Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadający frank

laparia

Recommended Posts

zauwaz ze stpoty procentowe w eurolandzie i w szwajcarii wciaz ida w gore co przeklada sie na oslabianie franka/umacnianie sie zlotowki - ja 2 lata temu tez czekalem z transza pol roku i niczego nie zyskalem!!! (kredyt mialem po kursie 2,64 - od tamtej pory kurs tylko w dół)

radze: bierz kase nie czekaj

Wzrost stop procentowych powoduje umocnienie waluty danego kraju. Inwestorzy zagraniczni uwielbiaja kraje, ktore sa stabilne politycznie, posiadaja niewielkie ryzyko gospodarcze i dobrze placa za pieniadz (czyt. maja wysokie stopy procentowe)....

Wedlug mnie na ten moment nie ma powodu, czemu CHF/PLN mialby pojsc do gory...

W ubiegłym roku też miałam taki dylemat, czekałam, czekałam z nadzieją, że CHF będzie rósł, a on nic tylko spadał, z całego tego czekania tylko straciłam na kolejnych wizytach pani z banku, bo brałam małe transze z nadzieją, że może pójdzie jednak do góry. Oj kosztowało mnie to sporo bezsennych nocy. Na szczęście w ogólnym rozrachunku straciłam tylko ok. 2.000 zł. łącznie, a wstępnie liczyłam na jeszcze większe straty :roll:

• 1 month później...

Ja straciłam na franku przez rok ok 10 tysi... I nie było wyboru czy brac czy nie brać bo to transza dla dewelopera. Cóż. Dobrze, że to było pół roku temu, bo jak widać frank poszedł jeszcze niżej. Ale skoro daliśmy sobie radę z urządzeniem mieszkanka jako tako, to niski frank tylko nas cieszy. Teraz raty są mniejsze.

I libor 3M ostatnio spadł :) Ogólnie kredyt nie jest taki zły.