostaje mniej miejsca na wszystkie warstwy niż planowany przez nas zapas.

Polecam raczej więcej niż za mało

siewonka napisał:
My zakładamy 15 cm ale zaczynam się bać czy wystarczy?

spoko,

u mnie jest 16 cm i wsp. U = 0,25 [ W/m^2*K ]

Biorąc pod uwagę średnią temp. gruntu pod budynkiem ok. 8C ( w zależności od strefy i warunków ) i migrację ciepełka w górę, w przeciwieństwie do np. stropodachu jest OK.

Dla wymagających polecam + folię aluminiową,

Przy obecnych cenach materiałów uzyskanie lepszych wartości U jest mało efektywne tzn. zbyt dużo zapłacimy aby mogło sie zwrócić w rozsądnym okresie.

lepiej kupić kilka kubików drewna do kominka - podwójna korzyść :D

albo kwiaty dla żony - potrójna korzyść, no albo piwko - po... ;-)

CZ.

• 2 months później...
Gość Sympatyk

A co zamierzqcie układać an pdłogę z ogrzewaniem? Od tego też zależy poziom wylewki.

Wiadomo że najepiej ceramike, ale ja w salonie sobie tego nie wyobrażam. Rozważam pomiedzy panelami a Finishparkietem. Niby prducenci tego 2-go piszą że jest wersja o grubości 11 mm i doskonale sie na daje na ogrzewanie podłogowe. Jakie jest wasze zdanie.

:lol:

oczywiście, że można stosować panele itp.

należy tylko zwrócić uwagę na kilka szczegółów ;

- producent powinien oznaczyć je, iż nadają się do podłogówki,

- panele mają trochę większy opór cieplny niż terakota i trzeba to uwzględnić w projekcie,

- najlepiej stosować panele "na zatrzask", czyli bez kleju a jeśli klejone to odpowiednim klejem,

- pod panele jako wypełniacz należy dać odpowiedni materiał, z pewnością nie wolno dawać kilka cm spienionej pianki poliuretanowej,

- na końcu trzeba dobrze oblać, coby długo służyły :wink:

Cz.

Anonymous napisał:
A w drugą stronę, to niby ta bezwładność nie działa ? Hę.

Grzegorz

..zeby podłogówka nagrzała podłogę w pomieszczeniu 20m2 musi minąc ok 5godzin.Po wyłączeniu kotła całosc stygnie duzo szybciej..ok 1-2godz.a wiec występują duze straty.To miałem na mysli

andrzejj_ napisał:
ogrzewanie podłogowe --wez pod uwage ze jest bardzo duza bezwładnosc takiego ogrzewania i praktycznie aby dawało efekty kocioł CO musi pracowac non stop-całą zime a wiec koszty ogrzewania cholernie wysokie.Nie sluchaj rad typu--podłogowka to niskie koszty bo to bzdury.

A jesli masz kasę --polecam bo to wysoki komfort.0601447444andrzej

To są bzdury.

Mam podłogówkę w całym domu i jakoś kocioł mi nie grzeje non-stop.

Ilość energii dostarczonej musi być wystarczająca do ogrzania budynku i uwzględniać izolacyjność budynku.

W podłogówce ilość energii może być niższa dzięki temu, ze mozna utrzymać niższą temperaturę przy tym samym odczuciu komfortu cieplnego.

Cytat
..zeby podłogówka nagrzała podłogę w pomieszczeniu 20m2 musi minąc ok 5godzin.Po wyłączeniu kotła całosc stygnie duzo szybciej..ok 1-2godz.a wiec występują duze straty.To miałem na mysli

Co to znaczy występują duże straty ? - jeżeli otworzymy okno, to straty będą takie same przy podłogówce i przy grzejnikach. Jak coś jest żle zaizolowane to wtedy ma duże straty.

Nagrzanie podłogi może potrwać nawet kilka dni - jak zaczynamy sezon.

Podniesienie temperatury w pomieszczeniu o 1st może potrwać kilka godzin. PO odcięciu zasilania podłogówki mam tą samą temperaturę przez kolejne kilka godzin. Akumulacyjnośc podłogi, ale również ścian i generalnie całego budynku robi swoje.

Aha - nie liczcie na ciepłą podłogę. Przez większość sezonu temp podłogi nie przekracza 22-24 stopni - czyli nie jest zimna, ale to mniej niż nasze 37st.

W duże mrozy i w łazienkach odczucie ciepła podłogi jest bardziej wyraźne.