KRYH 22.10.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam wszystkich muratorowiczów!!!! Kupiłem nie dawno działkę z warunkami zabudowy, które musiałem złożyć gdyż była to podstawa do podziału działki. Teraz będąc szczęśliwym posiadaczem szukam projektu pod w/w warunki a moje pytanie brzmi: - których wymogów powinienem się trzymać tych zawartych we wniosku na warunki zabudowy czy tych w decyzji o warunkach zabudowy? We wniosku jest to rozbite na bardzo szczegółowe wymogi a w decyzji o wz tylko pobierznie. Za poradę bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misob 22.10.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Normalnie jest tak (i tak ja robiłem) : 1. składam wniosek do gminy o sporządzenie warunków zabudowy dla działki (jak nie ma dla niej planu miejscowego)2. gmina wydaje decyzję o war. zabudowy dla tej działkiTa decyzja określa, co tam można zbudować.Jezeli wybierzesz projekt zgodny z DECYZJĄ O WAR. ZABUDOWY to urząd nie moze go odrzucić,chyba ze w miedzyczasie uchwalą miejscowy plan zagospodarowania różny od war. zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRYH 22.10.2007 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Dziękuję bardzo za info i wyjaśniam otóż: - warunkiem zakupu działki musiałem najpierw podzielić działkę główną właściciela a żeby to zrobić w UG powiedzieli mi że muszę złożyć wniosek o warunki zabudowy na tą działkę. Wówczas nie zastanawiałem się nad projektem, gdyż do końca nie byłem przekonany czy sprawa sprzedaży wypali i czy będę się budował tak więc poprosiłem geodetę o sporządzenie wniosku o warunkach zabudowy. On wypełnił wniosek sugerując się własnym doświadczeniem i określił z góry we wniosku jakie parametry będzie miał budynek tzn ilośc kondygnacji, powierzchnię użytkową, itd. Po długich miesiącach otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy z określonymi danymi ale już nie było wyszczególnione jaka ma byś powierzchnia użytkowa itd. tylko zostało to zapisane w jednym zdaniu, iż "wielkośc powierzchni całkowitej zabudowy w stosunku do powierzchni terenu nie może przekraczać 15%, w tym udział powierzchni biologicznej czynnej 65%, 20 % powierzchni terenu można przeznaczyć na podjazdy itp" I teraz szukając projektu zastanawiam się jakie warunki muszę spełnić czy te ujęte w decyzji o wz czy te które składałem we wniosku o wz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 22.10.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja bym się kierował decyzją z urzędu, ponieważ ona jest wiążąca. A Ty teoretycznie mogłeś zmienić zdanie i wybrać inny projekt domu (zakładając, że geodeta miał na myśli jakiś konkretny projekt i jego parametry wpisał do wniosku). Nie jestem ekspertem, odpowiadam na chłopski rozum. Może zapytaj w urzędzie. To głupia rada z uwagi na to, że to jest urząd, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy. A są tez porady prawne za 50PLN. Widziałem gdzieś w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Va_ldi 22.10.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Trzymaj się tych z decyzji, one są wiążące. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts