Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawa urbanisty w gminie?

georgia37

Recommended Posts

Witam Was zaczynający i budujący.Proszę o podpowiedż-dostałam własnie warunki zabudowy na działce,która chcę kupić i coś mi nie pasuje.Zgodnie z prawem zabudowy tak mam zaznaczone na mapce dołączonej do decyzji odległość od granicy sąsiada wynosi 4m-jeśli mam okno i 3m-jeśli okien nie mam.I tu wystąpił problem,dostałam zgodę na szerokośc max 15 m,dlaczego mam pozostawić po bokach po 5 m (szer.dzialki 25m )skoro moim obowiązkiem jest stosowanie sie do tych 3 i 4 m od granicy sąsiada?.Chce budować dom parterowy bez poddasza z dachem dwuspadowym,a uparty urbanista zmusza mnie do zmiany projektu na kwadrat z dachem kopertowym, albo dom bez garażu lub z poddaszem użytkowym,co zwiekszy mi koszty.Nie po to wpłaciłam zadatek na działkę blisko 1500m,by budować mały klocek,a sugerwanie sie sąsiednimi domami,które pamietaja czasy komunizmu i tak wygladają jest dalece nie na czasie.Kto ma rację,pomóżcie,co robić?

Szerokość elewacji frontowej wyznaczana jest na podstawie średniej arytmetycznej w tzw. "obszarze analizowanym" (tj, w bliskim sąsiedztwie). Możesz spróbować negocjować z urbanistą (mają niewielki margines luzu - do 20%). Lub udowodnij, że sąsiednie budynki to tzw. "substandard" i nie należy go brać pod uwagę.

I tu wystąpił problem,dostałam zgodę na szerokośc max 15 m,dlaczego mam pozostawić po bokach po 5 m (szer.dzialki 25m )skoro moim obowiązkiem jest stosowanie sie do tych 3 i 4 m od granicy sąsiada?.Chce budować dom parterowy bez poddasza z dachem dwuspadowym,a uparty urbanista zmusza mnie do zmiany projektu na kwadrat z dachem kopertowym, albo dom bez garażu lub z poddaszem użytkowym,co zwiekszy mi koszty.Nie po to wpłaciłam zadatek na działkę blisko 1500m,by budować mały klocek,a sugerwanie sie sąsiednimi domami,które pamietaja czasy komunizmu i tak wygladają jest dalece nie na czasie.Kto ma rację,pomóżcie,co robić?

Jeśli nic nie wynegocjujesz z urbanistą to niestety musisz się dostosować do Decyzji o WZ jaką Ci Gmina wydała. Nie jesteś sama w bojach o wygląd, kształt domu, dachu, kąta nachylenia itp. Na forum jest wiele osób które uisiały się dostosować do WZ lub planu zagospodarowania przestrzennego. A te wszystkie dane, które urbanista bierze pod uwagę to zależy od zabudowań sąsiednich działki.