Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator - a elektrostatyka

minijack

Recommended Posts

witam

sytuacja jest następująca: zrobiłem instalację rozprowadzającą rurami aluflex

dziś postanowiłem zrobić próbny rozruch wentylatory ruszyły na max więc chodzę sobie po domu i sprawdzam czy ciągnie i dmucha i jak slychać (chociaż narazie bez kratek i regulacji) ale co dziwne gdy dotknąłem jednego przewodu wentylacyjnego poprostu mnie " kopnęło"

czy możliwe jest żeby te rury się tak elektryzowały?

po skręceniu obrotów na 50% już nie "kopało"

co prawda przedłużacz do którego podłączyłem centrale nie miał uziemienia

może jak przyjdzie zaprzyjaźniony elektryk podłączyć centrale powinien to jakoś pomierzyć

minijack

Zjawisko elektryzowania się kanału, przez który przepływa powietrze, zwłaszcza zanieczyszczone, występuje (doświadczyłem kiedyś tego bardzo dotkliwie), ale raczej gdy kanał jest z tworzywa sztucznego lub powleczony tworzywem sztucznym. Zatem po prostu masz gdzieś przebicie fazy na instalację. A jeśli tak, to albo bezpiecznik prądowo-różnicowy padł, albo go nie ma.

Retrofood dobrze radzi. To nie są żarty.

Pozdrawiam

Jeż

Buty se obejrzałeś? Elastycznego sweterka nie nosiłeś?

Bo może to Ty się podładowałeś statycznie łażąc po domu? Wtedy i futryna w drzwiach by cię kopnęła. A na to różnicówka nie pomoże.

Zakładam, że urządzenia masz sprawne i poprawnie połączone...

Kiedyś, w mrozy, w akademiku to mnie koce chciały zabić, takie iskry skakały jak się przykrywałem :roll:

Te metalowe rury były dobrze uziemione i do nich się rozładowałeś.

Mogło tak być.

Weź neonówkę do sprawdzania fazy i zobacz co jest grane, bo może urządzenia coś nie teges... Dotknij nią takiej rury.

Adam M.