Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Stoję przed wyborem kotła CO. Metraż do ogrzania ok. 170 m2, paliwo: miał. Z tabel jakie widziałem wychodzi że potrzebny jest 22-23KW.

Sprawa jest o tyle łatwa że nie chcę (a właściwie nie stać mnie) pieca z podajnikiem. Chodzi tylko żeby był na spalanie od góry (dmuchawa, sterownik) no i trwały i wydajny.

Temperatury mam przeważnie niskie 40-50 stopni więc piec narażony jest na korozje. Wkładu kominowego brak (komin jest starej konstrukcji poza tym rozkuwana była przegroda i dlatego niemożliwe byłoby wsunąć wkład). Ten który miałem do tej pory wytrzymał mi 20 lat. Był to piec stalowy - samoróbka. Prawdopodobnie był wykonany z grubej blachy.

Z drugiej zaś strony boje sie trochę żeliwnego gdyż słyszałem opinię (kogoś kto montuje piece CO) że miał kilka reklamacji Viadrusa - pęknięcie płaszcza.

Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/89556-kocio%C5%82-co-%C5%BCeliwo-czy-stal-prosz%C4%99-dorad%C5%BAcie/
Udostępnij na innych stronach

sam osobiście mam dylemat przed kupnem pieca do co, mój dom jest mały ale tu nie chodzi o moc a o wykonanie, piece z żeliwa powinny być bardziej wytrzymałe od stalowych należy jednak uważać aby nie polewać rozgrzanego pieca wodą bo może popękać, jeżeli chodzi o producentów to jest ich wielu i jak ze wszystkim prezętują różną jakość, i tu jest problem, jakiego wybrać, (osobiście zwracam się w kierunku Fakory) może ktoś z forumowiczów ma piec żeliwny i chciałby się podzielić uwagami na temat eksploatacji

kupiłam piec żeliwny Fakory (20kw, z podajnikiem)...ale niestety nie mogę się podzielić doświadczeniami, ponieważ uruchomie go dopiero na wiosnę przyszłego roku

piec polecali mi ludzie (również z forum) którzy są fachowcami w swojej branży.... tak, że wierzę na słowo :wink: :D

 

pozdrawiam, smoczyca

kupiłam piec żeliwny Fakory (20kw, z podajnikiem)...ale niestety nie mogę się podzielić doświadczeniami, ponieważ uruchomie go dopiero na wiosnę przyszłego roku

piec polecali mi ludzie (również z forum) którzy są fachowcami w swojej branży.... tak, że wierzę na słowo :wink: :D

 

pozdrawiam, smoczyca

 

Tak, wiem. Czytałem cały ten post. Ale niestety tam chodziło o piec z podajnikiem a w moim przypadku bez. Oprócz solidnego wykonania i dobrych, trwałych materiałów piece z podajnikiem muszą mieć dobrze wykonany mechanizm - podajnik. Tak więc w tym przypadku są stawiane większe wymagania i jest więcej szczegółów na które trzeba zwrócić uwagę przy kupnie.

 

Co do wypowiedzi @JUREKM68 to nie praktykuje polewania wodą miału a tym bardziej pieca :). Choć mój teść (ma Zębca) przed wyjmowaniem popiołu z pieca bierze wąż i zrasza żeby sie nie kurzyło. A przecież w piecach zębca też są elementy z żeliwa :o

Czekam na dalsze sugestie.

 

Edit: Odwiedziłem stronę Fakory ale nie widzę kotłów miałowych. Czy to znaczy że nie produkują takich z dmuchawą bez podajnika?

Co sądzicie o Czeskim żeliwnym Viadrusie - proszę o opinie

 

Jedni chwalą drudzy ganią - takie są opinie fachowców. Ponoć musi być mocny opał - czy to prawda?

I czy prawdą jest, że piece budowane bardziej na wysokość a niżeli na długość (niestety piwnica nie pozwala mi ustawić wyższego niż 1.10 cm) są bardziej wydajne?

Czekam może ktoś wreszcie mi coś poradzi... proszę.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...