Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Dziękuję za odpowiedzi - przepraszam,że się długo nie odzywałem,

spowodowane to było awarią komputera.

Do "Krzysztofik" i " Fachowców w temacie"

1}- Pod ławami występuje tylko glina- czy nic złego się nie stanie przy umiarkowanej zimie / ława zalana wodą deszczową na wysokości 40 cm / ?

2}- Czy mogę po wypompowaniu wody zasypać ławy mokrą gliną z wykopu zamiast pospółką ?

Z góry dzięki za info - pozdrawiam - "Gołąb"

1}- Przy silnych mrozach przyjedziesz na działke rozbijesz ten lód załóżmy około 20cm grubości. Pod lodem nie będzie już wody czyli ława będzie odsłonięta a lód będzie sobie wisiał nad ławą.

2}- Działaj racjonalniej. Pamiętaj że te ławy trzeba będzie odkopać, co w przypadku gliny nie jest łatwe.

Jeżeli zasypujesz na zime to najpierw folie a potem coś co szybko nie nasiąknie wodą ( nie wiem, jakieś odpady styropianowe z wytwórni styropianu itp.) na wierzch ziemia lub ta glina i troche spokoju.

Myśle że te 40 cm takiej izolacji wystarczy. W zime dowali jeszcze troche śniegu (też izolacja), sama ława około 35 cm.

Spałbym spokojnie.

https://forum.murator.pl/topic/89579-%C5%82awa-fundamentowa-a-zima-pomocy/page/2/#findComment-2125214

glina jest gruntem wysadzinowym

jesli masz szczescie to wysadzi całe ławy w góre a na wiosne w całości opadną

jesli szczescia nie masz to moze podnieść "kawałek ław" a na wiosne ten kawałek opadnie ... :-?

https://forum.murator.pl/topic/89579-%C5%82awa-fundamentowa-a-zima-pomocy/page/2/#findComment-2125263