Sasha 22.10.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Cześć Mam problem z cokołem Chcę aby cokół do wysokości okien został wykonany z cegieł klinkierowych np takich: http://www.crh-klinkier.pl/cegly_recz_nuths_03.php niestety nie wykonałem większej ławy fundamentowej więc cegły nie będą miały się na czym opierać. Rozwiązanie:zamocować do ściany fundamentowej płaskownik i na tym murować w górę, co jakiś czas kotwiąc klinkier do ściany z BK Ale pojawia się kolejny problem: ocieplenieściana ma 24 cm, jeżeli dodamy do tego klinkier 6 + min 12 styropianu daje nam to 42 a z zaprawą i tynkiem 43cm ściana powyżej cokołu będzie miała 24 cm + ocieplenie 15 + tynki/zaprawa 1 cm do daje 40. Niestety jest 4 cm różnicy Rozwiązanie: .... dać 20cm ocieplenia powyżej cokołu? Kurcze chyba nie bardzo, bo będzie problem z rynnami Jak rozwiązać ten problem? Może poprzecinać klinkier na pół, cegły będą miały 3 cm, a wieccokół: 24cm + 12 + 3+1=40ściana pow. cokołu: 24 + 15 + 1=40 Niestety nie będzie różnicy pomiędzy ścianą i cokołem a powinno być (?) no własnie ile? min 2 cm? pomoże ktoś?dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 22.10.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 zamiast kombinować z cegłami klinkierowymi kup płytki klinkierowe imitujace cegłe - mają do 1 cm gr. po zafugowaniu nie będzie nawet znac czy to cegła czy tylko płytka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 22.10.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Niestety nie będzie różnicy pomiędzy ścianą i cokołem a powinno być (?) no własnie ile? min 2 cm? A niby co sie wydarzy jak będzie równo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 22.10.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Zrób tak, jak pisze kaczorek. Zastosuj płytki klinkierowe. Teraz są takie w kształcie litery L i nawet na rogach nie widać, że to płytka. Dodam, że pogrubianie ocieplenia wszystkich ścian to dodatkowy koszt. Daj płytki klinkierowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.10.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 "bo Wy wszyscy tak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/5/56/Louvre_egyptologie_03.jpeg zamiast tak:"http://www.puzel.pl/repository/products/Producenci/Editions%20Ricordi/1000/N09649.jpg a kto powiedział, że cokół tylko cofnięty może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 22.10.2007 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 zamiast kombinować z cegłami klinkierowymi kup płytki klinkierowe imitujace cegłe - mają do 1 cm gr. po zafugowaniu nie będzie nawet znac czy to cegła czy tylko płytka Gdyby były takie płytki to moze i tak bym się skusił - gdybyś przeczytał co napisałem i kliknął na link ... Yaro65 No nic specjalnego się nie wydarzy - tylko woda będzie zaciekać real_ww nie ma takich płytek - ale i z płytami moze być problem z właściwym ich zamocowaniem - mogą odpadać i jak to zwykle bywa pewnie będą odpadać bo wszystko zalezy od wykonawcy Barbossa faktycznie cokół nie musi być cofnięty ale jak jest wysunięty to wtedy trzeba go zabezpieczyć i niestety stanowi słaby punkt- przynajmniej mój kierbud odradzał mi takie rozwiązanie Podsumowując - problem pozostał więc moze jeszcze ktoś się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.10.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 noooo, jak kierbut tak powiedział, to chylę czoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.10.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 cokół może być wysunięty, chociaż pewnie wyglądałby lepiej gdyby był zrobiony z prawdziwego kamienia, a nie z cegły. Kamień łatwiej zabezpieczyć przed wodą /szczególnie jak zastosuje się np. granit / W Twoim wypadku najlepiej byłoby zastosować - tak jak proponowali poprzednicy - płytki klinkierowe. Nie tylko z powodu grubości, ale głównie z powodu ciężaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 23.10.2007 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 cokół może być wysunięty, chociaż pewnie wyglądałby lepiej gdyby był zrobiony z prawdziwego kamienia, a nie z cegły. Kamień łatwiej zabezpieczyć przed wodą /szczególnie jak zastosuje się np. granit / z tego co mi przekazano to wysunięty cokół bardzo ciężko zabezpieczyć przed wodą wiec powinien być schowany... no i na ten granit to my kasy nie mamy W Twoim wypadku najlepiej byłoby zastosować - tak jak proponowali poprzednicy - płytki klinkierowe. Nie tylko z powodu grubości, ale głównie z powodu ciężaru Tak - płytki są rozwiązaniem ale jak to w życiu bywa podobają nam się wzory klinkieru z których płytka nie jest dostępna - stad cała ta kombinacja dzięki za informacje - i chyba jednak musimy wybrać jakieś inne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 23.10.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 WitamPrzerabialam ten sam problem. Mam kominy z cegly Ekoklinkier a nie maja w ofercie plytek. Doradzili mi wiec kupno cegiel polowek (bo tansze) i na miejscu w sklepie ciecie tak by powstala plytka. Jak zsumuje koszt polowki + ciecie to wychodzi tak jak bym kupowala cegle pelna czyli ok a zachowuje wszedzie ten sam material (na niektorych scianach i cokole). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.10.2007 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 z tego co mi przekazano to wysunięty cokół bardzo ciężko zabezpieczyć przed wodą wiec powinien być schowany... no i na ten granit to my kasy nie mamy żaden problem, chyba rezi publikował swoje zdjęcia dot. obróbki połaczenia cokołu z resztą elewacji; wystarczy blachę "okapową" lekko "wyciągnąć", swoją drogą widziałem takie "parapety" zrobione z drewna z obróbką blacharską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 24.10.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 24.10.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Tak - płytki są rozwiązaniem ale jak to w życiu bywa podobają nam się wzory klinkieru z których płytka nie jest dostępna - stad cała ta kombinacja dzięki za informacje - i chyba jednak musimy wybrać jakieś inne rozwiązanie Jest rozwiązanie - gotowa płyta ociepleniowa z przyklejonymi płytkami (o dużym wyborze). Wiem że robią to poniższe firmy (a może jeszcze ktoś inny?): http://www.alhar.pl http://www.infatec.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 24.10.2007 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Dziękować ! Ten system wygląda obiecująco http://www.infatec.pl/oferta.html i co najważniejsze można wykorzystać inne płytki niż te podane w ofercie producenta. Niezły jest tez wspłczynnik przenikania. Miałeś jakieś doświadczenia z tym systemem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.10.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 co Ci tak gały wywaliło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.10.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Dziękować ! Ten system wygląda obiecująco http://www.infatec.pl/oferta.html i co najważniejsze można wykorzystać inne płytki niż te podane w ofercie producenta. Niezły jest tez wspłczynnik przenikania. Miałeś jakieś doświadczenia z tym systemem ? może nie z tym bezpośrednio jest jeszcze gebrik - kładzione na hotelach, bodajże Etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 24.10.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 i co najważniejsze można wykorzystać inne płytki niż te podane w ofercie producenta. Niezły jest tez wspłczynnik przenikania. Miałeś jakieś doświadczenia z tym systemem ? Osobiście kontaktu nie miałem, ale pewnie na wiosnę będę chciał jeden z tych systemów wykorzystać do obrobienia cokołu. Bloczki ściany jednowarstwowej mam wysunięte poza obrys ściany fundamentowej o 8 cm, więc chcę zmieścić się (z ociepleniem) w grubości 6-7 cm. W związku z powyższym interesuje mnie jak najlepsza izolacyjność termiczna. Jak będziesz miał już jakieś swoje przemyślenia/doświadczenia to nie zapomnij tu albo bezpośrednio do mnie napisać . Z domku dorzucę jeszcze jeden namiar: http://www.laf.pl/ Masz tam dość dokładnie pokazane jak się to montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 05.07.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 cześć mam pytanie jakiej grubości może być cegła na cokole żeby utrzymała się na kleju. Różnica między ścianą a cokołem wynosi 8 cm. Nie chce płytek , myślałam o postarzanej cegle, mogliby ja pociąć w cegielni ale to były wymiar ok. 4 cm nie wiem czy to nie za dużo żeby cegła mogłą utrzymać się na kleju. Odkopanie fundamentu tak żeby ukłądać na ławie też nie wchodzi w rachube bo za głęboko musiałabym kopać.Czy wobec tego jest możliwe pocięcie cegły na 2-3 cm ( żeby się nie rozpadła) a może podpowiecie inny sposób na umocowanie materiału . Wysokośc cokołu ok. 40-50 cm. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 05.07.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 małgosia2005pewnie że można ciąć - dlaczego nie?tylko lepiej ciąć cegłę na połowę - bo nie masz odpadu (masz dwie części, a nie trzy)choć nie każda cegła ma 8 cm grubości, te ręcznie formowane są mniejsze. mój szef ekpiy brał 1 pln za cięcie na dwie części cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 06.07.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 glowac-udziekuje za odpowiedź. Zajrzałam do Twojego dziennika dom, super i w moim stylu. Powiedz mi jak Ty mocowałeś cegłe na cokole i jaka miałeś grubość cegły po przecięciu jej fachowca. Niestety ta moja cegła jest niestandardowych wymiarów (jest duża)z cegielni hofmanowskiej - nazywa się włoska. Jeden z fachowców powiedział że grubośc płytki żeby ja przykleić do cokołu to 1,5 cm . Takeij grubości nie osiągne po przycięciu cegły. Realnie to ok. 4 cm ale czy cegła takiej grubosci utrzyma się????. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts