malinka135 20.10.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Mam do Was pytanie - chcę wybudować mały domek do ok 90m powierzchni użytkowej. Na razie myślę o włożeniu w budowę ok 100 tyś zł . Jak sądzicie czy stan surowy zamknięty uda mi się postawić za taką kasę ?Myślę o dodatkowym wkładzie własnej pracy ?Jak sądzicie czy lepiej wziąć jedną firmę do budowy ,czy do poszczególnych etapów budowy różnę firmy ? Czy materiały wyszukiwać samemu czy zdać się na fachowców z ich kontaktami w hurtowniach ?Jakie są Wasze doświadczenia ?Proszę o pomoc i informacje czy ktoś z Was buduje domek o takiej powierzchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 20.10.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Jak sądzicie czy stan surowy zamknięty uda mi się postawić za taką kasę ? Trudno powiedzieć, czy Ci się uda. O tym dalej. Jak sądzicie czy lepiej wziąć jedną firmę do budowy ,czy do poszczególnych etapów budowy różnę firmy ? To zależy od Twojego zaangażowania i tego, czego oczekujesz od konkretnej ekipy. Jako, że nie masz zbyt wielkich funduszy na budowę domu, przede wszystkim trzymaj się JAKOŚCI, a dopiero w drugiej bądź trzeciej kolejności zwracaj uwagę na cenę. Brutalna prawda, ale jeśli nie ma się sporej gotówki na budowę, to nie stać Cię na... tanie ekipy i tanie materiały. Czy materiały wyszukiwać samemu czy zdać się na fachowców z ich kontaktami w hurtowniach ? Tu również "zależy". Napewno warto udać się do kilku hurtowni, powiedzieć ile gotówki zamierzasz u nich zostawić i potem porównać ceny po rabatach które z pewnością dostaniesz. Ostatecznie wybierz tą, która da Ci większe oszczędności Myślę o dodatkowym wkładzie własnej pracy ? Tu jest sedno sprawy. Musisz wziąć pod uwagę, że ekipa nie zbuduje domu za 10 czy 20 tysięcy. Praca ludzi kosztuje niemało, jakość kosztuje jeszcze więcej, a Ciebie - skoro masz ograniczone fundusze - nie stać na oszczędności. Co rozumiesz przez "wkład własnej pracy"? Są takie etapy, gdzie da się troche zaoszczędzić. Montaż okien, drzwi, wszystkie wykończenia, instalacje, zależy co potrafisz i co jesteś w stanie zrobić DOBRZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.10.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Malinka135, powyzej masz dobra, dosyc detaliczna odpowiedz ja dodam bardziej zgrubnie. domek 90m2 to docelowo okolo 270 tys. zlotych. wg mnie stan surowy zamkniety to jakies 45-50 proc. z wlasnym udzialem pracy i bez materialow z gornych polek twoj budzet powinien wystarczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga 25.10.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 witajwszystko zalezy gdzie mieszkasz i skąd ściągniez materiały na budowęja z mężem własnei kończymy stan surowy. nie liczac działki stan surowy otwarty kosztuje nas prawie 130 tysięcy za ten dom: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/malaga/dom większy od Twojego i sami nie robilismy nic. budujemy na mazowszu, gdzie matriały i robocizna chyba najdroższa. jeśli chcesz znać więcej szczegułow służ epomocą. pisz na priv przedstawie ci kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts