Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie mam zdjęcia z wewnątrz które oddaje istotę problemu zbyt wysoko umiejscowionego okna, mam tylko z zewnątrz i wygląda to tak:

http://img39.imageshack.us/img39/3650/dsc09404ym.jpg

a na Alę bez garażu poszło:

- ok 1150 bloczków betonu komórkowego szer.24 cm (24 palety)

- ok 670 bloczków BK 12 cm (7 palet) - sporo, sama byłam zaskoczona ale na prawdę tyle poszło i nic nie zginęło. Tych działówek na poddaszy jest trochę metrów wbrew pozorom.

- 100 szt bloczków BK 6 cm.

jakieś pojedyncze sztuki pozostawały z takiej zakupionej ilości.

i nie ma jeszcze spiżarni wymurowanej bo będzie z cegły.

poza tym nic nie kombinowaliśmy ze ścianami.

Edytowane przez emi601

• Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Allex25 - widzę, że robiłaś wieniec. Czy Twoje warunki gruntowe wymagały takiego rozwiązania? Masz tylko 3 bloczki betonowe - ja pod częścią mieszkalną mam 8 bez wieńca. Trochę mnie to martwi, ale kierownik mówi, że u mnie wieńca nie trzeba.....

Emi601- Ty robiłaś wieniec na fundamentach?

Kejti, może niewyraźnie widać na tych zdjęciach ale ja mam 4 bloczki i dopiero wieniec. U nas murarz powiedział, że robimy wieniec tzw. poziomujący żeby złapać poziom czyli zeby wszystko było równiuteńko. Prawdę mówiąc, to ja się nie znam ale jak murarz powiedział, tak zrobił. U Ciebie być może nie trzeba tego wieńca bo fundament był wcześniej wypoziomowany idealnie a u mnie, jak widać na zdjęciach nie i dlatego teraz ten wieniec. Pozdrawiam:)

zalany wieniec! ale fajnie było, znów własnoręcznie zacierałam.

tylko mnie trochę na pompie skroili, bo betonu mało a zapłacić musiałam za tak jak bym brała całą gruchę ;/ ale nic to.

już wiem że na garaż było za dużo bloczków kupione i trochę zostanie, kurcze, z moich wyliczeń wynika że 3 palety. ale kolejny etap za nami! i dziś była piękna pogoda jak tak stałam sobie na rusztowaniu! :)

z cyklu aktualnie na budowie, wieniec na garażu gotowy! zdjęcia z etapu szalunków, po wylaniu nic się wizualnie nie zmieniło :)

http://img64.imageshack.us/img64/6184/dsc00085oz.jpg http://img580.imageshack.us/img580/7708/dsc00087iw.jpg http://img215.imageshack.us/img215/6607/dsc00088yj.jpghttp://img585.imageshack.us/img585/1434/dsc00084m.jpg

Moje Drogie,

tak jak planowałam, pociągnęliśmy kanalizację i wodę do granic działki, żeby raz na zawsze skończyć z przekopywaniem jej wzdłuż i w szerz. Zmieniliśmy też całkowicie lokalizację ewentualnego szamba, ale myślę, że nie będzie z tym problemów (szambo musi być - przynajmniej na razie - bo kanalizacja wsi dopiero w planach).

Drenaż działa :) Mimo, że od września do końca listopada prawie nie było opadów, to daje się słyszeć sączącą się rurkami i kapiącą leniwie wodę.

Na chwilę obecną mury przykryte folią budowlaną czekają na większy przypływ gotówki.

A tak nawiasem mówiąc, to za dużo "Alowiczów" na stronach www znaleźć nie można, i jakże wielkie było moje zdziwienie, gdy na porannej kawie w pracy dowiaduję się przypadkiem, że kolega z jakości mieszka w "Ali" już kilka lat!!! :D

Wstępnie widziałam zdjęcia elewacji zewnętrznej (też jak u mnie podwójny garaż). Miód na oczy :)

W tym tygodniu mam nadzieję oglądać wnętrza. Już nie mogę się doczekać!

I właśnie za namową kolegi postanowiłam, że postawimy trzeci komin. W sensie, przeniesiemy kotłownię do garażu. Jeszcze nie zalałam chudziaka, więc jest taka możliwość. Od kilku osób (kier. bud., majster, siostra, rodzice) słyszałam, że kotłownia w części mieszkalnej, to nie najlepszy pomysł, ale jakoś nie dałam się przekonać. Jemu się udało :)

• 3 weeks później...

Niestety zdjęć wnętrz jeszcze nie widziałam, bo najpierw kolegę zaniemogło, a teraz jakoś nie możemy się spotkać ;( Ale na pewno nie uciekną :)

A mnie naszła wena do wyszywania obrazów do mojego przyszłego domku.

Jestem zapaloną hafciarką (haft krzyżykowy) od lat, ale większość - o ile nie wszystkie - z moich prac powędrowała do znajomych i przyjaciół.

Teraz postanowiłam zrobić wreszcie coś dla siebie :)

Na tamborku obecnie fragment "Pocałunku" Gustav'a Klimt'a. Zawiśnie na pewno w salonie. Daje sobie 3-4 miesiące na jego wykonanie (po kilka godzin dziennie - ale ja to uwielbiam!!!).

A ponieważ w Ali ścian nie brakuje, to będę miała co robić przez najbliższe lata.

Wprowadzamy się za ok 6-8 wiosen i do tego czasu obrazki powinny być gotowe :D

WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU!!!

Ps. a poniżej trochę wcześniejszej twórczości, która powędrowała w świat:

Anioł Stróż1.jpg

Chłopiec1.jpg

Maryja1.jpg

Matka Boska1.jpg

Metryczka1.jpg

ale ekstra! :) ja też wyszywam !

ta matka boska czarną nicią jest super! chciałabym tak sobie zmajstrować! masz wzór do niej? podziel się Kejti ! plisss :D

ja mam teraz na tapecie latarnie morską, a na zeszłe urodziny dostałam od teściowej głowę konia ( bo ja koniara jestem ) i mi normalnie szczęka opadła, bo przy tej latarni to wiem ile to roboty, a koń jest wielkości A4, a ja latarnie dziergam od zeszłej gwiazdki :p

a Klimta widziałam w gazecie z haftami krzyżykowymi, super jest!

ps. dach na garażu się robi! :D

Edytowane przez emi601

• 3 weeks później...
  • 1 month później...