Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POD?ACZENIE PR?DU

araman

Recommended Posts

Potrzebuje informacji dotyczących podłaczania prądu do domu ile ma zrobić zakład energetyczny? Poinformowano mnie że na wykonie przyłącza od licznika do domu muszę wykonać odrębny projek i uzgodnić go z ZUDT. Ktoś inny z kolei powiedział że moja dziłka i mam prawo robic co chcę oczywiście zgodnie z warunkami ZE i regułami sztuki. oczekuję na informację

Andrzej

Chciałbym uściśclic że chodzi mi o podłączenie między skrzynką pomiarową a budynkiem. W urzedzie gminy Pan który zajmuje się sprawami budowlanymi powiedział że nie muszę mieć uzgodnień z ZUD tylko później robię inwentaryzację po budowie i wszystko jest OK. Inny twierdzi że musza byc uzgodnienia. Nie wiem kto mówi prawdę

Andrzej

O co chodzi?

Pozwolenie na budowe jest? - to budować, a potem inwentaryzacja powykonawcza

Nie ma? - to projekt uzgodniony w ZUD.

Odcinek sieć-złacze załatwia ZE (lub własciciel jeśli chce szybciej) odcinek złącze - dom własciciel (powinno być na planie zagospodarowania działki razem z przyłaczem wodociągowym, gazowym, kanalizacja i budynkiem rzecz jasna i co tam jescze komu potrzebne. Do pozwolenia na zasiedlenie - plan z inwentaryzacją budynku i przyłączy.

Być może mieszam ale chodzi mi o to że mam pozwolemie na budowę i plan zagospodarowania działki bez przyłącza energetycznego. Budowa w toku prąd od sąsiadów. ZK ustawi energetyka. Odcinek między domem a pomiarem-

Człowiek z energetyki twierdzi że trzeba uzgadniać

Ten co wydaje pozwolenie na budowę - Nie trzeba

Wiadomo że po zakończeniu inwentaryzacja.

Nie wiem o co chodzi kto ma rację

Pewnie chodzi o pieniądze ale jak zapłacić jak najmniej.

Wybaczcie że drąże temat,może jestem za tępy aby to wszystko pojąc.

Andrzej

Nie przejmuj sie niepotrzebnie. Żeby budować, prawo wymaga pozwolenia na budowę, żeby je dostać trzeba mieć projekt, uzgodnienia , zaświadczenia i co tam jeszcze. Od ciebie nikt niczego nie wymaga, buduj, a jak się okaże, że brak jakiegoś papierka - to najwyżej przy odbiorze. W kazdym razie wstrzymanie budowy ci nie grozi. A uzgodnienia w ZUD i tak są ważne tylko 2 lata.

Dzisiaj przyjechał facet zajmujacy się projektowaniem i wykonywaniem przyłączy zaproponował wykonanie wszystkiego do końca. Mam miec prąd w skrzynce z zabezpieczeniami w domu wszystkie papiery odbiór z ZE oraz umowę z ZE oraz te sprawy z aktualizacją dokumentacji zaproponował za wszystko 2000 zł. Czy to jest rozsądna propozycja.

Andrzej

Hej. Własnie wczoraj bylem podpisac umowe dotyczaca podlaczenia do sieci energetycznej. Podlaczenie podziemne kablowe docelowe.

Skrzynka z licznikiem umieszczona w lini ogrodzenia. Odleglosc od slupa elektrycznego 7 metrow. Facet z ktorym podpisywalem umowe sam zaproponowal ze zajmie sie wszystkim. Czyli wykonanie podlaczenie zakup skrzynki i papierologia.

A ceny nastepujace:

oplata za prad okolo 970 zl to jest 12Kw x cos tam ( dokladnie nie pamietam ) :wink:

Facet podal cene za reszte 1700 zl w tym skrzynka na licznik 160 zl plastikowa.

Wiec chyba ceny sa podobne?

Ciekawostka:

Facet powiedzial, ze w jakims tam rejonie nie mozna sobie wybrac skrzynki-jest ona narzucana z gory przez zaklad - cena... 1200 zl. Szok

Ceny skrzynek wahaja sie ponoc w zaleznosci od producenta od okolo 160 zl do 1600 zl.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Młody dnia 2002-03-15 11:12 ]

• 7 years później...
  • 3 months później...
Witam z tego co mi wiadomo to nie zmieniło się za wiele, należy wykonac projekt wewnętrznej linii zasilającej 0,4kv zasilającej rozdzielnicę w budynku i oczywiście trasę kabla uzgodnic w zakladzie . Przyłacze wykonuje ten kogo wskaże zaklad w zależności od rejonu i ustaleń moze to być ktos z zakładu tzn. jakis wykonawca współpracujący lub wybrany przez Inwestora. Wszystko to uzgadniamy w zakladzie. Dodam że zakład wydaje warunki i ich musimy sie trzymac. Pozdrawiam