stok 21.10.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam, Posiadam kocioł Vaillant EcoCompact [jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 100l], pogodówka + regulator pokojowy. Grzeję tym ok 120m2 kaloryferami oraz podłogówka w kuchni i łazience.Jeżeli ktoś posiada podobny kocioł lub po prostu wie jak ustawić, proszę o wskazówki jakie ustawienia wprowadzić żeby pracował jak najbardziej ekonomicznie. 1. Jaką krzywa grzewcza na tą porę roku? [Mam ustawione 1,20.]2. Pytanie: w ciągu dnia mam ustawioną temperaturę obniżoną na 17 stopni. Pomimo tego że w pomieszczeniu jest 20 stopni a na zewnątrz np 5 stopni [taką temperaturę w kazdym razie wskazuje regulator pokojowy], kocioł włącza się co chwilę i grzeje wodę do zasilania obiegu grzewczego do około 35 stopni [grzejniki też stają się wtedy lekko ciepłe]. Czy tak ma być i jest to zwykła praca automatyki kotła czy coś jest nie tak? Co zrobić żeby uniknąć tego włączania się kotła podczas pracy w trybie obniżonej temperatury. Dopiero jeżeli ustawię temperaturę obniżoną np poniżej 10 stopni, to kocioł się nie włącza co chwilę. [w tym czasie nie jest ustawione grzanie c.w.u. ani nie grzeje c.w.u, chodzi tylko o C.O.].Czy przez to zwiększa się zużycie gazu czy automatyka kotła w ten sposób właśnie oszczędza gaz i nie dopuszcza do wychłodzenia pomieszczeń? Wszelkie poważne wskazówki mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 02.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Mam ten sam problem,Nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 02.12.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Krzywą grzewczą ustawia się do instalacji i dobranych grzejników. Grzejniki dobiera się na zapotrzebowanie przy -20 st C na zewnątrz przy danym parametrze zasilania. Należy wybrać krzywą która przy -20 daje odpowiednią temperaturę zasilania. Np. jeżeli grzejniki zostały dobrane tak aby przy -20 dać 20 w pomieszczeniu przy zasilaniu 65st i dt=10 to należy wybrać krzywą (wykres w instrukcji automatyki) która daje takie wskazanie. Później trzeba sprawdzić i ewentualnie skorygować jeżeli pomieszczenia są przegrzewane lub niedogrzewane. Co do czujnika temperatury wew. w autoamytyce powinna byc opcja ustawienia wpływy odczytu na pracę kotła tylko nie wiem czy przypadkiem ta opcja nie jest dostepna w ustawieniach serwisanta. Wtedy sami tego nie zrobicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.12.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Witam,1 - jaki jest regulator?2 - jaki jest ustawiony program? zegarowy, ciągły, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 03.12.2007 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Było już o tym pisane wielokrotnie. np tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 03.12.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 1. regulator pogodowy VRC 4202. program zegarowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 03.12.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 1. Masz kociol kondensacyjny wiec zminiejsz krzywa grzewcza do okolo 0,8, chyba, ze grzejnik masz zle dobrane.2. Sprawdz czy "TP-zalacz" jest ustawine aby brac temperature pokojowa.Jesli to opcja jest wylaczona to niezaleznie od temp. pokojowej sterowanie ustawia na podst. zadanej temp. i w oparciu o krzywa grzewczą temp. wody w obiegu co owocuje inna temp. pokojowa niz zadan i wtedy trzeba wyregulowac termostatami przy grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 04.12.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 A gdzie te "TP-zalacz" się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 04.12.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dobra, znalazłam, było na 0 teraz jest na 1. Regulator pokazuje temperaturę 23 st., a piec grzeje chociaż ustawiony jest na 21 st.Za nic nie chce współpracować, a ta instrukcja do regulatora bardzo skąpa w treść jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 04.12.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 TP ustaw na 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 05.12.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ok, ustawione na 2 i działa. jeden problem z głowy.Ale mam jeszcze drugiRóżnica temperatur miedzy parterem a poddaszem.Na dole jest ogrzewanie podłogowe, u góry grzejniki. Na dole jest 21 u góry 18,5- do 19st. Termostaty (czy jak to się tam nazywa) przy kaloryferach odkręcone na max. Da się to jakoś wyrównać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 05.12.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Wprowadź różnicę temp. pomiędzy OG1 i OG2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 07.12.2007 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Na obniżonej wiem jak wprowadzić, ale na dziennej nie mam pojęcia, jest przecież tylko jedno pokrętło po lewej do ustawiania temperatury i tam się nie wybiera OG1 czy OG2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.12.2007 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Otwierasz klapkę przy regulatorze. Prawe pokrętło w symbol klucza. Lewe pokrętło klikasz tyle razy aż pojawi się OG2 Różn. temp. Lewym pokrętłem obracając +/- ustawiasz różnicę temp w OG2 (podłogówka) względem temp dziennej.Przykład - ustawiasz temp dzienną na 22*C w OG2 różn.temp. ustawiasz "-2" czyli do podłogówki będzie brana temp 20*C.Jest to napisane w instrukcji regulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 11.12.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Bardzo dziękuję za pomoc.Już jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 17.09.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam, mam podoby problem. Uruchomiłem właśnie kocio Vaillantł, temperatura jest ustawiona na 21C, w domu jest już 22, a kocioł co chwilkę się włącza. Co to może być? Regulator CalorMatic 400O-RT: mam ustawione na 2Krzywa: 1.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izz 20.10.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 nikt jeszcze nie mieszka w moim domu ale piec działa od 3 lat utrzymujac temperature wewnetrzna na poziomie 21 stopni C. CWU była parokrotnie "odpalona" i nie bylo problemów ale zazwyczaj przez te 3 lata CWU byla ustawiona w skarajnej lewej pozycji pokretła czyli była własciwie wylaczona a tu nagle wczoraj chciałem nastawic pokretlem CWU na 50 stopni i zero reakcji , nic nie pojawia sie na wyświetlaczu no i oczywiscie nie podgrzewa CWU i nie działa funkcja PARTY .Samo pokretlo CWU tez daje trochę inny (mniejszy ) opór niz pokretlo CO i wydaje inny dzwięk.Co sie mogło zdarzyć ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts