Marijo 22.11.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 czesc jolaapril, Ja nie przycichlem, staram sie na biezaco sledzic watek, ale za to inni przycichli. Patrzylem na projekt Znany II i zastanawialem sie, dlaczego ja go nie wybralem? Dopiero po chwili zalapalem, ze ma nachylenie dachu 20, a ja musialbym przerobic na 30 i nie za ciekawie by to wygladalo. O kosztach C34 pisalem juz duzo i chyba wprowadzilem troche zamieszania i pesymizmu cenowego. A tak wlasciwie to nie do konca mam pojecie. Opieralem sie na jako takiej wycenie, ze chyba taki metraz to by tyle kosztowal. Tak nie mozna. Jestem teraz na etapie adaptacji projektu. Za jakis czas dam to do wyceny i podam informacje na forum.Planowalem skrocic dom tak jak Buraski, ale okazalo sie, ze nie do konca jest to az tak oszczedne. Ja zakladalem, ze metraz zmniejszy mi sie np. o 10m2. To razy np. 2500 zl i mam 25 tys oszczednosci. Tak sie nie liczy. Bledne zalozenie. Ja wogole calkowicie zmieniam ustawienie pomieszczen. Totalny misz masz. Nie chce narazie o tym pisac, bo jest kilka rozny wersji Dam znac. Co do poszukiwania projektu to przyznaje Ci jolaapril racje. Ciezko znalezc ladna parterowke. Ladna i duza. Podsumowujac: C34 jest dla mnie z zewnatrz najladniejszym projektem, niestety wewnatrz - no chyba moge powiedziec, ze kompletny brak funkcjonalnosci. Ale idzie to wszystko poprzerabiac, co oczywiscie wiaze sie z dodatkowymi kosztami. Szacuje, ze zakup projektu z adaptacja moze mnie wyniesc ok. 10-11 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara7 22.11.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Witam wszystkich. Właśnie przyjechał do mnie materiał (beton komórkowy z Solbetu , 36P+W, 24P+W ,12 oraz wszystkie nadproża systemowe, kształtki U i klej) na dom, na ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne i działowe. razem z transportem i rozładunkiem 42tyś zł. Po ile macie bloczki fundamentowe? bo u mnie po 3zł netto (biorę trochę bez faktury i trochę z fakturą). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaapril 23.11.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Dzięki Marjio za odpowiedź, choć przyznam że nie do końca mnie uspokoiłeś.Mam jeszcze jedno pytanko, bo znalazłam wczoraj całkiem interesujący projekt na http://www.dobry-dom.pl dom na Parkowej. Nie jest tak ładny jak Komfortowy ale ciut mniejszy. Niestety ma gigantyczny i skomplikowany konstrukcyjnie dach (390m kw.)Jaka jest powierzchnia dachu w Komfortowym? Chcę porównać, bo może się okazać że taniej zrobić większy dom niż taki dach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marijo 23.11.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Dzięki Marjio za odpowiedź, choć przyznam że nie do końca mnie uspokoiłeś. Mam jeszcze jedno pytanko, bo znalazłam wczoraj całkiem interesujący projekt na http://www.dobry-dom.pl dom na Parkowej. Nie jest tak ładny jak Komfortowy ale ciut mniejszy. Niestety ma gigantyczny i skomplikowany konstrukcyjnie dach (390m kw.) Jaka jest powierzchnia dachu w Komfortowym? Chcę porównać, bo może się okazać że taniej zrobić większy dom niż taki dach. Pozdrawiam nie podoba mi sie ten projekt. Ja bym musial cale wnetrze przerobic. Salon jest przedpokojem, z ktorego wchodzi sie do roznych pomieszczen. Ja Ciebie rozumiem. Bo mi sie tez C34 podoba, ale uwazam, ze jest za duzy. Szukalem, szukalem i tylko C34 mi w miare pasowal. Nie mam przed soba projektu, ale dach w C34 to chyba 375 m2 ze strasznie skomplkowana i droga wiezba dachowa. Miedzy innymi z tego powodu, ja zamienilem go na C34A (poddasze bedzie nieuzytkowe). Poczekaj jeszcze 3-4 tygodnie. Podam Ci realne koszty budowy. Bede kwotowal calosc w dwoch firmach budujacych stan deweloperski oraz u niezaleznego kosztorysanta. pozdrawiam -Marijo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buraski 13.12.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Witajcie,Przepraszam, ze tak dlugo kazalem na siebie czekac, ale jakos nie po drodze mi bylo na forumChcialbym napisac o tych kosztach. Mysle jednak, ze nie jestem w stanie opisac wszystkich jakie mnie czekaja by uzyskac stan surowy zamkniety. Ale sprobujmy:1. fundamenty - 300002. materialy sciany zewn i wewn: 420003. materialy na strop - ? (ok.15000?)4. robocizna (bez fundamentow a z przygotowaniem do pokrycia dachu i ze stropem) - 500005. elektryka (robocizna i materialy) - 100006. hudraulika (robocizna, kaloryfery, kominet z plaszczem wodnym, piec gazowy, zrobienie przylacza do budynku - jednym slowem wszystko) - 400007. pokrycie z materialami (dachowka betonowa) - 45.0008. zostaja okna, drzwi - ? wychodzi mi bez okien i drzwi ok 230.000czego jeszcze nie ująłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marijo 13.12.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 czesc Buraski, bardzo pozyteczne informacje. Podaj jeszcze robocizne za dach. Ja niedlugo opisze co ja nawyprawialem. Calkowicie zmienilem wnetrze.Teraz jestem na etapie wyboru ekipy budowlanej. 1.oferta na robociznę : fundamenty, mury, wylewka, strop, więźba, dach(czyli bez okien, drzwi,i tynków - po prostu stan surowy otwarty) - 110 tys2. oferta na robociznę: fundamenty, mury, wylewka, strop - 40 tys. Pozdrawiam -Marijo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buraski 20.12.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 AKTUALIZACJA1. robocizna za postawienie scian itp. 40.000, a nie 50.000 jak wczesniej pisalem.2. prace ciesielskie 3.500 czyli narazie wychodzi ok 224.000 jutro jade do tartaku zamowic drewno, jak bede znal cene oczywiscie dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buraski 21.12.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 AKTUALIZACJA IIWYCENA KONSTRUKCJI DACHOWEJ WRAZ Z ROBOCIZNA 25.000!!!czyli wychodzi nam ok 245.000 zostana jeszcze okna i drzwi Marijo napisz prosze swoje pomysly na wnetrze. Ja caly czas bije sie z myslami co gdzie i jak... A tak w ogole toWESOłYCH śWIąT DLA WSZYSTKICH BUDUJąCYCH C34!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kontradmiral86 27.12.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam, A oto nasz domek, juz wykonczony (prawie, brakuje tarasu i cokolu).Ten sam co na pierwszej stronie tego watku.http://foto.onet.pl/hdw1x,8944zglg88gl Pozdrowienia dla wszystkich budujacych c34 kontradmiral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara7 28.12.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Wczoraj otrzymałem pozwolenie na budowę. Za dwa tygodnie kierbud będzie rejestrował dziennik budowy i jak tylko będzie cieplej to zaczynamy. 02.01.2008 przyjeżdża do mnie materiał na dach. Pozdrawiam i miłej zabawy sylwestrowej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 18.01.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam serdecznie, my się również przymierzamy do tego domku. Jest cudowny! Nasz "domowy" architekt otrzymał już koncepcję C34 i ma się zastanowić nad innym dachem - dwuspadowym - tak aby ograniczyć koszty. Pozdrawiam serdecznie Ola (super że jest ten wątek i że tak chetnie się dzielicie informacjami!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGAiADAM 26.01.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 witam, wraz z moim chłopakiem zastanawiamy się czy nie zdecydować sie na c34a z poddaszem użytkowym. Jednak chcielibyśmy przed podjęciem tak ważnej decyzji zobaczyć dom w rzeczywistości. Jeżeli ktoś posiada już ten piękny domek w okolicach warszawy nawet w stanie surowym i byłby skłonny go pokazać bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiamy,Aga i Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamberta 30.01.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 witam! w tym roku zaczynamy z mężem budowę c34. chcemy dowiedzieć się czegoś na temat kosztów, adaptacji itp.A może jest ktoś kto zgodziłby się pokazać c34 nażywo. bo wiecie plan jedno a budynek drugie.proszę o kontakt!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara7 31.01.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 witojcie.... Ja już zacząłem budowę. Humus zdjęty, czekam na geodetę. A co do kosztów to na razie nie wygląda to tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMPST2000 22.02.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witam serdecznie, my się również przymierzamy do tego domku. Jest cudowny! Nasz "domowy" architekt otrzymał już koncepcję C34 i ma się zastanowić nad innym dachem - dwuspadowym - tak aby ograniczyć koszty. Pozdrawiam serdecznie Ola (super że jest ten wątek i że tak chetnie się dzielicie informacjami!) Witaj zakreconaelfa! Dwuspadowy dach dla C34? To już nie będzie C34. To będzie... "COŚ". -- Nie odważyłbym się na zmiany w wizualizacji obiektu a zwłaszcza dachu. Mogłaby wyjść z tego maszkara jakich już w PL wiele. Dach jest OK. Architekt na prawdę wiedział co robi. -- Zmiany wewnątrz TAK! Tylko Ty wiesz, czego na prawdę potrzebujesz. -- Dla zainteresowanych widok na dom, na dużą kuchnię i okna kuchenne. Ostatnie foto to widok z kuchni na salon. http://foto3.m.onet.pl/_m/0994167e946fd3442571005e114bebc7,3,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/8d77672608dea9e48901beb0aed33c05,3,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/f674e9afcce7beb3c6e923c53a8b1fa9,3,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/7e260f0c3b663bbc64a6a9f973d2efad,3,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/bef4595e5f240ac02fc3ce3f15333988,3,19,0.jpg Zdjęcia w powiększeniu: http://foto.onet.pl/i6vrb,106cckdebskd Do tego albumu będę dodawać kolejne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara7 23.02.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 GMPST2000 coś ten twój link jest pusty. Ja dzisiaj pogiąłem strzemiona, chatka wytyczona i lada dzień budujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marijo 25.02.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 czesc, ja definitywnie zaczynam w kwietniu budowe. Narazie zakupilem porotherm z opcja odbioru na wiosne. Bardzo znaczaco przerobilem wnetrze. Kosztowalo mnie to sporo czasu i pieniedzy. Ale jest to w tej chwili prawie idealnie dopasowane do moich potrzeb i wyobrazen. Powiekszylem garaz (szerokosc i dlugosc) - 37m2W miejscu gdzie pierwotnie jest przedsionek, spizarnia, kuchnia i gabinet u mnie jest przedsionek -5,2 m2; garderoba - 2,4 m2; kotlownio-pralnio-suszarnia - 4,1 m2 (bede instalowal pompe ciepla); spizarnia - 2,4 m2 oraz kuchnia 14,2 m2. Z kuchni jest wyjcie na taras, ktory ciagnie sie wzdluz salonu i laczy sie z tarasem wlasciwym. Taras jest powiekszony do konca budynku. "Wyprostowalem" sciane, gdzie jest wyjscie z salonu na taras, czyli bryla domu nie ma takiego zalamania. Salon+jadalnia ma 58 m2.Tam gdzie wczesniej byla sypialnia, garderoba, pom.gosp. oraz wc u mnie jest miejsce na schody strychowe, wc-3,7 m2, oraz dwa pokoje - 9,3 m2 i 10,5 m2. Tym sposobem w miejscu gdzie byly trzy sypialne i dwie lazienki, ja mam calkowicie odseparowana czesc sypialna. Dawny pok nr 9 z projektu to sypialnia rodzicow 14 m2 oraz garderoba 3,5 m2. dwie sypialnie zostaly i maja po 14 m2. Salon kapielowy ma 11,8 m2 + 1,8 m2 na saune. Moim zdaniem takie przerobki jednoznacznie podzielily moj dom na konkretne strefy: 1. robocza, czyli kuchnia i pom.gosp; 2. salon, 3. goscinna oraz 4. sypialna. Wczesniej juz pisalem, ze musialem zmienic nachylenie dachu do 30 st, wobec czego latwiejszym projektem byl dla mnie C34A, aczkolwiek poddasze bedzie nieuzytkowe. Bede instalowal pompe ciepla oraz wentylacje mech. z reku. Rezygnuje z budowy kominow, zostawiam tylko komin do kominka. pozdrawiam wszystkich -Marijo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara7 25.02.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 link GMPST2000 już działa. Ładny domek. Ja też swój widzę już oczyma wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli06 04.04.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam jestem bardzo zainteresowana budową domu komfortowego. Przed zakupem projektu chciałabym go jednak zobaczyć na żywo (zdjęcia nigdy nie oddadzą rzeczywistości). Dlatego proszę o pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara7 11.05.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 witam. Po małych kłopotach z wodą udało się wylać fundamenty. Teraz je podlewamy. Następny etap to ściany fundamentowe. Jak będą gotowe to dam znać. Porobiłem trochę fotek ale nie wiem jak je tu wkleić. A jak z waszym c34? Ruszyliście coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts