Będzienasczwórka 22.10.2007 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam wszystkich po wyborach Pisze nowy watek,poniewaz licze na wasze wsparcie i pomoc. Otoz jestem w trakcie realizacji moich marzen czyli budowy domu.Obecnie jestem w trakcie zalatwiania kredytu na budowe domu b.p.Lipinskich http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/95/427/ Wlasnorecznie na podstawie obecnych cen oraz przegladania forum,zrobilem kosztorys. Stan zero Roboty ziemne,fundament,izolacja,kanalizacja 18000zł Stan surowy Sciany nosne 29316zł Sciany dzialowe 4550zł Dach konstrukcja,ocieplienie 25000zł Dach pokrycie,obróbki 24990zł Stan wykonczeniowy Podlogi i posadski 7000zł Tynki i podloga 5700zł Malowanie 3890zł Elewacja 30000zł Instalacje wewnetrzne Wod.kan-c.o c.w (przez firme) 30000zł Gazowa 5000zł Elektryczna (przez firme) 10000zł Przylacza do budynku Woda,gaz,energia,kanaliza w tym szambo 11000zł Inne 18000zł (rezerwa) Ogolem koszt pod klucz ok 222500 tys.zł Czy ten kosztorys jest realny na chwile obecna(na taka wielkosc domu),oczywiscie duzo prac bede robil sam.Prosilbym o uwagi i wskazówki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 22.10.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Też tak myślałem i podobnie liczyłem.Teraż w trakcie budowy widzę że ta cena kosztorysowa jest mało realna i trzeba będzie co najmniej ok. 100.000 zł dorzucić.Nie przejmuj się najważniejsze zacząć. Czekać Cię będzie niezła gimnastyka z inspektorami bankowymi którzy sprawdzają stan zaawansowania w stosunku do wziętej transzy kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.10.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Buduję dom parterowy o podobnej powierzchni użytkowej. Na stan surowy otwarty wydałam 140 tys. Na resztę wzięłam kredyt 230 tys. Mój kosztorys przez bank został oceniony jako "zaniżony, ale realny przy budowie systemem gospodarczym". I powiem Ci, że nie wiem czy się wyrobimy. --------------------------pozdrawiam, marta Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.10.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 robiąc kosztorys dla banku zrób tak: 65% na stan surowy zamknięty, pozostałe 35% na wykończeniówkę.... będziesz miał komfort psychiczny co do wypłat transz a gdzie budujesz? jak dla mnie to: jeśli budujesz w jakiejś małej mieścinie dalego od wielkich miast typu Wawa, Wrocek, Poznań to dołóż 50000zeta i może się udać jeśli budujesz w miastach w/w to dołóż 150000 i może się udać "może się udać" jeśli będzie duży wkład Twojej pracy, jeśli dostaniesz materiały po cenach okazyjnych (czyli będziesz kupował w styczniu /lutym i negocjował rabaty) nie piszę tego po to żeby Cię wk.... , to co pisze to szczera prawda ja zanim zaczęłam tez byłam optymistką i wkurzałam się na ludzi którzy pisali mi posty takie jak ja powyżej....liczyłam że za 200000 uda mi się postawic i wykończyć domek mniej skomplikowany od Twojego.... no i się przeliczyłam tak, że biorąc kredyt weź o 30% więcej niż sobie policzyłes sam.... zawsze różnicę jeśli zostanie możesz wpłacić na spłatę kredytu....gorzej jak Ci braknie ....bo w banku nie ma zmiłuj się pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.10.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Przytoczę to, co już pisałam w podobnym wątku. Polska to spory kraj, podzielony na biedniejsze i bogatsze rejony. Ja np na stan surowy wydałam 75tys, ale mieszkam w małym mieście na wschodzie Polski, gdzie ceny jeszcze długo będą odbiegały od warszawskich (chodzi mi głównie o robociznę). Mój kolega z krakowa buduje prawie identyczny dom -też 120m, dach dwuspadowy, bez garażu -ale jego ten sam stan wyniósł 240tys zł! A zaczęliśmy prawie równocześnie -w czerwcu 2007. Z kolei mam kuzyna we wsi w podkarpackim, który wydał na dom 120tys zł -150m.kw. Wykończył cały parter (ok 70m) i obecnie już w tym domku od wiosny mieszka. Z tym, że w tych 120tys jest już nawet sprzęt AGD i meble kuchenne! Rozumiem że ceny materiałów szalały -ale już wróciły w zasadzie do poziomu sprzed roku. Więc decydująca będzie pewnie cena robocizny. Są rejony, gdzie murarze biorą 8tys za cały dom (wspomniane podkarpacie-nie protestujcie -wiem z autopsji), są i takie, gdzie za ten sam biorą 70tys. Więc naprawdę nie ma co porównywać....Dodam, że ja wzięłam 130tys kredytu (bank na mój kosztorys nie protestował) -wkład własny 70tys. U nas w rejonie kosztorysy opiewają na max 250tys -bo takie są tu ceny. Mój projekt:http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.htmlMam już umówionych wykonawców na kolejne etapy -i ich wyceny -więc już wiem, że zmieszczę się w tej kwocie (cokolwiek byście nie pisali...). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.10.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Kachna28 .... tak Cię czytuję w róznych wątkach i zastanawiam się - bo jeśli to co piszesz to prawda to po prostu masz wiele szczęścia że budujesz tam gdzie budujesz i że udało Ci się znaleźć dobrych fachowców po tych cenach . Natomiast zawsze będę uważać, że jesteś jednym z nielicznych na tym forum wyjątkiem. Gratuluję Ci, że udało Ci się po takich cenach, ale jednocześnie zaznaczam, że jesteś w tych może 10% ludzi na forum którzy budują takim tanim kosztem (dzięki zbiegowi wielu szczęśliwych trafów- nie wszyscy notabene mają tyle szczęścia ) i włosy mi stają dęba kiedy pomysle sobie, że jeden z drugim nowy nawiedzony zachęcony Twoim przykładem będzie chciał wziąć 150000zeta kredytu i wybudować za to łącznie z wykończeniówką..... no bo przecież Tobie sie udało . Tak , że Kachna ...daleka jestem od jakiejkolwiek krytyki pod Twoim adresem , wręcz przeciwnie.... gratuluję przedsięwzięcia i wiem, że masz powody do radości , ale proszę Cię jednocześnie... zaznaczaj w wypowiedziach, że większości to jednak nie udaje się za tyle ..... to dla tych "nowych" napalonych na budowanie .....tylko po to żeby ich ochronić przed gorzką rzeczywistością kiedy już zabraknie kasy z kredytu a do końca jeszcze hoho i jeszcze trochę. Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.10.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Kachna28 .... tak Cię czytuję w róznych wątkach i zastanawiam się - bo jeśli to co piszesz to prawda to po prostu masz wiele szczęścia że budujesz tam gdzie budujesz i że udało Ci się znaleźć dobrych fachowców po tych cenach . Natomiast zawsze będę uważać, że jesteś jednym z nielicznych na tym forum wyjątkiem. Gratuluję Ci, że udało Ci się po takich cenach, ale jednocześnie zaznaczam, że jesteś w tych może 10% ludzi na forum którzy budują takim tanim kosztem (dzięki zbiegowi wielu szczęśliwych trafów- nie wszyscy notabene mają tyle szczęścia ) i włosy mi stają dęba kiedy pomysle sobie, że jeden z drugim nowy nawiedzony zachęcony Twoim przykładem będzie chciał wziąć 150000zeta kredytu i wybudować za to łącznie z wykończeniówką..... no bo przecież Tobie sie udało . Tak , że Kachna ...daleka jestem od jakiejkolwiek krytyki pod Twoim adresem , wręcz przeciwnie.... gratuluję przedsięwzięcia i wiem, że masz powody do radości , ale proszę Cię jednocześnie... zaznaczaj w wypowiedziach, że większości to jednak nie udaje się za tyle ..... to dla tych "nowych" napalonych na budowanie .....tylko po to żeby ich ochronić przed gorzką rzeczywistością kiedy już zabraknie kasy z kredytu a do końca jeszcze hoho i jeszcze trochę. Pozdrawiam, smoczyca. Smoczyco -zgadzam się z Tobą w 100%. Dlatego wszędzie podkreślam, że decydującą kwestią jest nie tylko jaki, ale i GDZIE się buduje dom. Ja biorę 130tys kredytu +wkład własny 75 w sumie 200tys. Nie radzę nikomu budować za 150tys od zera do wykończenia -bo ja już wiem, że to by nie wystarczyło nawet w moim przypadku i w moim mieście:wink: Może na tym forum jestem wśród tych 10% -"wybrańców" losu Ale w mojej okolicy NAPRAWDĘ większość buduje za te pieniądze. Zanim rozpoczęliśmy wiosną, to od zimy szukaliśmy ekip -i najwięcej, ile usłyszeliśmy od murarzy za nasz domek to było 15tys. W Warszawie pułap by się pewnie zaczynał od 60tys. I jeżeli ktoś rozpoczyna wątek pt "czy uda mi się za200tys" -to pierwsze co sprawdzam, to skąd pisze -bo jeśli z warszawy, czy krakowa to nawet nie ma sensu dyskutować -wiadomo, że się nie uda. Ale jeśli z jakiejś wsi przy wschodniej granicy -to jest to już bardziej realne. W zasadzie to nie ma mi czego zazdrościć. W mojej okolicy jest ogromne bezrobocie -pensja np 1600zł na rękę to już jest górna półka. W praktyce, to u nas nawet nie ma firm, które budują domy "pod klucz"-nie miałyby racji bytu. Ludzie nie mają pieniędzy i nawet budując dom (z kredytu czy też nie) liczą każdy grosz. Dlatego jeśli murarz brałby za postawienie domu np 40tys -to po prostu by nie miał zleceń -sprawa prosta. Jeśli natomiast np w stolicy pensja wynosi 8-10tys i więcej, to nie dziwne, że i fachowcy mają stawki jakie mają. Podam Ci jeszcze kilka różnic cenowych -np mamy umówionego stolarza, który zrobi nam schody dębowe za 6tys (jego materiał i robocizna). Ale znam i takiego, który zrobił takie schody za 4,5tys (miesiąc temu u kolegi). Czytając wątki forumowiczów, czy śledząc internet widzę, że gdzie indziej nie miałabym szansy na schody poniżej 12tys. Parkieciarz liczy sobie 40zł/metr -za ułożenie, cyklinowanie i 3krotne lakierowanie parkietu. Z tego, co czytałam tutaj i np na Allegro -to w dużych miastach za 40zł jest samo ułożenie. Ekipa od elewacji bierze 20zł od metra elewacji z tynkiem. Podobnie ułożenie płyt k-g z gładzią kosztuje u nas max 20zł/metr. Mogłabym dalej tak wyliczać, ale nie chce was denerwować Tak, że dagulko -przeczytaj uważnie mój powyższy post -bo i ja znam zarówno takich, którzy wybudowali za 150tys, jak i takich, którzy za stan surowy dali ponad 200tys -PODKREŚLAM -KWESTIĄ DECYDUJĄCĄ JEST jaki, ale i GDZIE BUDUJEMY NASZ DOMEK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 22.10.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Wydaje mi sie ze juz pierwsza pozycja pt''stan zero'' jest ''troszke zanizona''.No bo np. nie wiem ile potrzeba betonu na lawy ale szacujac 15-16 m3=5000 zl(w przypadku brania towaru bez Vatu),bloczkow fundamentowych to tez pojdzie z 1400-1500(oczywiscie circa about) a to juz jakies 6000-7000 zl.Takze masz 12000,dolicz do tego cement,wapno,izolacje,kanaliza,deski na szalunki,koparka,piasek na zasypanie itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.10.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Podlogi i posadski 7000zł Tynki i podloga 5700zł te powyższe masz też niedoszacowane...tynk gipsowy z materiałem najniżej u nas to 25zł/m2, a robią też i za 30zeta czy policzyłeś płyty kg na skosy i zabudowe sufitu na poddaszu , wełnę na docieplenie dachu? podłogi to nie sama wylewka, ale też folie, styropian , metalowe "kraty" te główne punkty które wymieniłeś to jeszcze nic.... najdroższe są te "dodatki" o których jeszcze nic nie wiesz pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2069995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 22.10.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Hej. Też mi sie wydaje, że koszt budowy zależy od miejsca budowania go. Ja mam juz działkę na kredyt, teraz zamierzam wziąć kredyt na materiały budowlane (ściany i dach - strop drewniany, okna i rolety) czyli w sumie będę miał ok 300 tysi juz z banku, ale wszystko prawie sam będę robił, począwszy od prac ziemnych, fundamentów poprzez ściany więźbę i dach, oraz trochę z wykończeniówki pociągnę. Całe częście, że mój brat jest cieślą i dekarzem, sam pracowałem jako cieśla - dekarz, znajomy emerytowany dziadek pomoże mi przy murach i tak jakos jeszcze z pomocą ojca budowlańca i teścia złotą rączką uda mi sie postawić (miejmy nadzieję) stan surowy zamkniety z instalacjami za ok 150 do 175 tysi.Wyposażenie mam prawie całe gdyz mieszkam w domku i kupiłem juz wszystko (meble itd) Jakbym nie znał się na budowaniu kupiłbym mieszkanie. Buduje sie w okolicach Wrocka. Całkowity brak fachowców a jak juz sa, to ceny z kosmosu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2070028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 22.10.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Hej. Też mi sie wydaje, że koszt budowy zależy od miejsca budowania go. Ja mam juz działkę na kredyt, teraz zamierzam wziąć kredyt na materiały budowlane (ściany i dach - strop drewniany, okna i rolety) czyli w sumie będę miał ok 300 tysi juz z banku, ale wszystko prawie sam będę robił, począwszy od prac ziemnych, fundamentów poprzez ściany więźbę i dach, oraz trochę z wykończeniówki pociągnę. Całe częście, że mój brat jest cieślą i dekarzem, sam pracowałem jako cieśla - dekarz, znajomy emerytowany dziadek pomoże mi przy murach i tak jakos jeszcze z pomocą ojca budowlańca i teścia złotą rączką uda mi sie postawić (miejmy nadzieję) stan surowy zamkniety z instalacjami za ok 150 do 175 tysi.Wyposażenie mam prawie całe gdyz mieszkam w domku i kupiłem juz wszystko (meble itd) Jakbym nie znał się na budowaniu kupiłbym mieszkanie. Buduje sie w okolicach Wrocka. Całkowity brak fachowców a jak juz sa, to ceny z kosmosu. Pzdr Optymista. Pogratulować zdolności.... i rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2070045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 22.10.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Dzieki tez się z tego cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2070100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 22.10.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam wszystkich po wyborach Pisze nowy watek,poniewaz licze na wasze wsparcie i pomoc. Otoz jestem w trakcie realizacji moich marzen czyli budowy domu.Obecnie jestem w trakcie zalatwiania kredytu na budowe domu b.p.Lipinskich http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/95/427/ Wlasnorecznie na podstawie obecnych cen oraz przegladania forum,zrobilem kosztorys. Stan zero Roboty ziemne,fundament,izolacja,kanalizacja 18000zł Stan surowy Sciany nosne 29316zł Sciany dzialowe 4550zł Dach konstrukcja,ocieplienie 25000zł Dach pokrycie,obróbki 24990zł Stan wykonczeniowy Podlogi i posadski 7000zł Tynki i podloga 5700zł Malowanie 3890zł Elewacja 30000zł Instalacje wewnetrzne Wod.kan-c.o c.w (przez firme) 30000zł Gazowa 5000zł Elektryczna (przez firme) 10000zł Przylacza do budynku Woda,gaz,energia,kanaliza w tym szambo 11000zł Inne 18000zł (rezerwa) Ogolem koszt pod klucz ok 222500 tys.zł Czy ten kosztorys jest realny na chwile obecna(na taka wielkosc domu),oczywiscie duzo prac bede robil sam.Prosilbym o uwagi i wskazówki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ale ten kosztorys jest dla Ciebie (wykonawczy) czy dla banku (pod kredyt)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2070104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.10.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Stan zero Roboty ziemne,fundament,izolacja,kanalizacja 18000zł mam projekt na 180m2 + garaż w bryle 48m2 - stan "0" kosztował 60000 np sam piach do zasypania fundamentów kosztował 8000 a podobno kupiłem tanio. dużo zależy oczywiście od warunków gruntowych i lokalnych cen wykonawców. stan surowy zamkniety bedzie kosztowal 200k pln a szacowałem poniżej 150k pln ale trzeba walczyć dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2070149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Będzienasczwórka 22.10.2007 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ufffff.Pojechalisci ze mna ostro A teraz wiecej informacji. 1.Budowa jest w okolicach Bydgoszczy! 2.Stan zero jest realny! (nawet zawyzony o 2000zł) 3.Kosztorys jest dla BANKU(wiekszosc prac bedzimy robic sami) 4.Jak trójka- sciany beda stawiac fachowcy bez faktury,Dach bede robil sam ze znajomym (zapewniam was ze sie na tym znam) Elektryke bedzie robic firma,c.o c.w robie sam,tynki ci sami co mury bez faktury,gaz-firma. Dostalem dzis kosztorys na okna i drzwi opiewa na kwote 18500zł z montarzem i regulacja przez okres 4 lat(za darmo)zaklada firma. Pisze to wszystko nie dla tego, by sie madrowac tylko dla konkretow co i jak bedzie robione,dodam ze startowac bede do banku MILLENIUM a oni sprawdzaja POSTEP prac na budowie wizualnie(nie faktury) no chyba ze sie myle!! Wiec tak to wyglada, czyli SYSTEM GOSPODARCZY Nie probuje kombinowac bo wiadomo jak to jest z bankiem.Probuje tylko z wasza pomoca okreslic realnosc powyzszego kosztorysu. Mimo wszystko bardzo dziekuje za wasze odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2071064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Będzienasczwórka 22.10.2007 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ufffff.Pojechalisci ze mna ostro A teraz wiecej informacji. 1.Budowa jest w okolicach Bydgoszczy! 2.Stan zero jest realny! (nawet zawyzony o 2000zł) 3.Kosztorys jest dla BANKU(wiekszosc prac bedzimy robic sami) 4.Jak trójka- sciany beda stawiac fachowcy bez faktury,Dach bede robil sam ze znajomym (zapewniam was ze sie na tym znam) Elektryke bedzie robic firma,c.o c.w robie sam,tynki ci sami co mury bez faktury,gaz-firma. Dostalem dzis kosztorys na okna i drzwi opiewa na kwote 18500zł z montarzem i regulacja przez okres 4 lat(za darmo)zaklada firma. Pisze to wszystko nie dla tego, by sie madrowac tylko dla konkretow co i jak bedzie robione,dodam ze startowac bede do banku MILLENIUM a oni sprawdzaja POSTEP prac na budowie wizualnie(nie faktury) no chyba ze sie myle!! Wiec tak to wyglada, czyli SYSTEM GOSPODARCZY Nie probuje kombinowac bo wiadomo jak to jest z bankiem.Probuje tylko z wasza pomoca okreslic realnosc powyzszego kosztorysu. Mimo wszystko bardzo dziekuje za wasze odpowiedzi.Pozdrawiam Rejestruje sie na forum, nie po to by tylko czytac, lecz pomagac prosic o pomoc i byc wspieranym przez innych obecnych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2071074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 22.10.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ufffff.Pojechalisci ze mna ostro eee, chyba nikt nie jechał 2.Stan zero jest realny! (nawet zawyzony o 2000zł) Możesz podac szczegóły? To bardzo ciekawe i intrygujące. 3.Kosztorys jest dla BANKU(wiekszosc prac bedzimy robic sami) jak dla banku - to Ty się martw, żeby Ci starczyło kasy na robotę w danym etapie i bank zaakceptował wypłatę następnej transzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2071144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Będzienasczwórka 22.10.2007 23:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ufffff.Pojechalisci ze mna ostro eee, chyba nikt nie jechał 2.Stan zero jest realny! (nawet zawyzony o 2000zł) Możesz podac szczegóły? To bardzo ciekawe i intrygujące. 3.Kosztorys jest dla BANKU(wiekszosc prac bedzimy robic sami) jak dla banku - to Ty się martw, żeby Ci starczyło kasy na robotę w danym etapie i bank zaakceptował wypłatę następnej transzy 1.To tak dla zartu 2.Poniewaz juz jest zrobiony lawy 13m-5000zł,bloczki-3200zł,wieniec-1000zł,piasek na zasypke 5 wywrotek po 25metrow-1250zł,muraze-800zł,styropian mialem kupiony 2 lata temu na inne cele,starczylo zaizolowac caly fundament,dysperbit(chyba 7wiaderek-jedno ok 100zł,kleje do siatki i styrop.-plus minus 600zł,koparka- 480zł,zdjecie chumusu-100zł,folia budowlana 100m-125zł,zbrojenie- 2300zł i inne juz ni pamietam.razem wyszlo cos okolo 16700zł jezeli byc dokladnym.Aha i rury kanalizacyjne kupione 4lata temu w BIMsie na inne cele koszt byl ok200zł. 3.Mozna konkretna odpowiedz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2071186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 23.10.2007 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 To może ja odpowiem na pkt3 My mamy kredyt w PKO BP, też nie żądają faktur -tylko przed wypłatą każdej transzy na placu zjawia się inspektor z banku aby sprawdzić zaawansowanie prac. Zadeklarowaliśmy wkład 70tys (czyli że są mury i materiał na dach). Inspektor zjawił się i zrobił fotki -wtedy były tylko mury parteru do połowy, dachówka i więźba leżały pod płotem, strop teriva, cement, cegły i reszta pustaka na paletach. Ale facet przymknął na to oko -wpisał, że mamy zbudowane mury i został nam do zrobienia dach. Kosztorys pisany przez nas zaczynał się właśnie od pozycji dach. Bez problemu dostaliśmy 1szą transzę. W PKO BP transza zazwyczaj wynosi 50% aktualnego stanu. Więc 1sza było to 35tys, druga będzie 45tys a trzecia 50tys. Teraz jesteśmy na etapie elektryki i wod-kan. Inspektor przyjdzie i zaklepie -że to i to jest zrobione -akurat to 35tys opiewało w kosztorysie na położenie dachu z obróbkami, elektrykę, wod-kan. Problemem byłoby np gdybyśmy zwrócili się o 2gą transzę -a okazało się, że wydaliśmy kasę a te pozycje kosztorysu byłyby nie wykonane. Nie wiem jaka jest wtedy procedura, ale pewnie drugiej transzy by nie wypłacili. Dlatego pisz kosztorys realnie -my pisaliśmy takie kwoty, jakie wiedzieliśmy, że nam faktycznie na poszczególne etapy wystarczą -ani nie zaniżaliśmy ani nie zawyżaliśmy (kredyt mamy w wysokości max zdolności kredytowej -więc jest "na styk"). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2071440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.10.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Odnośnie punktu 3 kredyt mamy w PKO BP , kosztorys był zrobiony i złożony w momencie podpisywania umowy kredytowej .... czyli w lutym tego roku i kwoty były wpisywane mniej więcej procentowo- tak jak mii się wydawało że będzie ok (liczyłam kilka dni , sprawdzałam ceny itd) budowę zaczęliśmy w kwietniu i co sie okazało kosztorys w zwiazku z masakrycznymi podwyżkami niedoszacowany w każdym etapie.... na pewno nie dałabym rady wybudować zgodnie z kosztorysem, a co za tym idzie drugiej transzy bym nie dostała bo z pierwszej za chiny ludowe nie wybudowałabym tego co było założone również jako laik nie wzięłam pod uwagę , że np. dach to nie tylko gont i więźba (ale też deski pod deskowanie, papa,plastiki wywietrznikowe, tony gwoździ , śrubek , wkrętówi inne duperele).... no bo skąd niby miałam wiedzieć....a więc automatycznie kwota na "dach" była zniżona w kosztorysie....analogicznie z innymi etapami na szczęście miła Pani w banku zgodziła się żebym poprawiła ten kosztorys ....zrobiłam 65% na stan surowy otwarty a resztę na wykończeniówkę....i tym sposobem nie martwiłam się że coś mi braknie , a jak zostaje....to niech leży na koncie ...jest ten komfort psychiczny bo prawda jest taka, że w banku nie ma zmiłuj się.... Pana nie przekonuje argument np. że nie zrobiłeś tego co było w kosztorysie za tą kwotę bo powiedzmy nie wiedziałeś że tyle rzeczy trzeba będzie kupić albo była superpromocja i kupiłeś sobie za to kafelki czy panele które notabene mają być położone na końcu z ostatniej pewnie transzy dlatego reasumując: kosztorys dla banku ma wyglądać następująco: 60% stan surowy otwarty 40% wykończeniówka lub nawet 65% stan surowy otwarty 35%wykończeniówka pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/89535-kosztorys-kredyt-realizacjarealne/#findComment-2071515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts