Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I na kibicowaniu na chwilę obecną poprzestaję, bo my ruszamy początkiem czerwca dopiero.

Mam nadzieję, że się do tego czasu wykuruję, bo św. Mikołaj w tym roku, w swoje własne święto, pomógł mi w ramach prezentu...... bardzo boleśnie i bardzo paskudnie złamać nogę :(. Widocznie nie byłam zbyt grzeczna... Tak czy siak będę miała więcej czasu, żeby się za materiałami rozglądać ;)

Mam do Was prośbę dziewczyny. Czy możecie wkleić zdjęcia ganku vel wiatrołapu. Chodzi mi o jego wielkość. Coś mnie on męczy ostatnio;) Z góry dzięki!

I oczywiście zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia w Nowym Roku!. Jak będzie zdrowie, to reszta się zrobi sama. Buziaki!

o rany Kejti! trzymaj się ciepło z tą noga! niech ci sie goi dobrze!

wiatrołap z checią dla Ciebie sfotografuję i obmierzę! ale dopiero w środę, może być? ;) bo nie mam aktualnych zdjęć.

Mały jest to prawda, ale chyba już mam pomysł na zagospodarowanie. Bdzie i wieszak i duże lustro i mała szafka na buty i jeszcze mam tam skrzynkę z bezpecznikami i drugą z kablami telefonicznymi. Jakoś się pomieściło.

Oczywiście, że środa może być :)

Widzę, że mamy podobne plany ;) Ja nie cierpię w wiatrołapie szaf garderobianych. Przychodzę do kogoś w gości i.... nie ma gdzie powiesić kurtki, że o butach nie wspomnę..... Czasem boje się ruszyć, żeby nie dotknąć i nie wypaciać garderobianego lustra..... Znalazłam troszkę wiatrołapowych inspiracji na stronach www. Postaram się je wkleić niebawem ;) Mi się jeszcze marzy ławeczka... żeby wreszcie móc posadzić gdzieś swoją szanowną podczas zakładania i zdejmowania butów. Wszakże nie młodniejemy... ;)

oto nasz wiatrozłap! mały więc trudno nawet zdjęcie zrobić

na ścianie z cegły będzie lustro, pod nim jakiś zydelek, na ścianie tam gdzie skrzynka prądu będzie wieszak, pod nim coś na buty.

idiotycznie wyszło przy oknie, nie wiem czy widać. Ta ściana, gdzie jest skrzynka z prądem jest z płyt GK, a za nią jest pustka z rurami które idą do góry, efekt jest taki że nie ma jak powiesić nad oknem karnisza bo tak daleko wyszło lico tej ścianki z GK :p skończy się pewnie na rolecie z bambusa. hehe

DSC01592.jpg

DSC01593.jpg

DSC01594.jpg

Hej Emi,

no padłam jak zobaczyłam tą ścianę z cegły ;) U mnie musi być dokładnie tak samo, bo w kuchni marzy mi się też ściana ceglana, ale malowana na biało, a ponieważ rezygnuję ze spiżarki, to ściana kuchnia-wiatrołap spełni idealnie swoją rolę. Czerwona cegła w wiatrołapie i biała w kuchni..... ehhh.... nie mogę się doczekać ;)

O dziwo podłoga kuchenna będzie również podobna :D Płytki biało-czarne (lub mocno grafitowe), z tym, że ułożone w caro i te czarne będą dużo mniejsze od tych białych.

Oj będę Ci kobietko kibicować, bo trafiasz w same sedno mego gustu :)

A co do wiatrołapu, to widzę, że ławeczka powinna się zmieścić. Pod nią ewentualnie będzie coś na buty (nie będą do końca widoczne przy wchodzeniu, jednak nie tak znowu schowane, żeby ich szukać Bóg wie gdzie;)). A na cegłach planuję jakieś obrazki plus lustro w poziomie /tak na wysokości twarzy tylko/ zrobione z ramy starego poniemieckiego okna (właśnie "ukradłam" takie cuś babci :D). Duże lustro będzie za ścianą wiatrołapową w tym małym zagłębieniu korytarzowym.

Ps. czy ja dobrze widzę, że Twoje drzwi wejściowe otwierają się na zewnątrz i są obrócone (jeśli chodzi o klamkę) stosunku do projektu? Czemu taka decyzja?

Ps1. marzyły mi się białe drzwi, biała brama i białe okna, ale mąż mi skutecznie wybija ten pomysł z głowy. Teraz mamy okleinę złoty dąb i w wyglądzie i utrzymaniu jest fantastyczna. Mąż boi się bieli.... Nie wiem, czy słusznie :(

witam DorkaS u mnie!

pszczółko , wrzucę fotkę jutro, zobaczycie jaka kiszka wyszła ;) już tam oczami wyobraźni zobaczyłam karnisz w formie łuku, nie wiem czy to dobry pomysł. hehe

Kejti! ceglaną ścianę popieram :) da Wam niesamowity klimat, zobaczysz jak już stanie!

ja nieskromnie powiem, że na moją nie mogę się napatrzeć, choć jeszcze gdzie nie gdzie muszę podomywać zaprawę. Każdą cegłę z tej naszej spiżarni własnoręcznie oczyszczałam ze starej zaprawy. :) płytki z salonu z resztą też.

jeśli mogę coś poradzić, to kombinuj materiał i budujcie ją od razu, z całym domem. My zostawiliśmy ją "na później" , od niej zaczęliśmy wykończeniówkę, baliśmy się że przy tynkach nam ją popaprzą. Teraz sobie myślę, że trzeba było ją budować od razu, teraz był straszny bałagan przy cięciu, trzeba wykończyć na nowo połączenie z normalną ścianą, a przecież można było ją do tynkowania solidnie okleić kartonami czy tam folią. Ale z drugiej strony to dopiero teraz trafiłam na superowy materiał z rozbiórki! nie ma tego złego.

co do drzwi wejściowych to tak nam pasowało i było wygodnie. Na zewnątrz się otwierają, żeby nie zajmowały miejsca w wiatrołapie , a że mamy duże zadaszenie nam wejściem to deszcz im nie grozi, a otwierają się na lewo (czyli na południe) gdyż z północy u nas jakoś bardziej wieje i stwierdziliśmy że będzie nam mniej zawiewać przy otwieraniu.

mąż się boi bieli niesłusznie :) to jest bardzo miły kolor. hihi.

też coś zwędziłam babci ze strychu, oczywiście za zgodą :) dębową ramę lustra , które po uzupełnieniu taflą zawiśnie na ceglanej ścianie w wiatrołapie.

dziś padam na nos, cud że jeszcze siedzę, pomalowaliśmy dziś sufity na górze, dwukrotnie w pokojach i przedpokoju. Pojaśniało we wnętrzach i kark mi zesztywniał od wymachiwania wałkiem na kiju :) mamy też parapety w sypialniach na górze, aczkolwiek jeszcze nie pomalowane.

jutro mimo niedzieli chcemy zacząć ściany malować.

obczaiłam niedrogie regały sosnowe w LeroyMerlin, szkoda że jutro zamknięte.

Edytowane przez emi601

Co do regałów sosnowych z LeroyMerlin.... Ja zakupiłam trzy sztuki chyba wczesnym latem. Jeden duży i wysoki na 5 półek, jeden narożny trzy-półkowy i mały pasujący wysokością do narożnego. Na razie stoją w starej kuchni, bo miałam całą wolną i niezagospodarowaną ścianę, a dodatkowe miejsce się zawsze przyda. Jak powstanie nowa chałupka to powędrują do spiżarki. Będą jak znalazł! :) Za 3 szt. wyszło mnie coś w okolicach 250 zł. Także jak za darmo. Jestem z nich bardzo zadowolona.

• 3 weeks później...

Hello girls!

Emi, czytam, że robota wre i wszystko się pomalutku wykańcza. Super, trochę Ci nawet zazdroszczę bo też chiałabym już być na takim etapie...ale kibicuję Ci i podglądam i widzę, że świetnie to wszystko obmyśliłaś. Ceglana ścianka- mega jest. Od razu widać klimat i kuchnia też zapowiada się fajowo:) Zdaj jakąś fotograficzną relację bo już pewnie więcej widać. I pokoi na górze tez, i łazienek:)

My czekamy sobie do wiosny na położenie blachodachówki i wstawienie okien ale też już obmyślam wnętrza. Mi się marzy biała kuchnia ale mój P. trochę marudzi, że biała to niepraktyczna i że będzie jak w laboratorium(hehe). Nie wiem dlaczego tak mu się kojarzy ale na razie nie będę go przekonywać na siłę, że będzie fajna taka kuchnia. W odpowiednim czasie to zrobię;)

Wkeję zaraz kilka fotek albo linków do stron z takimi kuchniami i sobie zobaczycie moje drogie, co mi się mniej więcej podoba:)

Jeśli chodzi o wiatrołap, to też nie chcę żadnych szaf, tylko tak jak Wy obmyśliłam sobie małą klimatyczną sofkę lub ławeczkę co by na niej móc przysiąść i jakiś wieszaczek na ubrania no i marzy mi się konsola drewniana, biała lub w kolorze drewna.

http://housemaniaczka.blogspot.com/2012/06/piekne-biae-kuchnie-w-klasycznym-stylu.html

I co Wy na to? Urzekają mnie takie kuchnie i nic na to nie poradzę:) W bardziej nowoczesnym stylu też mogłaby być. Ja w swojej kuchni będę starała się połączyć styl nowoczesny z tradycyjnym. Zobaczymy za dłuugi czas jak to wyjdzie.

Allex - kuchnie z tego blogu wszystki jdena w jedną cud miód i orzeszki :) w każdej mogłabym mieszkać!

moja biała kuchnia będzie ze względu na skromny metraz tylko ich namiastką, ale obmyślając ją w głowie miałam właśnie coś takiego!

jeśli chodzi o przekonanie małża to masz rację w swoim czsie na pewno się zgodzi! nie truj mu tylko co chwila nową koncepcją, obmysl wszystko dokąłdnie i zaprezentuj gotowy pomysł , jestem z zawodu psychologiem a poza tym są to doświadczenia z mojego własnego życia :) mężczyźni w swej prostolinijnosci nie lubią "zmian koncepcji", odczuwają jakies wrodzone lęki przed zmianą zdania. My babki wiemy że tylko krowa zdania nie zmienia natomiast nasi mężowie musza mieć konkrety i pewniki ;) hihi. A jak już coś zaplanujesz to dopilnuj żeby rozmowa zakończyła sie konsensusem tak by mąż indentyfikowal się z Twoim pomysłem, to mu pomoże przetrwać realizację :) u mnie się sprawdziło i nie było żandej kłótni w czasie budowy!

Białe fronty to jeszcze nie laboratorium! przeciez wystepują w towarzystwie ciemnych kamiennych lub drewnianych blatów, podłogi też bywają w nich drewniane no i zawsze można delikatnym kolorkiem na scianach zrobic tło dla białych frontów! Na pewno się przekona! :) a w kwestii praktyczności to ja wyszłam z założenia że biały kolor brudzi sie tak samo jak brązowy tylko na białym szybciej widać, poziom brudu jest ten sam! Wolę cześciej przetrzec fronty niz żyć w przekoanniu że mam czysciej podczas gdy wcale nie mam! O! :) Czytałam na forum, że STAT z powodu tego że jest lakierowany to wybornie się zmywa.

dzis odbieram kafelkowanie i pan kafelkarz wystawia mi rachunek, może będa dzis jakies nowe fotki :)

ale to tak "a la naturel" gołe ściany same kafle, interesuje Was taki stan?

z innych wiesci to mam kupione dwa kinkiety do łazienek nad lustra, dwie rolety do veluxów na poddasze ( do sypoalni zaciemnjaca do łazienki zwykla) , wybrany kolor do przedpokoju, kupioną patelnie ceramiczną oraz poręczny tłuczek do mięsa:)

Edytowane przez emi601

no właśnie dokładnie o to chodzi :)

eh, ile my się musimy nadyplomatyzować w imię szczęścia domowego :)

fotki kafli będą jutro bo dziś mi się już ścieniło a przy sztucznym to nie wychodzą tak dobrze.

Zrobię jutro, bo jutro od rana zasuwamy na ściany.

a jeszcze dziś jak się dostanę do drugiego kompa to wrzucę co mamy zrobione do tej pory.

jestem zadowolona z efektu kafelków, właśnie tak to sobie wyobrażałam !

na zdjeciach widzimy co następuje:

- to niebieskie to nasza sypialnia ( kolor polarne niebo z Duluxa) , oraz zbliżenie na parapet - takie będą w całym domu - samorobne czyli deska z Leroy Merlin pomalowana lakierobejcą Altax kolor palisander indyjski, obsadzał mąż i brat , na piankę, malował mąż.

- na żółto pomalowaliśmy przyszłe pokoje "dziecinne" :) bardzo pozytywna żółć nam wyszła, kolor pastelowy żonkil z Duluxa.

- rzut ogólny na kuchnie, to tam gdzie szachownica.

- i drzwi do spiżarni z porcelanową klamką, na które nie mam pomysłu kolorystycznego. Nie wiem czy je malować na biało ( wszystkie drzwi będa białe) czy pojechać po bandzie i walnąć je na przykład na turkusowo, czy delikatnie lakierem w neutralnym kolorze żeby zostały "drewniaine", czy lakierobejcą na ciemno bo blat w kuchni będzie ozechowy żeby do niego pasowały, nie wiem, muszę chyba z nimi zamieszkać to może się na coś zdecyduje, a wy jak uważacie? Drzwi niedługo dostaną też ramkę żeby załonić tą wystającą piankę.

cd w drugim poście

a podłoga na całej górze będzie taka: krono original, kolekcja Family, dąb canyon

http://www.e-domi.pl/userdata/gfx/ec8e80aa33c0cf54591f4ee5698f1ca8.jpg

DSC_0216.jpg

DSC_0219.jpg

DSC_0221.jpg

DSC_0225.jpg

DSC_0230.jpg

Edytowane przez emi601