malinka135 20.10.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Mam do Was pytanie - chcę wybudować mały domek do ok 90m powierzchni użytkowej. Na razie myślę o włożeniu w budowę ok 100 tyś zł . Jak sądzicie czy stan surowy zamknięty uda mi się postawić za taką kasę ?Myślę o dodatkowym wkładzie własnej pracy ?Jak sądzicie czy lepiej wziąć jedną firmę do budowy ,czy do poszczególnych etapów budowy różnę firmy ? Czy materiały wyszukiwać samemu czy zdać się na fachowców z ich kontaktami w hurtowniach ?Jakie są Wasze doświadczenia ?Proszę o pomoc i informacje czy ktoś z Was buduje domek o takiej powierzchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 20.10.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Powiem krótko - dołóż około 50%. Wiem bo mój domek ma 100m2 ( z garażem) i wydałem już prawie 160 000 - stan surowy zamknię ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.10.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 nie wiem czy uda Ci się postawić stan zamknięty za taką kwotę, ale doradzę Ci co zrobić żeby było jak najtaniej: -projekt-prosta bryła bez wykuszy i zbędnych udziwnień, dach dwuspadowy -duży wkład swojej pracy- ekipy cenią się teraz straszliwie.... ale jeśli to będzie prosty mały domek to może wystarczy doświadczony wprawny murarz z pomocnikiem i twoja rodzina do pomocy...przy dachu analogicznie -materiał kupuj sama- poświęć czas(dużo czasu ) obdzwoń i objeździj okoliczne hurtownie , składy budowlane, kupuj zimą (styczeń/luty)...wtedy jest szansa że wynegocjujesz jakieś rabaty -czytaj forum, używaj opcji "szukaj" jeśli czegoś nie wiesz...przygotuj się do tej budowy teoretycznie żebyś wiedziala o czym z fachowcami rozmawiać i na co zwracać uwagę życzę powodzenia, pozdrawiam smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.10.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Powiem krótko - dołóż około 50%. Wiem bo mój domek ma 100m2 ( z garażem) i wydałem już prawie 160 000 - stan surowy zamknię ty ja mam analogicznie ...ale to dlatego, że nie oszczędzaliśmy na jakości - co na pewno opłaci się w przyszłości, no bo możnaby kupić najtańsze okna i zaoszczędzić 3000zeta, albo tanie kable z allegro, lub chińskie grzejniki za pół ceny....ale stwierdziliśmy że to żadna oszczędność wymieniać na nowe za 5 lat albo i prędzej ...... miało swój duży udział także wariactwo cenowe no i tak się uzbierało a miało na całość wystarczyć 200000zeta.... ambitne marzenia pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.10.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Ja za 100 tys (niecałe chyba) postawiłem w tym roku surowy zamknięty (no prawie bo drzwi wejsciowe sa tymczasowe). Dom ma 98 m2 netto na parterze (na poddaszu jeszcze nie wiem około 70) jest z BK24 na klej, strop teriva, czterospadowy dach z euronitu(210 m2 z 5 fakro), okna parteru MS obustronna okleina ze szprosami, kominy systemowe do kotła i kominka drogi fundament bo szkody górnicze (będzie zwrot z kopalni ok 15-20 tys). Trochę własnej pracy ale fundament sciany nosne, strop i dach robiła ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.10.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 I.W. ...naprawdę nie wiem jak Ci się to udało ....musiałeś mieć duży udział prac własnych a materiały kupować po okazyjnych cenach ja też się starałam i wiele materiałów udało mi się zakupić po cenach okazyjnych a mimo to kosztorys przekroczony o 30% pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.10.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 ja buduje dom 120m2 uzytkowej+garaz i kotłownia i narazie mam stan surowy zamkniety z instalacja elektryczna i tynkami na parterze + wykopany staw 400m2 i na to wydałem 120tys zł dom budowany z BK24,strop z płyt kanałowych,dach z dachowki ceramicznej,okna PCV w okleinie obustronnej + 4 z roletami zew.,brama garazowa segmentowa,tynki gipsowe,instalacja elektryczna,alarmowa,lan,antenasporo prac wykonanych samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 21.10.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 I.W. ...naprawdę nie wiem jak Ci się to udało ....musiałeś mieć duży udział prac własnych a materiały kupować po okazyjnych cenach ja też się starałam i wiele materiałów udało mi się zakupić po cenach okazyjnych a mimo to kosztorys przekroczony o 30% pozdrawiam, smoczyca Ja za stan surowy zamknięty zapłaciłem 142 tyś (już łącznie z instalacją elektryczną i to przygotowaną pod inteligentny dom - prawie 4km różnych kabli !!!). Domek 140m2+82m2 piwnicy. W kosztorysie miałem 160 tyś . Ale udało mi sie znaleźć taniego murarza i zaoszczędziłem. Jak narazie wszystko z kosztorysem mi sie zgadza, może warto było dołożyć do projektu 300 zł i mieć porządnie zrobione zestawienie materiałów z kosztorysem, potem niema czegoś takiego że już na etapie stanu surowego ktoś przekracza budżet o 30-40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 21.10.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 jeśli chcesz wybudować tanio to:- wybierz projekt z prostym dachem dwuspadowym bez dodatkowych bajerów .- policz ile materiału potrzebujesz na stan surowy- zima na być ponoć ostra jeśli tak będzie to kup materiały w styczniu - powinno być najtaniej Ja za stan surowy otwarty domek 141 m2 wydałem 145 tys .tyle ze materiał kupowałem drogo (lipiec - za porotherm 25 płaciłem 8zł ) a drugą partię w sierpniu juz po 6.6 zł za sztukę )Na dach położyłem dachówkę ceramiczną - blacha na pewno wyjdzie taniejOkna mam juz zamowione cena 13.800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 21.10.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Ja wydałam do tej pory 75tys brutto-mam stan surowy otwarty (dach jest- nie ma okien). Pustak ceramiczny Max220, dachówka cementowa Braas. Budowa metodą gospodarczą -lokalne -ekipy (nie żadne firmy tylko zwykli wiejscy murarze -jedna ekipa mury, druga dach). Wcześniej oczywiście widziałam domy przez nich stawiane . Projekt prosty, dach prosty. Polecam http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lusia17 21.10.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Wydaje mi sie ze mozna za100 postawic stan surowy ,duzo zalezy od regionu Polski a takze od projektu.Jakbys podała m2? Nie wierz w to ze na budowe musisz miec przynajmniej 350000.Ja mam 220000 na całosc http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-106,118,61,opis.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.10.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Lusia...masz 2200000....ale jeszcze nie wybudowałaś więc nie możesz powiedzieć na pewno czy Ci wystarczy ja do autorki wątku i wszystkich nowych" powiem tyle, że gdybym naprawdę kupowała wszystko najtańsze: najtańsze okna, grzejniki, pustaki....wszystko najtańsze i niefirmowe to może i zmieściłabym się w kosztorysie lub gdybym budowała w ubiegłym roku lub chociaż wtedy materiały kupowała.... niestety trafiłam na taki okres z budowaniem w którym ceny oszalały .... do tego wychodzi w trakcie takiej budowy 1500 rzeczy o których nie miałam pojęcia że są w ogóle i nie zakładałam wydawać na nie kasy ..... a ziarnko do ziarnka..... to nie jest tak, że kupi się tylko kamienie na ściany i cement , a na dach więźbę i dachówkę...... to co wymieniłam to niewielki koszt w porównaniu do ogromu pozostałych materiałów potrzebnych przy budowie.... niestety ....ktoś kto jeszcze nie wybudował nawet nie zdaje sobie sprawy z ilości "pobocznych" materiałów reasumując tak jak napisałam: mały domek , prosty, z najtańszych materiałów+ murarz i rodzina do pomocy.....to miałoby szansę bytu....no i oczywiście dużo szczęścia (że nie trafisz na partaczy ) pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 21.10.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Ja wydałam do tej pory 75tys brutto-mam stan surowy otwarty (dach jest- nie ma okien). Pustak ceramiczny Max220, dachówka cementowa Braas. Budowa metodą gospodarczą -lokalne -ekipy (nie żadne firmy tylko zwykli wiejscy murarze -jedna ekipa mury, druga dach). Wcześniej oczywiście widziałam domy przez nich stawiane . Projekt prosty, dach prosty. Polecam http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html kachna28 tak się składa, że buduję się w pobliżu Twojej miejscowości. Może udostępniła byś mi namiary na swoich fachowców (przede wszystkim murarzy). Byłbym Ci bardzo zobowiązany za te informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 21.10.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Lusia...masz 2200000....ale jeszcze nie wybudowałaś więc nie możesz powiedzieć na pewno czy Ci wystarczy ja do autorki wątku i wszystkich nowych" powiem tyle, że gdybym naprawdę kupowała wszystko najtańsze: najtańsze okna, grzejniki, pustaki....wszystko najtańsze i niefirmowe to może i zmieściłabym się w kosztorysie lub gdybym budowała w ubiegłym roku lub chociaż wtedy materiały kupowała.... niestety trafiłam na taki okres z budowaniem w którym ceny oszalały .... do tego wychodzi w trakcie takiej budowy 1500 rzeczy o których nie miałam pojęcia że są w ogóle i nie zakładałam wydawać na nie kasy ..... a ziarnko do ziarnka..... to nie jest tak, że kupi się tylko kamienie na ściany i cement , a na dach więźbę i dachówkę...... to co wymieniłam to niewielki koszt w porównaniu do ogromu pozostałych materiałów potrzebnych przy budowie.... niestety ....ktoś kto jeszcze nie wybudował nawet nie zdaje sobie sprawy z ilości "pobocznych" materiałów reasumując tak jak napisałam: mały domek , prosty, z najtańszych materiałów+ murarz i rodzina do pomocy.....to miałoby szansę bytu....no i oczywiście dużo szczęścia (że nie trafisz na partaczy ) pozdrawiam, smoczyca To prawda najszczersza. Gdzie są deski okapowe, izolacje, rynny, i,i,i,i,i,i i tak można wymieniać. Mi na te wszystkie dodatkowe rzeczy poszło spokojnie z 10 000 PLN Tak więc w planie miałem wybudowanie kominka kaflowego - miał m i go robić Forest-Natura , ale zmiany cen materiałów, robocizny ( choć teraz większość będę robił sam) spowodowała że kupię piecyk wolnostojący Jotula F3TD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 21.10.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 same deski szalunkowe kosztowły mnie 4 tys , stemple po 4 zł sztuka i jeszcze jedno - nie wbijesz pieerwszej łopaty w ziemię a juz pojdzie z 10 tys ( projekt , adaptacja , rozne uzgodnienia , projekty przyłaczy , utwardzenie drogi , blaszak , ogrodzenie prowizoryczne działki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lonio 21.10.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Myślę, że domek w stanie surowym zamkniętym za 100 tys. zł. obecnie jest to mało realne.Mój dom 115 m2 użytkowej + oddzielny budynek gospodarczy 36 m2 budowa zaczęta we wrześniu teraz zaczynają mi krycie blachą, ściany z BK 24 – i jak na razie mnie to kosztowało 160 tys. zł (stan surowy otwarty). Przy czym sporo materiałów kupiłem jeszcze na początku roku.Sama robocizna mnie kosztowała:murarz + cieśla - 30 tys.dekarz – 8 tys.hydraulik /kanalizacja przed wylaniem chudego betonu/ - 1 tysŁudziłem się, że stan surowy otwarty to już połowa kosztów budowy domu, ale z tego co już widzę i słyszę to dopiero 1/3 całości. A fachowców to jeszcze trzeba w d... całować żeby ci łaskawie przyszli do roboty a nie daj boże zwrócić i o coś uwagę lub za coś zbesztać bo sobie pójdą do innej roboty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 21.10.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam Domek parterowy z poddaszem plus garaz jakies 144 m2 pow. całkowitej.Od maja 2006(wtedy wystapilem o warunki) do dnia dzisiejszego wydałem 40 tysięcy złotych.Cena ta zawiera decyzja,projekt,mapki,adaptacja,przylacze wodociagowe,prowizorke elektryczne,wykop,geodeta,zaliczka dla kier buda,I rata przylacza docelowego,pustaki na sciany parteru(cos tam zostanie i na gore,ale trzeba bedzie dokupic),stal(rownie trzeba bedzie jeszcze troche dokupic),bloczki fundamentowe,materiały izolacyjne na fundament i czesc robocizny dla murarzy( 3 tys. zł).A takze spora mase innych rzeczy jak drut,deski,gwozdzie.Pustaki,bloczki,stal kupowane w styczniu 2007 przed podwyzka cenowa.Tak żeby być szczerym to na stan surowy otwarty(z dachem,ale bez okien) potrzebuje jeszcze co najmnniej 50-60 tysiecy.Przy czym zakładam że dach, bedzie robiony przez znajomego przy pomocy mojej rodzinki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 21.10.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 I.W. ...naprawdę nie wiem jak Ci się to udało ....musiałeś mieć duży udział prac własnych a materiały kupować po okazyjnych cenach pozdrawiam, smoczyca I ja tez sam nie wiem jak to sie udało. Liczyłem kilka razy niedokładność obliczeń może sięgać +/- 2000 (jakaś zapomniana cięzarówka z piaskiem, gwoździe parę innych drobiazgów kupionych gdzies przy okazji. Co kilka dni na bieżąco dopisywałem wydatki nawet te najdrobniejsze o których pamiętałem. Wkład pracy chyba dość spory bo "żyję" tą budową. Za robociznę w sumie zapłaciłem fundament 4900 (mocno zakręcony), ściany parteru 3200, strop 2900 i dach 9300. Generalnie dach wyszedł najdrożej (koperta z dwoma gankami) i jeżeli ktoś szuka oszczędności to tutaj najłatwiej je znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 21.10.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 My wydaliśmy już 150.000 za stan surowy otwarty. Domek 75 + garaz 25 w bryle budynku, oczywiscie parterowy.Robocizna /murarze, cieśle, dekarze, kier bud/ wyniosła 47.000.Przyłącze na plac budowy /elektryk + elektrownia/ 3400. Reszta na materiały- budowaliśmy w najgorszym momencie, w trakcie szalenstwa cenowego. Niewątpliwie część tych kosztów można byłoby obniżyć - nasz wkład w budowę ograniczał się do wypłacania pieniedzy z banku, reszte załatwiał kier bud /mam rachunki/. Wnioski nasuwają się same - jeżeli planujesz budowę materiały kup w zimie. Buduj dom z wykorzystanym poddaszem /koszt budowy jest niewiele wiekszy niż przy budowie domu parterowego, a powierzchnia prawie dwa razy większa/. Skorzystaj z możliwości wykonania niektórych prac przy pomocy rodziny. Jeżeli jest to mozliwe wybierz projekt małego domku, który nadaje się do rozbudowy/ w razie przypływu gotówki/. Nie zasadzaj się na duży dom - za wiele widze w okolicy domów w stanie surowym, których właścicielom skończyły sie pieniądze. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 22.10.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Jeżeli jest to mozliwe wybierz projekt małego domku, który nadaje się do rozbudowy/ w razie przypływu gotówki/. Największy bezsens jaki może być, będziesz mieć non stop rozgrzebany dom i w niego wkładać kasę, dom buduje sie raz i koniec, na 30 lat spokój, a nie co kilka lat coś dobudowywać i rozbudowywać. Lepiej sprzedać mały dom i wybudować (kupić) większy jak ci potrzeba niż dobudowywać jakiś dodatkowe kondygnacje, przybudówki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts