Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy - pytanie

KRYH

Recommended Posts

Witam wszystkich muratorowiczów!!!!

Kupiłem nie dawno działkę z warunkami zabudowy, które musiałem złożyć gdyż była to podstawa do podziału działki. Teraz będąc szczęśliwym posiadaczem szukam projektu pod w/w warunki a moje pytanie brzmi: - których wymogów powinienem się trzymać tych zawartych we wniosku na warunki zabudowy czy tych w decyzji o warunkach zabudowy?

We wniosku jest to rozbite na bardzo szczegółowe wymogi a w decyzji o wz tylko pobierznie. Za poradę bardzo dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie

Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź.

Normalnie jest tak (i tak ja robiłem) :

1. składam wniosek do gminy o sporządzenie warunków zabudowy dla działki (jak nie ma dla niej planu miejscowego)

2. gmina wydaje decyzję o war. zabudowy dla tej działki

Ta decyzja określa, co tam można zbudować.

Jezeli wybierzesz projekt zgodny z DECYZJĄ O WAR. ZABUDOWY to urząd nie moze go odrzucić,

chyba ze w miedzyczasie uchwalą miejscowy plan zagospodarowania różny od war. zabudowy.

Dziękuję bardzo za info i wyjaśniam otóż:

- warunkiem zakupu działki musiałem najpierw podzielić działkę główną właściciela a żeby to zrobić w UG powiedzieli mi że muszę złożyć wniosek o warunki zabudowy na tą działkę. Wówczas nie zastanawiałem się nad projektem, gdyż do końca nie byłem przekonany czy sprawa sprzedaży wypali i czy będę się budował tak więc poprosiłem geodetę o sporządzenie wniosku o warunkach zabudowy.

On wypełnił wniosek sugerując się własnym doświadczeniem i określił z góry we wniosku jakie parametry będzie miał budynek tzn ilośc kondygnacji, powierzchnię użytkową, itd.

Po długich miesiącach otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy z określonymi danymi ale już nie było wyszczególnione jaka ma byś powierzchnia użytkowa itd. tylko zostało to zapisane w jednym zdaniu, iż "wielkośc powierzchni całkowitej zabudowy w stosunku do powierzchni terenu nie może przekraczać 15%, w tym udział powierzchni biologicznej czynnej 65%, 20 % powierzchni terenu można przeznaczyć na podjazdy itp"

I teraz szukając projektu zastanawiam się jakie warunki muszę spełnić czy te ujęte w decyzji o wz czy te które składałem we wniosku o wz.

Pozdrawiam

Ja bym się kierował decyzją z urzędu, ponieważ ona jest wiążąca. A Ty teoretycznie mogłeś zmienić zdanie i wybrać inny projekt domu (zakładając, że geodeta miał na myśli jakiś konkretny projekt i jego parametry wpisał do wniosku).

Nie jestem ekspertem, odpowiadam na chłopski rozum. Może zapytaj w urzędzie. To głupia rada z uwagi na to, że to jest urząd, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

A są tez porady prawne za 50PLN. Widziałem gdzieś w necie.