Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C34 KOMFORTOWY

Recommended Posts

Jak myślisz, dlaczego architekt wstawił aż 4 kominy do domu? Z kaprysu, czy z konieczności ? A może PRZEPISY to regulują. Poczytaj sugeruję zwłaszcza część dot. przepisów prawa budowlanego.

Witam,

pojawiam się tu po dłuższej przerwie i widzę, że wątek C34 mocno się rozrósł.

Co do kominów, to najwyraźniej zaliczam się do grupy niedouczonych, a co gorsze również znajomy od ponad 20 lat projektujący i wykonujący instalacje CO, wentylacyjne i sanitarne, z którym rozwiązania w budowanym właśnie C34 omawiałem. Hmmmmm......?

Reasumując, zostawiłem komin w kotłowni i komin do kominka. Dla wyjaśnienia z salonu, kuchni i gabinetu robię jedno duże pomieszczenie. Wentylacja w kuchni i łazienkach - podobnie jak przedmówcy - rura + dachówka z kształtką.

A byc może ilość kominów w C34 wynika bardziej z faktu, że istnieje wariant C34A (adaptowalne poddasze) - wtedy istnienie kominów jest logiczne, bo oglądanie na poddaszu rury wychodzącej z podłogi i znikającej w dachu (nawet obudowanej) byłoby średnim doznaniem. Poza tym dzięki takiemu rozwiązaniu projektant oszczędził sobie nieco pracy i parter obydwu wariantów jest identyczny (pomijając przemieszczony komin kominka).

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do posiadaczy C34a czy możecie pochwalić się swoimi kominkami jestem na etapie adaptacji projektu i planujemy przenieść komin z narożnika salonu na środek tam gdzie w orginale są schody ( schodów i poddasza nie robimy ) a bez rozdzielenia salonu od korytarza chyba jednak miałoby się wrażenie siedzenia na holu, jeśli ktoś może wrzućcie jakieś fotki z kominkiem

• 1 month później...

Witajcie,

po dłuższym czasie mam juz pozwolenie na budowe C34a :) w Kamionkach.

Jestem w trakcie poszukiwania ekipy....mam pierwsza wycenę:

ściany (porotherm 25,wełna,klinkier) + strop 57.000

dach: konstrukcja,dachówka ceramiczna + foliowania. 63zł/m2

Czy ktoś z koleżanek lub kolegów może sie ustosunkowac do tych cen? Chetnie PRIV

Podkreslam ze ekipa jest z polecenia, solidna i zainteresowana ewentualnie pracami wykonczeniowymi pod klucz.

Pozdrawiam

Witam wszystkich zakochanych w C34,

nam też od razu przypadł do gustu.

Planujemy budowę w tym roku jak się uda i wszystkie zawarte tu informacje

bardzo nam pomogły, bo widzę, że jest "trochę" problemów.

Z żoną podjeliśmy decyzję o budowaniu ścian zewnętrznych z pustaków gipsowych w technologii ściany jednowarstwowej. Jest nie daleko nas producent takich pustaków. No i koszt budowy przy tej technologii jest znacznie niższy od przedstawianych na forum.

Czy ktoś już może wybudował C34 w takiej technologii, będziemy wdzięczni za informację.

Pozdrawiam

Witam wszystkich zakochanych w C34,

nam też od razu przypadł do gustu.

Planujemy budowę w tym roku jak się uda i wszystkie zawarte tu informacje

bardzo nam pomogły, bo widzę, że jest "trochę" problemów.

Z żoną podjeliśmy decyzję o budowaniu ścian zewnętrznych z pustaków gipsowych w technologii ściany jednowarstwowej. Jest nie daleko nas producent takich pustaków. No i koszt budowy przy tej technologii jest znacznie niższy od przedstawianych na forum.

Czy ktoś już może wybudował C34 w takiej technologii, będziemy wdzięczni za informację.

Pozdrawiam

raczej bym namawiał na BK24 + styropian 12 lub 15 cm , ścianę jednowarstwową sobie darujcie :wink:

Dla czego myślisz, że ściana z pustaków gipsowych jednowarstwowa jest do kitu. Znasz ten system? Pustaki wypełnia się piano-gipso-styropianem co daje przy ścianie o grubości tylko 35 cm współczynnik 0,2. Poza tym z zewnątrz mają gotową elewację, wystarczy pomalowac odpowiednią farbą. Od środka wystarczy zaciągnąc gładzią szpachlową i mamy gotową ścianę do zamieszkania. Koszty najmniej o 30% niższe, noi zdrowie moje i mojej rodziny jest najważniejsze. Stały mikroklimat.

Pozdrawiam

Dla czego myślisz, że ściana z pustaków gipsowych jednowarstwowa jest do kitu. Znasz ten system? Pustaki wypełnia się piano-gipso-styropianem co daje przy ścianie o grubości tylko 35 cm współczynnik 0,2. Poza tym z zewnątrz mają gotową elewację, wystarczy pomalowac odpowiednią farbą. Od środka wystarczy zaciągnąc gładzią szpachlową i mamy gotową ścianę do zamieszkania. Koszty najmniej o 30% niższe, noi zdrowie moje i mojej rodziny jest najważniejsze. Stały mikroklimat.

Pozdrawiam

proszę podaj koszt takiego pustaka

współczynniki :

BK24 + 15 styr = 0,18

BK24 + 12 styr = 0,21

Koszt 1m2 wykończonego czyli gotowy do zamieszkania 171zł. Przy ociepleniu ścian BK jak piszesz to materiał plus robocizna daje coś około 130zł do tego tynk wewnętrzny 26 plus koszt zakupu BK i jego ułożenie co daje jakieś 230zł 1m2. Zgadza się?

m2 BK24 ok 56 PLN ( bloczek po ok 8 PLN )

m2 styrop 15cm ok 16 PLN

robocizna siatka klej styropian , tynk ok 30-35 PLN

tynk gipsowy z 20 PLN

przecierka gips + malowanie ok 10 PLN

daje to 117 PLN m2

zostaje koszt gipsu na przecierkę , farby , tynku na zewnątrz + farba

niech dojdzie jeszcze z 30-40 PLN

co razem da ze 160 PLN czyli mniej niż twoja technologia i zapewne będzie to lepiej wyglądać

te 230 PLN to sprzedawca tych gipsowych pustaków Ci policzył bo trochę nie halo ta wycena

:wink: :wink:

Koszt 1m2 wykończonego czyli gotowy do zamieszkania 171zł. Przy ociepleniu ścian BK jak piszesz to materiał plus robocizna daje coś około 130zł do tego tynk wewnętrzny 26 plus koszt zakupu BK i jego ułożenie co daje jakieś 230zł 1m2. Zgadza się?

m2 styrop 15cm ok 16 PLN

tynk gipsowy z 20 PLN

daje to 117 PLN m2

co razem da ze 160 PLN czyli mniej niż twoja technologia i zapewne będzie to lepiej wyglądać

te 230 PLN to sprzedawca tych gipsowych pustaków Ci policzył bo trochę nie halo ta wycena

nie wiem skąd Wojtek R wzioł takie ceny, chyba z okresu środkowej zimy, bo tynki gipsowe z materiałem w sezonie kosztują co najmniej 26 zł, ocieplanie tak jak pisałem wcześniej 1m2 130zł tynk mineralny bo akrylowy kosztuje 20-25% drożej, BK to się zgadza- 56zł, robocizna przy układaniu muru ceny w Polsce 35-65złm2.Taniej to tylko robotnik z pod budki z piwem. Wyliczenia robiłem sam. Jak chcesz mieć gwarancje na dom to musi to być cena odpowiednia, bo inaczej skąd biorą się takie ceny jak 600-700-900tyś za c34?

m2 styrop 15cm ok 16 PLN

tynk gipsowy z 20 PLN

daje to 117 PLN m2

nie wiem skąd Wojtek R wzioł takie ceny, chyba z okresu środkowej zimy, bo tynki gipsowe z materiałem w sezonie kosztują co najmniej 26 zł, ocieplanie tak jak pisałem wcześniej 1m2 130zł tynk mineralny bo akrylowy kosztuje 20-25% drożej, BK to się zgadza- 56zł, robocizna przy układaniu muru ceny w Polsce 35-65złm2.Taniej to tylko robotnik z pod budki z piwem. Wyliczenia robiłem sam. Jak chcesz mieć gwarancje na dom to musi to być cena odpowiednia, bo inaczej skąd biorą się takie ceny jak 600-700-900tyś za c34?

no z tą ceną odpowiednią to już pojechałeś ale rób jak chcesz :lol: :D

co do tynków to sprawdzona ekipa , która już robiła też z polecenia u 3 znajomych właśnie kończy u koleżnaki za 20-21 PLN :wink:

:p no cóż nie będę już dyskutowł bo każdy z nas mieszka gdzie indziej w myśl powiedzonka "wszędzie dorze gdzie nas nie ma". Pisałem o ociepleniu z najtańszym tynkiem a nie o tynku. :p

dobra na jakim jesteś etapie i co będziesz wznosił C34 czy C34a ?

Chcieliśmy C34, ale po zaczerpnięciu informacji na tym forum widzimy, że najwięcej problemu stwarza więźba wiązarowa bo jest sporej rozpiętości więc chyba zakupimy podobnie jak niektórzy C34a i będziemy przerabiać.

Mamy działkę, przyłącza i materiał.

Wprawdzie są u nas ludzie po dawnym STOLBUD-zie, którzy znajasię na rzeczy i może wyjdzie nam to sporo taniej. Nie wątpliwie spędza mi to sen z powiek.

• 1 month później...

Witajcie,

widze, że wątek troszeczke przystopował....szkoda...

My 14. maja zaczynamy....chumus zdjety...okolo 40-50cm- tak zalecał murarz...fundamenty beda kopać ręcznie aby były dokładniejsze.

Beton ok. 18m3 oraz 2000 bloczków zamówione...

W poniedzialek zamówie pręty,cement,żwir,folie...

Więcej będę pisał jak już ekipa zacznie

Dla zainteresowanych: bloczek 2.30netto, beton B20 235netto+pompa 30zł/m3 - wszystko w Dora Buk

Pozdrawiam

Michał

Witajcie,

widze, że wątek troszeczke przystopował....szkoda...

My 14. maja zaczynamy....chumus zdjety...okolo 40-50cm- tak zalecał murarz...fundamenty beda kopać ręcznie aby były dokładniejsze.

Beton ok. 18m3 oraz 2000 bloczków zamówione...

W poniedzialek zamówie pręty,cement,żwir,folie...

Więcej będę pisał jak już ekipa zacznie

Dla zainteresowanych: bloczek 2.30netto, beton B20 235netto+pompa 30zł/m3 - wszystko w Dora Buk

Pozdrawiam

Michał

budujesz C 34 czy C34a z terrivą ? my ruszamy lipiec/sierpień

w sumie ten chumus mogłeś też zdjąć w obrębie 4-5 m od domu bo i tak będzie tam po budowie całkowity śmietnik i wtedy na koniec ten chumus spowrotem :)

Chumus zdjąłem w obrebie około 1,5m....

My budujemy C34a z terrivą. Jednak na poddaszu nic nie robimy.

Powiększyliśmy salon o 7m2 przez wyprostowanie narożnika, więc te dobre 200m2 nam wystarczy;)

Pozdrawiam

Komfortowy C34aL

no to będziemy to samo stawiać , salon też oczywiście wyprostowany i bez podasza , jedynie kominek przestawiamy + ta ściana rozdzielająca korytarz tak jak w C34

Witam

Jesteśmy w trakcie budowy domu C34.Aktualnie wykonaliśmy tak zwany chudziak i co się okazało powierzchnia podłóg dziwnie sie powiększyła a mianowicie okazało sie że nasz dom posiada powierzchnię podłóg aż 254 m2. Proszę wytłumaczcie mi jak to możliwe. W projekcie jak byk jest napisane że dom ten posiada powierzchnie netto 227 m2

więc skąd ta różnica???