Gość 31.10.2003 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 dla zainteresowanych podaję obliczenia z projektu :temp. zewnętrzna / temp. podłogi w salonie -30C / 25,6C-25C / 25,1C-20C / 24,6C-15C / 24,2C-10C / 23,7C-5 / 23,2C0C / 22,7C5C / 22,1C10C / 21,5C15C / 20,7C20C / 20C Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 01.11.2003 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Dziękuję Wam za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 To co dać pod panele. Długo szukam i nie wiem do dzisiaj. Ktoś coś mówił o jakiś płytach z grafitem. Ale nigdzie konkretów. Mało tego w hipermarketach proponują pianki, płyty itp zachwalajac iż mają bardzo dobra współczynniki izolacji termicznej. Tylko że akura w tym wypadku o to nie chodzi. Zdaje się że to temat nie do końća jasny. Bo pod panele trzeba coś dać. Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 A moze ogrzewanie scienne??? Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 03.11.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Moim zdaniem ogrzewanie sufitowe jest jednak bezkonkurencyjne! Polecam wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17408. Dotychczas planowałem podłogowe, ale teraz nic mnie nie odwiedzie od sufitowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cchannelii 03.11.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Ja szczerze mówiąc pracuję tyle czasu że nie wiem ile czego co i jak.Jedyne co wiem to że styropianu mam 3 warstwy w sumie dające 15 czy 16 cm. (wiem bo to była sobota i byłem wolny). I wiecie co . Cieszę się z tego. Podłogówka zrobiona, mnie przey tym nie było i głowa mnie nie bolała. Kończyli wylewanie w ten czwartek !!! Jest tylko jeden warunek.Trzeba mieć porządnych fachowców i mieć do nich zaufanie. Ja do swoich mam. Zrobili mi w tym domu tyle i tak, że ufam im zupełnie. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 03.11.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 My zakładamy 15 cm ale zaczynam się bać czy wystarczy? Wystarczy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 03.11.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Cały czas robie analize u siebie CO.Sciany k=0,29 szyby k=1,1Kilka sezonow grzewczych mierze temp w pomieszczeniu i spisuje stan gazomierza i temp na zew..Miasto-Katowice co tez nie jest bez znaczenia.Dom ustawiony duzym oknem centralnie na południe.Jesli jest intensywne słonce przy wyłaczonym ogrzewaniu temp w domu waha sie na wys 20st C.W tym momencie jaki sens ma włączona podłogówka?Natomiast przy duzym spadku temp wieczorem właczam kocioł COTo dokładnie chciałem przekazac.Ten sam problem z podłogówka ktora grzeje w czasie gdy wszyscy sa w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 04.11.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 rozmawialem z firma wykonujaca podlogówki, polecają 2x5 cm styropianu. A 2 x ponieważ układa się tak aby likwidować szczeliny z popzedniej warstwy. Druga warstwa styripiany to oczywiście powlekany folią aluminiową. Mamy więc 2x5cm=10cm, rurki 6 cm, wylewka+kafelki 4cm daje to ok 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 04.11.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Rurki 6 cm?! To z czego są one zrobione? Myślę, że 2 cm na rurki spokojnie wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 04.11.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 sorki pomyłka, mają rzeczywiście coś koło 2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skoczek 11.11.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 z reguły rury do podłogówki mają 16 mm, a budowa płyty grzejnej zalecana przez producentów to 10 cm styropianu, z płytą systemową 2 cm w zależności od producenta systemu, jeżeli jest płyta systemowa to nie daje się już folii, jeżeli nie to folia z rastrem rura do podłogówki i 6,5 cm wylewki, dlatego trzeba liczyć że będzie to nawet do 20 cm ze względu na nierówności chudego betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 12.11.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 u siebie przerabiałem ogrzewanie w czasie remontu korytarza. Zdjąłem kaloryfer i hydraulicy na 10-12 cm zrobili mi podłogówkę. Działa bez żadnych mieszaczy itp - tylko zawór termostatyczny w ścianie nad nią.... Przegrzałem prawie 1,5 roku - rewelacja! Mam włożone w to wszystko blache aluminiową (około 1 mm grubości) jak brytfannę - wystaje z wylewki przy ścianach, podobno o takich właściwościach że można przez nią wziąść w reke żarzący sie wegiel (???????????) dla tego mam tylko 2 i 3 cm styropianu - łązcnie 5 cm. na to terakote. trzyma ciepło aż miło! fakt faktem że pod spodem mam parter domu (swojego) wiec nie przeszkadza mi oddawanie ciepła w dółą ale wejde na drabinę i sprawdze namacalnie czy sie nagrzewa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts