Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też długo myślałam z tym likwidowaniem słupów, w końcu stanęło na niekombinowaniu, więźba jakoś tam została policzona na dachówkę ciężką i trochę baliśmy się zmieniać. Mam spokojną głowę. Wyczytałam na forum i innych źródłach naukowych na tematy budowlane że dla rozpiętości więźby jak w ALI stosuje się konstrukcję właśnie płatwiową, dla mniejszych rozpiętości można dawać więźbę z jętkami, A co na to kierownik budowy?

• 2 weeks później...

jeszcze nie gotowe ale już cieszą :)

kuchnia

http://img88.imageshack.us/img88/4934/dsc0978a.jpg

salon

http://img687.imageshack.us/img687/2132/dsc0980c.jpg

jeden pokój u góry

http://img255.imageshack.us/img255/653/dsc0990s.jpg

a takie mamy drzwi

http://img825.imageshack.us/img825/9537/dsc0975i.jpg

białe drzwi rządzą :) od zawsze wiedziałam, że nie będziemy mieli brązowych. ;P

wieści z pola boju:

1. panowie tynkarze sobie poszli, tynki sobie schną.

2. w czwartek pan podłogowiec wpada z ekipą robić " wylewki" - od soboty rozkładamy folie i styropian, jutro przyjeżdżają materiały ciężkie.

3. mam ekipę od elewacji :) :) :) za dwa tyg zaczynają! najbardziej się cieszę że będę mieć ten bałagan z głowy i nie grozi nam prowizorka typu "tynk za rok" :D aczkolwiek worek pieniędzy to pochłonie, (to jest jakaś masakra) ale dom będzie od razu porządnie wyglądał! - system dryvit - bezkołkowy, nie trzeba tez gruntować bo wszystko do siebie chwyta samo z siebie, tynk mineralny 1,5mm, na to farba. Szara :) wokół okien białe ramki - szukam w szybkim tempie czegoś ładnego na parapety.

4. ogarniamy temat drzwi wewnętrznych - chyba będą Fiordy z Pol-skone. Wolałabym drewniane ale gdybym chciała mieć do nich regulowane ościeżnice (a takie bym wolała) to kosztuje to taczkę kasy i kupę własnej roboty. W pol-skone są niedrewniane ale gotowe i niedrogie.

5.kafelki duperelki i panele powybierane :) tylko jechać i kupować (trochę castorama , trochę leroy i dwa lokalne sklepy)

6. rozeznaję się ile ekipy biorą za płyty g-k na poddaszu.

• 3 weeks później...

elewacja i ocieplenie się robi się robi, bardzo sprytnie i sprawnie się robi :) a ja się jaram jak młody rolnik podorywką jak mnie to kolega z pracy podsumował. hihi

i parapety też już szybciorem w między czasie wybrałam. grafitowe z takich grubych płytek klinkierowych z okapnikiem, fajnie od przodu będą wyglądać bo są dość grube, nie jak zwykłe płytki parapetowe. Miały być cegły ale za dużo byłoby cięcia i kombinowania.

będzie szarak aż wszystkim kapcie spadną :) ze mną na czele, bo koloru nie widziałam na wzorniku! :) wyobrażacie sobie? trzeba było szybko podjąć decyzję a Dryvita u nas mało ( by the way wszystko na elewacje kupiłam w internecie, jakby co mogę polecić sprawdzone miejsca), a że mąż służbowo jeździ do dużego miasta, gdzie jest sklep z wzornikiem kolorów farb , to sam musiał zdecydować ! wariatka męża puściła kolor wybierać :D:D

kolor nazywa się "grey frost" , i jak mnie małż zapewnia , jest taki o którym marzyliśmy !

zdjęcie zapodam rzecz jasna czem prędzej jak już wszystko będzie na tip top!

dokładnie pszczółko, na naszych terenach same kremy i beże. Myślę sobie, że biały może być też ciekawą "alternatywą kolorystyczną".

ale w drodze do mojej zaprzyjaźnionej hurtowni budowl. mijam jeden dom w kolorze wściekłego różu. Przyszli sąsiedzi z przeciwka pomalowali się na bardzo, bardzo jasny zielony, nawet fajnie to wygląda.

alex! jak tam deskowanie?

PS>

przed chwilą Kuba W. zapowiedział Karola Strasburgera przypominając anegdotę w jego wykonaniu:

zapodaję bo budowlana i niezła hehehe

- co to jest czerwone i złe robi na zęby?

- cegła. :)

Edytowane przez emi601

Emi ten różowy to jak się jedzie do nowego dworu?

Szary będzie świetny. Ja jestem zadowolona. Nawet bardzo. No i nawet teściowa pochwaliła ;) Nie wiem czy czytałaś u mnie więc napiszę jeszcze raz :) Moi fachowcy od elewacji jak zobaczyli wiadro z szarością to myśleli że wyjdzie masakra na ścianie, a jak zobaczyli to powiedzieli że rewelacja. Myślę, że nie zależnie od odcienia z białym będzie super. Nawet mocno ciemne wyglądają pięknie.

dokładnie ten różowy dom pszczółko, i na dodatek ma jeszcze bardziej różowe obramowania okien ! :) nie sposób go nie zauważyć, co nie? zimą na białym tle fajnie go z daleka już widać!

nasz pan też najczęściej kładzie żółcie i pomarańcze :) dziś nawet o tym rozmawialiśmy.

u nas ma być jasno szary, białe ramki okien, grafitowy dach - już nie moge się doczekać!

dziś 10 z 12 parapetów zostało zrobione! jestem mega zadowolona!