Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja piekarnika do zabudowy...

Nasz Domek

Recommended Posts

no właśnie ...czy wentyluje się jakoś przestrzeń za piekarnikiem?...jest zabudowany rozumiem że bez tylnej płyty...ale czy podczas pieczenia wystarczy tylko ta przestrzeń? cze tam na ścianie się te wszystkie opary z tłuszczem nie osadzają?.....pytanie może dziwne, ja bym nie zadała ale zrobił to wczoraj w moim kierunku mąż....i nie potrafiłam mu odpowiedzieć a będziemy urządzać kuchnię...

Witam.Zastosowanie dodatkowej wentylacji z tylu piekarnika nie jest konieczne ale jej zastosowanie przyspiesza chlodzenie.U siebie mam takie rozwiazanie tzn w tylnej sciance na wyskokosci piekarnika jest otwor zakonczony okragla kratka a po drugiej stronie jest akurat pomieszczenie gospodarcze i okno wiec jest spoko.Acha powietrze wydostajace sie z kratki jest dosc cieple wiec spelnia to swoja funkcje zwlaszcza gdy obok jest lodowka.Pozdr

no właśnie ...czy wentyluje się jakoś przestrzeń za piekarnikiem?...jest zabudowany rozumiem że bez tylnej płyty...ale czy podczas pieczenia wystarczy tylko ta przestrzeń? cze tam na ścianie się te wszystkie opary z tłuszczem nie osadzają?.....pytanie może dziwne, ja bym nie zadała ale zrobił to wczoraj w moim kierunku mąż....i nie potrafiłam mu odpowiedzieć a będziemy urządzać kuchnię...

Słuszne pytanie... też się jakoś do tej pory nie zastanawiałam nad tym, ale przecież coś z parą musi się dziać... Teraz mam kuchenkę wolnostojącą i podczas pieczenia często naprawdę spore ilości pary wylatują z tyłu i gdyby tak się działo w piekarnikach zabudowanych np. w słupku, to meble rozpadłyby się w krótkim czasie.

Czy ktoś znający temat wyjaśni jak wygląda obieg pary w piekarnikach do zabudowy?

pozdrawiam

Basia

Tak jak napisał variuss, wszystko u mnie wychodzi przodem przez szczelinę między panelem sterującym a drzwiczkami. Używam rok i nigdy nie zauważyłam, żeby cokolwiek wychodziło z tyłu, nie ma też żadnych śladów na meblach. Niestety nie pamiętam jak mam rozwiązaną kwestię ścianki z tyłu piekarnika.