Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian i jaki tynk na niego dajecie

Recommended Posts

1. Mineralny - przepuszcza wszystko w obie strony, jest mało trwały i trudno go dobrze wybarwić - ale najtańszy

2. Akrylowy - nic nie przepuszcza (przy styropianie, to nie wada) , łatwo i trwale się barwi i jest 2-3 krotnie droższy od mineralnego.

3. Silikatowy (silikonowy) - dobry kolor, trwały i przepuszcający to co trzeba w tą stronę co trzeba - najlepszy ale i najdroższy.

4. System mieszany - tynk mineralny malowany farbą silikatową (ja tak zrobiłem :)) - tańszy od akrylowego o zaletach silikatowego. Malowanie tynku umozliwia ponadto zabawę z kolorami elewacji :)

jasiu

- czy tynk mineralny trzeba malowac silikatowka zaraz po polozeniu? ile trzeba odczekac? czy moze to byc np pol roku?

- jaka roznice w cenie uzyskales (wraz z robocizna) miedzy tynkiem silikat a "systemem mieszanym"?

pzdr

- czy tynk mineralny trzeba malowac silikatowka zaraz po polozeniu? ile trzeba odczekac? czy moze to byc np pol roku?

Trzeba odczekać bodajże tydzień, a górnej granicy nie ma - tyle, że podłoże musi być czyste.

- jaka roznice w cenie uzyskales (wraz z robocizna) miedzy tynkiem silikat a "systemem mieszanym"?

Nie wiem - nie liczyłem :)

System "mieszany" to biały tynk mineralny (4-8 zł/m2) + 800zł za 60 litrów (na 200 m2 elewacji). Cena tynku zależy od rodzaju (frakcji), a farba od koloru (im intensywniejsze tym na ogół droższe).

W sumie będzie kole 10zł/m2 :)

Acha - ekipa nie robiła różnicy pomiędzy rodzajami tynku, chociaż woleliby akryl - bo ponoć najłatwiej się kładzie. Inna ekipa jednego z sąsiadów namówiła właśnie na akryl "bo akrylowa ściana najlepiej oddycha" ;)

[inna ekipa jednego z sąsiadów namówiła właśnie na akryl "bo akrylowa ściana najlepiej oddycha" ;)

takie ekipy tez spotkalem :D

ja caly czas sklanialem sie ku silikacie i nie przypuszczalem ze mozna zenic tynk mineralny z farbami innego rodzaju.

ale teraz wiem jak pytac kiedy bede pytal moich wykonawcow.

dzieki!