Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

ależ coś ty :) nie mieszkamy :p

okien właśnie poszukuję!

a zaglądam owszem owszem!

kilka fotek mogę tu pokazać , mamy małą modyfikację z daszkiem. Jak macie jakieś dylematy to śmiało! pytaj może coś podpowiem albo pokażę jak jest u nas. :D witaj w klubie! hihiih :D

jak nie budujecie z garażem to polecam dodatkowe okno na klatce schodowej, fantastycznie oświetla schody i korytarz na piętrze! zacny pomysł mego męża (widać je na 3 zdjęciu ponad drzwiami do kotłowni)

http://img823.imageshack.us/img823/6062/dsc07497o.th.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/8503/dsc07518v.th.jpg

http://img163.imageshack.us/img163/2483/dsc08508i.th.jpg

Edytowane przez emi601

Allex! czytajcie uważnie projekt , bo jest babol z wymiarami na planie - wysokości w pionie są pomylone na przekroju poprzecznym ( jak się dodaje wszystkie wymiary po kolei to się nie sumują do wysokości całkowitej) i jak się tego nie wyłapie to płatew wyjdzie w dziwnym miejscu :) kilka pomniejszych byków tez było! ;) no cóż, życie! niech majster ma oczy otwarte i liczy zanim zamuruje na amen!

Kejti, też jestem 82 :) u nas SSO i szukamy okien!

chyba wkleję tu pare fotek ;)

Emi dzięki za info z tymi wymiarami:*

Ja buduję lustrzane odbicie bez garażu a co do zmian to:

1. oczywiscie okno na klatce schodowej byc musi, jakże by inaczej

2. tuż nad drzwiami wejsciowymi chciałabym daszek troszke mniejszy od tego co jest w dachu(widzialam juz Ale z takim daszkiem w poblizu mojej miejscowosci i jest o.k. wiec u siebie pewnie tez tak zrobie)

3. wewnątrz chciałabym bardziej otwarta kuchnie wiec pewnie pozbede sie czesci sciany dzielacej salon i kuchnie(jest nosna ale architekt powiedzial ze da sie zrobic)

4. nie chce tez tych slupow w pokojach na gorze

Jesli chodzi o zmiany to chyba tyle...wiecej pomysłow juz nie mam>>>poza tym Ala jest niemal idealna:)

Emi dzięki za zdjęcia i proszę o więcej;) o dodatkowe rady i wskazówki również:)

Pozdrawiam:)

Budujemy na Żuławach Wiślanych. ;) a budujemy najzwyczajniej z betonu komórkowego.

ściana kolankowa została jaka była , nic nie kombinowaliśmy. Widuję różne domy z podniesioną ścianą kolankową, rozpoznaję je z daleka bo nie wszyscy pamiętają o przedłużeniu krokwi gdy podnoszą ściankę. Pasowała nam taka jaka jest, wyższa ścianka kol to dłuższe krowie, a to większy dach bo stopień nachylenia musieliśmy mieć dość duży 40 stopni ani mniej ani więcej - taki jest MPZP .

-u nas przeciwnie , daszek jeszcze powiększyliśmy żeby mieć drewniany ganek przed wejściem; :) będę tam pelargonie w skrzynkach na balustradzie hodować!

-to że kuchnia jest w oddzielnym pomieszczeniu to akurat był wielki plus tego projektu bo właśnie takiej szukaliśmy, jak jest w projekcie, tak mamy.

-słupy też mnie na początku bulwersowały ale po naradach z panem budowniczym wymyśliliśmy lepszy sposób, slupy zostały , są tylko przesunięte - by nie były tak na środku pokoi i jest super! nie wymagało to przeprojektowywania więźby ( tylko strop jest inaczej ułożony , żeby te mocniejsze pola były pod słupami) a poza tym słupy na poddaszu będą elementem wystroju , nie zasłaniamy ich niczym , tylko oszlifujemy troszkę i pobielimy - oczyma wyobraźni widzę że będzie super :)

a wy gdzie będziecie budować?

tego bloga znasz? :) http://www.ala5lustro.mojabudowa.pl/

a tu dwie kolejne galerie Ali (trzeba rozwinąć listę)

http://pprojekt.pl/projekt348-ala__125_m,zdjecia.html?g=74

Edytowane przez emi601

emi601 zmartwiłaś mnie z tymi wymiarami ;(

U mnie co prawda dopiero stan zero, ale teraz zaczynam się zastanawiać, czy aby na pewno wszystko jest robione bez byków, bo jak do tej pory ani majster, ani kierownik budowy niczego z projektu nie wyłapali, co by im się nie podobało albo wydawało podejrzane.... Jeśli mogłabyś podać więcej szczegółów dotyczących tych pomniejszych baboli, to byłabym ogromnie wdzięczna.

Ja buduję w okolicach Wrocławia. Dom będzie miał podwójny garaż.

Ze zmian jeszcze:

- wyrzuciłam mniejsze okno w kuchni

- zrezygnowałam z małego okna w jadalni.

Mąż chce także jakieś przedłużenie dachu za garażem zrobić (niby na drewno), ale mi się to prawdę mówiąc nie widzi. Zobaczymy..... :)

No i cały czas marzę o takim przerobieniu schodów, by można było wejść z nich na strych nad garażem, ale to już będziemy kombinować, jak postawimy mury.

Stan zero planujemy zamknąć (jeśli pogoda dopisze) w ciągu najbliższych dwóch tygodni.

Potem będę musiała nawieźć masę ziemi na działkę i podsypać fundamenty. Ponieważ działka ma lekki spadek, w najniższym miejscu musieliśmy postawić aż 8 bloczków. Kosmicznie to wygląda, ale teren jest dosyć mokry, więc lepiej być wyżej niż narzekać potem na wodę.

emi601 możesz proszę podać orientacyjne koszty budowy to obecnego etapu?

Dzięki:)

spokojnie z tymi błędami, dom jest dobrze zaprojektowany , będzie stał prosto :) jak chłopaki budujące patrzą to widzą jak robić, tylko na planach są czasem błędy tak zwane "pisarskie" na jednym rysunku pisze tak, na innym inaczej:

np . na jednym z rzutów ten sam komin jest opisany inną wysokością niż na innym rzucie, ale wygląda tak samo.

To zestawienie stolarki, które jest w projekcie nie trzyma się kupy, nie patrz na to, sama policz ile czego potrzebujesz :)

z ciekawostek, to jest nie wiadomo po co narysowana na planach równoległa do osi podłużnej domu taka krótka murłata nad tym tarasikiem z tyłu, i w zestawieniu więźby też jest, także jak zostanie wam kawałek drewna to się nie zdziwcie aczkolwiek jak majster uważny to zbuduje dobrze i nie będzie zwracał uwagi na takie kwiatki, mój miał z tego niezłą bekę i żeby się ze mnie pośmiać jak się przestraszałam co chwila mówił "pani Emilko znów błąd znalazłem" ale mówił też, że takie pomyłki w projektach to norma, a projekty indywidualne to podobno jest dopiero sajgon!

ja też wywaliłam małe okno w jadalni, stwierdziliśmy że nawet nie będzie gdzie obrazu powiesić :) i ściana się przyda a poza tym było bezsensownie ulokowane na przeciwko wejścia do jadalni i na przestrzał z dużym oknem kuchennym.

a co do kosztów to zajrzę do mojego super exella i ci napiszę na PW.

edit:

już napisałam, doszło? bo nie wyświetla mi się w "Wysłanych".

Edytowane przez emi601

Hej Emi,

doszło. Dziękuję!

Odpisałam również na PW i też mi się nie wyświetla w "Wysłanych". Trzeba się chyba troszkę opcjami zapisywania pobawić. Ale to wieczorem, teraz wracam do pracy ;(

Ps. wieczorkiem też wkleję trochę zdjęć (jeśli mi się uda, bo jeszcze nie miałam przyjemności wklejać czegokolwiek na forum, ale mąż informatyk, więc będę miała pomoc pod ręką w razie czego;))

Witajcie:)

Emi, bloga ala5lustro znam i te dwie pozostałe galerie również:) Co do kuchni to zawsze marzyłam o takiej bardziej otwartej na salon więc będę myślała coś w tym kierunku i tak jak Wy, myślę o likwidacji tego okna w jadalni. Co do ścianki kolankowej raczej też zostanie taka jaka jest:) A słupów choćby nie wiem co to się pozbędę:)

My budujemy(tzn. jeszcze nie budujemy bo czekamy na pozwolenie) na lubelszczyźnie.

Pozdrawiam:)

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...