Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do hydraulika od c.o.POMOCY.

fugo79

Recommended Posts

Witam mam taki problem. Dzisiaj rozpaliłem w piecu. Piec miałowy i okazało sie że jak już zagrzała sie woda to góra domu grzała a cały parter był zimny. woda w bojleze tez ciepła. Pompa ustawiona na trzeci bieg. Byłem u sasiada i jego pompa działa inaczej a moja cos buczy czy to ze nie grzeje dól moze byc awaria pompy. prosze o porade.

Witam mam taki problem. Dzisiaj rozpaliłem w piecu. Piec miałowy i okazało sie że jak już zagrzała sie woda to góra domu grzała a cały parter był zimny. woda w bojleze tez ciepła. Pompa ustawiona na trzeci bieg. Byłem u sasiada i jego pompa działa inaczej a moja cos buczy czy to ze nie grzeje dól moze byc awaria pompy. prosze o porade.

pompa jest zablokowana lub zapowietrzona : odkręć dużym śrubokrętem taki wkręt z dużym płaskim łbem na samym szczycie silnika pompy. Po jego wyjęciu zobaczysz wał pompy , tym samym śrubokrętem pokręć wałem i włącz pompę jeśli ruszy zakręć wkręt i ciesz się że naprawiłeś , jeśli mimo poruszenia wału śrubokrętem nie ruszyła to albo jest zablokowana mechanicznie ( zgorzelina od spawu, resztki uszczelnienia itp) albo już się spaliła i musisz iść do sklepu.

I na koniec szkolenie : masz kocioł bo grzejesz wodę .Piec do c.o. nie istnieje

I na koniec szkolenie : masz kocioł bo grzejesz wodę .Piec do c.o. nie istnieje

Może nie bądżmy na siłę tacy rygorystyczni w tym nazewnictwie. Ilu z Was

w potocznej rozmowie mówi : " muszę kupić przed zimą jakiś kocioł " ?

Wiecie, że nie powinno mówić się "rożno" tylko "rożen" ? Macie znajomych

którzy tak mówią ? A jak mówią nieprawidlowo, to za każdym razem ich

poprawiacie ?

O tym kotle- piecu, poprawianiu innych czytałem tu wielokrotnie. Sam bez

żadnego skrępowania pisałem niejeden raz "piec", tam, gdzie powinno być "kocioł". W języku potocznym istnieje coś takiego, jak slang, łatwiej sie wtedy rozmawia (i pisze).

Apeluję o więcej luzu.

Witam. Dzis przeprowadziłem operacje z ogrzewaniem tz. spuściłem całą wode i napompowałem jeszcze raz całą instalacje, a także zrobiłem tak jak poradził kolega Hydrol i na całe szczęście zadziałało kolega Hydrol miał racje pompa była zapowietrzona, po poluzowaniu srób zeszło powietrze. teraz cała góra grzeje i dól tez grzeje. Dzięki za pomoc hydrol.

Witam. Dzis przeprowadziłem operacje z ogrzewaniem tz. spuściłem całą wode i napompowałem jeszcze raz całą instalacje, a także zrobiłem tak jak poradził kolega Hydrol i na całe szczęście zadziałało kolega Hydrol miał racje pompa była zapowietrzona, po poluzowaniu srób zeszło powietrze. teraz cała góra grzeje i dól tez grzeje. Dzięki za pomoc hydrol.

cieszę się razem z Tobą że trafiłem. Sie praktykuje trochie to sie wie :)