fugo79 20.10.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam mam taki problem. Dzisiaj rozpaliłem w piecu. Piec miałowy i okazało sie że jak już zagrzała sie woda to góra domu grzała a cały parter był zimny. woda w bojleze tez ciepła. Pompa ustawiona na trzeci bieg. Byłem u sasiada i jego pompa działa inaczej a moja cos buczy czy to ze nie grzeje dól moze byc awaria pompy. prosze o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 20.10.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam mam taki problem. Dzisiaj rozpaliłem w piecu. Piec miałowy i okazało sie że jak już zagrzała sie woda to góra domu grzała a cały parter był zimny. woda w bojleze tez ciepła. Pompa ustawiona na trzeci bieg. Byłem u sasiada i jego pompa działa inaczej a moja cos buczy czy to ze nie grzeje dól moze byc awaria pompy. prosze o porade. pompa jest zablokowana lub zapowietrzona : odkręć dużym śrubokrętem taki wkręt z dużym płaskim łbem na samym szczycie silnika pompy. Po jego wyjęciu zobaczysz wał pompy , tym samym śrubokrętem pokręć wałem i włącz pompę jeśli ruszy zakręć wkręt i ciesz się że naprawiłeś , jeśli mimo poruszenia wału śrubokrętem nie ruszyła to albo jest zablokowana mechanicznie ( zgorzelina od spawu, resztki uszczelnienia itp) albo już się spaliła i musisz iść do sklepu. I na koniec szkolenie : masz kocioł bo grzejesz wodę .Piec do c.o. nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 21.10.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam! znajomy miał podobnie, piętro grzało, parter słabo lub nic. Wyczyścił filtr przed pompą obiegową i po problemie. Sprawdź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.10.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 I na koniec szkolenie : masz kocioł bo grzejesz wodę .Piec do c.o. nie istnieje Może nie bądżmy na siłę tacy rygorystyczni w tym nazewnictwie. Ilu z Was w potocznej rozmowie mówi : " muszę kupić przed zimą jakiś kocioł " ? Wiecie, że nie powinno mówić się "rożno" tylko "rożen" ? Macie znajomych którzy tak mówią ? A jak mówią nieprawidlowo, to za każdym razem ich poprawiacie ? O tym kotle- piecu, poprawianiu innych czytałem tu wielokrotnie. Sam bez żadnego skrępowania pisałem niejeden raz "piec", tam, gdzie powinno być "kocioł". W języku potocznym istnieje coś takiego, jak slang, łatwiej sie wtedy rozmawia (i pisze). Apeluję o więcej luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 21.10.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 1. Może spróbuj odpowietrzyć całą instalację na parterze. Może gdzieś jest korek. 2. hes, przyznasz, że warto znać różnicę między kotłem i piecem, a slang slangiem jest i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugo79 21.10.2007 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam. Dzis przeprowadziłem operacje z ogrzewaniem tz. spuściłem całą wode i napompowałem jeszcze raz całą instalacje, a także zrobiłem tak jak poradził kolega Hydrol i na całe szczęście zadziałało kolega Hydrol miał racje pompa była zapowietrzona, po poluzowaniu srób zeszło powietrze. teraz cała góra grzeje i dól tez grzeje. Dzięki za pomoc hydrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 21.10.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam. Dzis przeprowadziłem operacje z ogrzewaniem tz. spuściłem całą wode i napompowałem jeszcze raz całą instalacje, a także zrobiłem tak jak poradził kolega Hydrol i na całe szczęście zadziałało kolega Hydrol miał racje pompa była zapowietrzona, po poluzowaniu srób zeszło powietrze. teraz cała góra grzeje i dól tez grzeje. Dzięki za pomoc hydrol. cieszę się razem z Tobą że trafiłem. Sie praktykuje trochie to sie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts