kejti_82 10.06.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 emi601 - kuchnia cudna(!), tylko.... jakoś tak strasznie mało szafek Zakładam, że większość kuchennych szpargałów będziesz przechowywać jednak w spiżarce allex25 - codziennie zaglądam, żeby zobaczyć ten Twój dach i nic.... Dawaj te fotki ala5lustro - witaj! Twojego bloga znam prawie na pamięć Dzięki za wskazówkę z wyjściem na taras. Właśnie "obdyskutowałam" to rozwiązanie z mężem i zostało zaakceptowane:), z tym, że podobnie jak allex25 usunę całkowicie małe okienko z salonu, a to największe wydłużę do samej ziemi. Mam nadzieję, że będzie wystarczająco dużo światła. Jeśli możesz to podziel się jeszcze jakimiś fotkami, plisssss.... Ja z murami wchodzę w przyszły wtorek, czyli już za tydzień (!). Trochę nam się przesunęło, bo ekipa na dorobek do zachodnich sąsiadów się udała, ale nie ma tego złego.... przynajmniej nie mokną! Trzymajcie kciuki za pogodę na najbliższe tygodnie, bo będzie się działo! I z tego miejsca muszę się Was coś poradzić. Mianowicie dręczy mnie strasznie izolacja pozioma (ta między ścianą fundamentową z bloczka a ścianami z pustaka ceramicznego/silki)..... Zakupiłam papę termozgrzewalną podkładową 4 mm + czarne mazidło do niej (Dyspermix), tylko.... w projekcie jest 2xpapa na lepiku, ale zakładam, że zwykła papa. Czy termozgrzewalnej wystarczy jedna warstwa? Ja zapobiegawczo dałabym dwie, bo kasa żadna w porównaniu z kosztem całego domu, ale wszyscy z którymi rozmawiam, twierdzą, że nadgorliwa jestem Wiem, że pewnie dawno już o tej izolacji nie myślicie, ale jeśli mogłybyście wspomóc.... będę MEGA wdzięczna Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 16.06.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Nasza Ala z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 16.06.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 I jeszcze jedno: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 16.06.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ten mały daszek, który jest nad wejściem z przodu będzie przykrecony troszkę wyżej bo pan który to robil chyba nie sluchal co do niego mowie i zrobil troszkę nie do końca tak jak chciałam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 22.06.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Hej dziewczyny! Chudziak częściowo zalany. Niestety w części kuchenno-wiatrołapowej mamy basen i nie za bardzo wiemy skąd zbiera się/napływa tam woda, więc zostawiliśmy ją do obserwacji. Zalejemy to miejsce dopiero jak będzie stał dach. Całkiem możliwe, że będzie potrzebny dodatkowy drenaż wyprowadzający wodę z budynku A paradoksalnie jest to najwyżej położona część domu (9 bloczków!). No nic, będzie co ma być. Od wtorku lecimy z pustakami Ps. po głębszych rozeznaniach w sprawie papy jest decyzja - kładziemy podwójnie. allex25 - śliczny już ten Twój domek! POZDAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 22.06.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Dzięki Kejti:) Co do tej izolacji, my robiliśmy jedną warstwę i z tego co pamiętam to była jakaś taka specjalna ale nie termozgrzewalna i oczywiście te czarne mazidło i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 29.06.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Hej dziewczynki! Poniżej kilka zdjęć z naszych postępów. Jeszcze parę dni dobrej pogody i będziemy przy takim tempie zaczynać strop Piszcie co u Was, bo się coś strasznie cicho zrobiło.... Żyjecie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 11.07.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Czesc dziewczyny! Za jakiś miesiąc wstawiamy okna i zamykamy domek Poza tym nic się nie dzieje ale u Was to chyba robota wrze? Piszcie co u Was i może jakieś zdjęcia? Emi pochwal się wnętrzami... Kejti, strop już zalany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 11.07.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Hej Allex, nie, nie... strop się dopiero szykuje. I to ten nad garażem. Po zalaniu będą 2 tyg. przerwy i układamy właściwy strop nad częścią mieszkalną. Żałuję, że nie mogłam zobaczyć i "zwiedzić" wybudowanej Ali przed rozpoczęciem naszej budowy. Mamy trochę pomysłów na drobne, ale istotne zmiany i będziemy musieli złożyć do starostwa projekt zamienny. Jak już będzie gotowy, to opiszę dokładniej co i jak. Głównie chodzi o wykorzystanie przestrzeni nad garażem, więc nie bardzo się to Was tyczy Będę o kilka stówek lżejsza, ale mam nadzieję, że będzie się wygodniej mieszkało. Staramy się zaglądać na budowę codziennie, więc kronikę zdjęć mam całkiem sporą, ale wklejam tylko te najświeższe Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 05.08.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 jak miło patrzeć, że domki rosną hip hip hurra! u nas ciężka praca, finiszujemy można rzec , chwilowo niczym się "chwalę" , ale jak już będę mogła to nie omieszkam na razie musicie mi wybaczyć ale cały czas za Was trzymam kciuki! i niezmiennie czekam na nowości. Kejti,mnie zawsze zastanawiało jak się wchodzi do tego pomieszczenia nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 06.08.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Hej Emi! Nic nie chcę mówić, ale my się już tych Twoich zdjęć doczekać nie możemy ;D. Także nie zwlekaj zbyt długo! Ps. i muszę tu nadmienić, że już nie raz pomogły mi w podjęciu całkiem poważnych decyzji dotyczących mojego domu. Jeśli chodzi o przejście nad garaż, to generalnie pozostanie tak, jak w oryginalnym projekcie, tyle że nie będziemy przechodzić przez pokój z dwoma oknami dachowymi i garderobę, bo oba te pomieszczenia zostały zlikwidowane. Zamiast tego mamy: - małą graciarnię z części pokoju - z wejściem z korytarza - (na dodatkowe poduszki/kołdry dla gości, koce, torby, plecaki, pościel, obrusy, materace, śpiwory i inne rzeczy, których u nas jest pełno a nie ma ich gdzie trzymać) - będzie to pomieszczenie bez okna, - z drugiej części pokoju powstał natomiast mały korytarzyk z oknem dachowym, które przy okazji doświetli nam schody Po całej tej reorganizacji pokój nr 1 troszkę się powiększył i w sporej wnęce powstanie szafa garderobiana, a nad garażem…........... tam będzie pralnio-suszarnia i nasza sypialnia! To wszystko oczywiście wciąż na papierze… Najpierw trzeba załatwić urzędową papieologię Próbowałam przenieść moje pomysły na kartkę. Mam nadzieję, że jest to czytelne. Wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 08.08.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 więc to tam było oryginalnie wejście nad garaż z szafy to przejście do Narni jest . hihi ale wasze przeróbki są super! bardzo pomysłowe , szczególnie podoba mi się pralnia niedaleko sypialni (dodatkowy argument, to pion wodny blisko , to ułatwia zadanie) oraz ta pakamera na wszystko - mistrzostwo świata! doświetlenie schodów - popieram , nie pożałujecie- będzie fajnie balustrada dookoła klatki schodowej szła. Tylko czy dobrze przemyśleliście ustawienie łóżka w sypialni? nie będzie tam wąsko po bokach? i jest na dodatek pod skosem, nie będzie "ciasno" ? w sensie że na głową nisko, po bokach blisko, bo w ogóle to będą tam u Was przestrzenie w Master Bedroom, tylko to łoże tak we wnęce. Nie można trochę odsunąć ściany pralni? chyba że tam jakiś słup się chowa w niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 12.08.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Hej Emi! To łóżko wkleiłam tak tylko poglądowo. Nie znam jeszcze dokładnego rozstawienia ścianek działowych. Jak już wszystko będzie na "cacy", to wtedy zobaczę gdzie jest najlepsze dla niego miejsce. W sobotę zalaliśmy schody i strop nad częścią mieszkalną. Teraz trwa ostre podlewanie. Niestety zmuszona byłam wziąć beton z innej niż zwykle betoniarni i jestem bardzo niezadowolona. Różnicę w jakości widać gołym okiem. Mam nadzieję, że nic złego nie będzie się z nim działo..... A żeby tego było mało, to zrobiliśmy przepust w stropie tylko na kanalizację. Zapomnieliśmy o całej reszcie (włącznie z wentylacją do kuchni). Zastanawiam się, dlaczego te przepusty nie są naniesione na rysunek stropu w projekcie??? W ogóle.... masa błędów popełniona przez projektującego ten dom jest porażająca, chociaż domek sam w sobie uroczy. Trzeba mieć naprawdę oczy wokół głowy, żeby wszystko wyszło tak jak powinno. Poniżej zdjęcia schodów, stropu, obecnego wyglądu domku i planowanej dachówki. Pozdrawiam urlopowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 08.09.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Straaaaaaszna tu cisza, tylko wiatr między starymi postami hula U mnie WIECHA! Ps1. na bałagan nie zwracamy uwagi Ps2. pozdrowienia dla podczytującego Szwagra ;D ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 09.09.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Hej! Piękna Ala, piękna... Widzę Kejti, że tak jak my, zrezygnowałaś z mniejszego okna w kuchni i małym tarasie i wydłużyłaś okno na dużym; dobra decyzja;) Jak miło popatrzeć jak powstaje kolejna Ala.My nadal na etapie okien i nadzieji, że wstawią się przed zimą. Jak tylko tak się stanie, wstawię fotki. Emi, co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 09.09.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 P.S. Nadzieji czy nadziei? Ale się złapałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 14.09.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 hej dziewczyny! żyję , tylko nic nie piszę na razie na forum - dużo się prac u nas robi! Kejti ! BRAWO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 20.10.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Hej dziewczyny! W piątek wstawiliśmy okna:) Piszcie co u Was... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allex25 30.10.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Hello, Alowiczki? Are you there? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 30.10.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Hej Allex! Jestem, jestem Ale........... nic się nie odzywam, coby nie zapeszyć. Jutro ekipa jest ostatni dzień na budowie, a w niedzielę impreza pożegnalna (chociaż pewnie się jeszcze spotkamy przy okazji innych poczynań, bo chłopaki fajne i robią nie najgorzej). W sobotę wrzucę jakieś zdjęcia SSO, ale już teraz mogę powiedzieć, że Ala to był strzał w 10-tkę Pozdrawiam i czekam na zdjęcia Twojej Ali z oknami. No być na takim etapie i nie wkleić zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts