Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"I nastał nam NOWY ROK !!!!!"

retrofood

Recommended Posts

Co miałam na mysli? To, że bardzo ograniczone składki zdrowotne płaci grupa, która w bardzo dużym stopniu później korzysta ze świadczeń.

Rolnictwo to nie tylko świeże powietrze i tężyzna. To qpę chorób zawodowych.

Aha - pisałam przeciw KRUS w obecnej postaci.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ehe. Idź wyjaśnij to tym starszym zagubionym ludziom. Zmuś ich do sprzedaży, zrób tak, żeby musieli wyzbyć się ojcowizny, czyli tego, co dla nich najświętsze.

Nie każdego da się przerobić na swój strój.

dlatego napisałem, że to siedzi w główkach...

sam mam wujka seniora, który nie może zrozumieć dlaczego nie chcę od niego w spadku domu i kawałka ogrodu "przecież to nasza ojcowizna" ( skomplikowana sprawa - daleko, i za dużo problemów )

a jeśli chodzi o tzw"zdrową żywność" - no do jasnej anielki, dlaczego ja mam dopłacać do tego, że Ty chcesz zjeść niepryskaną marchewkę??? :evil: wybacz

pozdrawiam

Podatek liniowy

różnice są jednak w wynagrodzeniach ogromne :(

większość moich znajomych pracuje w fabrykach za 900zł netto oharują się 8 godzin prawie non stop przy taśmie i nie mów mi że powinni płacić taki sam podatek ja ci co mają 2tyś na rękę :roll:

chyba nie rozumiesz idei podatku liniowego,

oni płacą i owszem taki sam podatek,

ale procentowo,

ten z 2 tyś. zapłaci więcej i nie będzie ukarany za to że jest bardziej....,

wykształcony,

operatywny,

....

itd.

a jeśli chodzi o tzw"zdrową żywność" - no do jasnej anielki, dlaczego ja mam dopłacać do tego, że Ty chcesz zjeść niepryskaną marchewkę??? :evil: wybacz

pozdrawiam

No kiedy tu nie chodzi o moją marchewkę. Tylko o ogólną ekologię. A potem o ogólną kondycję ekologiczną kraju. Nawozy w rzekach, bo spływają z wodą gruntową z nawożonych pól, gwałtowny rozwój glonów, spływa to do Bałtyku i oceanów, sinice i algi, itd., itp.

Ale to całkiem osobny wielki temat i niespecjalnie się ma do Krusu. Chodziło mi o to, że nie można pochopnie "załatwić" małego rolnictwa, bo się wyleje dziecko z kąpielą.

Trzeba zrobić tak, żeby ci bogatsi normalnie płacili ZUS, można to wyliczyć, jak już pisałam. Ale jest ta biedna większość wsi i nie można nagle nie patrząc na realia domagać się od nich 700 zł co miesiąc, bo wtedy i system i ci drobni rolnicy zbankrutują z kretesem. Uff, starczy tego gadania.

Pozdrawiam.

Tez pozdrawiam rolników 8) :lol:

A może rolnicy powinni płacić tez jakiś procent ZUS od dochodu, a nie 700 PLN jak drobni przedsiębiorcy? To by nie zabiło...

Nie znam dokładnych pomysłów reformy KRUS, trudno mi rozmawiać.

Może, ale zaraz nasuwa sie pytanie dlaczego wobec tego ci drobni przedsiębiorcy muszą tyle płacić, tez ciężko pracując przez większą część doby na przykład i nie zawsze mając krociowe zyski a nierzadko wręcz przeciwnie?

Bo musi starczyć z ich kasy i na KRUSOWców.

A może ZUS powinni płacić wszyscy ale np. mniejszy niz obecnie? :roll: :roll: :roll:

Reformy są niezbędne - ale tak jak pisałam - to klasyczne "zgniłe jajo". Dłubiesz przy ZUS, opozycja straszy emerytów - i masz w plecy... Trzeba duuzych jaj i rzeczywiście pomysłu, żeby to ruszyć. Rzecz konieczna i bardzo polityznie niewygodna...

I nikt tego nie robi, Beti również nie. Nie wiem skąd u Ciebie taki wniosek. Pisząc o ciężkiej pracy chciała pokazać, o ile dobrze ją zrozumiałam, że nie można traktować rolników jak darmozjadów, którzy nie płacą jak wszyscy praworządni obywatele i biorą kasę z dopłat za nic.

A skąd Ty wiecz co Ona myśli ? :)

Jeśli tak - czemu Ciebie nie ma na wsi? Na wsi fajnie jest. Sam mówiłeś, że wiesz.

A kto powiedział, że mnie nie ma? Wręcz przeciwnie jestem.

Podatek liniowy

różnice są jednak w wynagrodzeniach ogromne :(

większość moich znajomych pracuje w fabrykach za 900zł netto oharują się 8 godzin prawie non stop przy taśmie i nie mów mi że powinni płacić taki sam podatek ja ci co mają 2tyś na rękę :roll:

Nie "taki sam" tylko wg takiej samej stawki. To mała różnica. Pytanie można odwrócić, dlaczego ktoś, kto sie wykształcił, jest doceniany w pracy m.in. poprzez wysokie wynagrodzenie, ma byc karany wyższą stawką?

Dobra jak równość w skałdkach, to ja też się zapytam, dlaczego moja składka zdrowotna płacona od pensji ma być, skoro taki przedsiębiorca może płącić najniższą, a resztę pieniążków zostawić sobie.

Przecież on na swoim jest bardziej narażony na choroby układu krążeniowego niż ja na etacie.

I taka ta równość właśnie. 8) :lol: