tom soyer 07.08.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 1. Mineralny - przepuszcza wszystko w obie strony, jest mało trwały i trudno go dobrze wybarwić - ale najtańszy 2. Akrylowy - nic nie przepuszcza (przy styropianie, to nie wada) , łatwo i trwale się barwi i jest 2-3 krotnie droższy od mineralnego. 3. Silikatowy (silikonowy) - dobry kolor, trwały i przepuszcający to co trzeba w tą stronę co trzeba - najlepszy ale i najdroższy. 4. System mieszany - tynk mineralny malowany farbą silikatową (ja tak zrobiłem ) - tańszy od akrylowego o zaletach silikatowego. Malowanie tynku umozliwia ponadto zabawę z kolorami elewacji jasiu - czy tynk mineralny trzeba malowac silikatowka zaraz po polozeniu? ile trzeba odczekac? czy moze to byc np pol roku? - jaka roznice w cenie uzyskales (wraz z robocizna) miedzy tynkiem silikat a "systemem mieszanym"? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.08.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 - czy tynk mineralny trzeba malowac silikatowka zaraz po polozeniu? ile trzeba odczekac? czy moze to byc np pol roku? Trzeba odczekać bodajże tydzień, a górnej granicy nie ma - tyle, że podłoże musi być czyste. - jaka roznice w cenie uzyskales (wraz z robocizna) miedzy tynkiem silikat a "systemem mieszanym"? Nie wiem - nie liczyłem System "mieszany" to biały tynk mineralny (4-8 zł/m2) + 800zł za 60 litrów (na 200 m2 elewacji). Cena tynku zależy od rodzaju (frakcji), a farba od koloru (im intensywniejsze tym na ogół droższe). W sumie będzie kole 10zł/m2 Acha - ekipa nie robiła różnicy pomiędzy rodzajami tynku, chociaż woleliby akryl - bo ponoć najłatwiej się kładzie. Inna ekipa jednego z sąsiadów namówiła właśnie na akryl "bo akrylowa ściana najlepiej oddycha" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.08.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 [inna ekipa jednego z sąsiadów namówiła właśnie na akryl "bo akrylowa ściana najlepiej oddycha" takie ekipy tez spotkalem ja caly czas sklanialem sie ku silikacie i nie przypuszczalem ze mozna zenic tynk mineralny z farbami innego rodzaju. ale teraz wiem jak pytac kiedy bede pytal moich wykonawcow. dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts