Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DREWNIANA barierka/balustrada do schodów wewnętrznych

arcobaleno

Recommended Posts

• 4 months później...

Witam

Mamy schody zabiegowe ze spoczynkiem i będą ze stopnicami dębowymi, natomiast problem z balustradą dębową, gdyż te schody nie umożliwiają ciągłej łagodnie wspinającej się balustrady, wychodzi nam 2 miejsca, gdzie w pionie jest zmiana wysokości poręczy.

Stąd pomysł, żeby zrobić to z rury nierdzewki z łagodnymi przejściami (wygięcia?) w miejscach skokowej zmiany wysokości. Ma ktoś takie rozwiązanie? Ew. proszę o naprowadzenie w tym zakresie. Pozdrawiam.

Witam ponownie, odświeżam ten wątek o poręczach i balustradach, gdyż nie znalazłem innego. B. proszę pochwalcie się swoimi rozwiązaniami, gdyż tutejsze linki wygasły :( Schody betonowe będą mieć stopnice dębowe i do tego chcemy dobrać zabezpieczenie boczne i poręcze.

Nasza dotychczasowa wiedza:

1. barierki wyłącznie z drewna (toczone pionowe przegrody) jest droga ale i chyba już nie na czasie

2. barierki z samej tylko nierdzewki i poręcz rurowa, są solidniejsze, poręcz odpowiednio wygięta, ale odrażająco zimne i takie trochę technologiczne

3. mieszanka drewna i nierdzewki wygląda dużo lepiej, ale ponoć nie wytrzymała -puszcza na połączeniach rura nierdzewki -drewno...

Co wybraliście, b. proszę o opinię i dyskusję w tym temacie

Ja mam balustradę ze stali (zwykła czarna konstrukcyjna, ale wyszlifowana i polakierowana lakierem bezbarwnym - wygląda jak nierdzewka a 3 x tańsza) i do tego pochwyt drewniany z jesionu. Przekroje kwadratowe, pochwyt prostokątny. Nie wiem co by trzeba było robić aby puściło mocowanie pochwytu do konstrukcji balustrady.

• 2 months później...