Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spiep...ne okno czy nie?

mobutu

Recommended Posts

Mam szybkie pytanie do Forumowych ekspertów

czy tak się powinno montować profile aluminiowe?

tj okno wychodzi poza linnię muru (10-12 cm)

my chcieliśmy na równo z murem a montażyści zrobili to w ten sposób (po swojemu)

http://foto0.m.onet.pl/_m/46516bd1cf682ac6d732156d40a6531c,5,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/4e95fb3c22f425b5f000168562d4e54a,5,19,0.jpg

dla mnie do d...

a oni twierdzą że tak jest dobrze a osadzenie w otworze na równo z murem sprawi że woda będzie się lała (jest to okno zachodzace na dach itd...

dzięki za Wasze komentarze (producenta tych okien proszę o nie odzywanie się)

M!

[/img]

Witam

Montaz poza linia muru jest oczywiscie w porzadku ale nie w wszystkich przypadkach. Aby moc okreslic czy to jest ok potrzebuje jeszcze kilku informacji:

- jak bedzie wykonczona elewacja (grubosc ocieplenia)?

- jaki system profili aluminiowych zostal zastosowany?

- w jaki sposob okno jest laczone z dachem?

Pozdrawiam

Arek

Witam

Montaz poza linia muru jest oczywiscie w porzadku ale nie w wszystkich przypadkach. Aby moc okreslic czy to jest ok potrzebuje jeszcze kilku informacji:

- jak bedzie wykonczona elewacja (grubosc ocieplenia)?

- jaki system profili aluminiowych zostal zastosowany?

- w jaki sposob okno jest laczone z dachem?

Pozdrawiam

Arek

1. elewacja styro 15 cm

2. nie odpowiem z głowy (musze zerknąc w umowę)

3. okno jest przytwierdzone do krokwi (zdjęcia w moim dzienniku)

mam w zasadzie dwa pytania:

- czy tak jest ok?

- czy zamontowanie normalnie w otworze okiennym na równo z murem byłoby błędem? - tak twierdzi producent a dla mnie to jest zwykłe pie...nie

i strach przed odpowiedzialnoscią

Wiec tak.

Podejrzewam (sadzac po rozmiarach i fotkach) ze ta witryna zostala wykonana w systemie fasadowym (lub w systemie ogrodu zimowego). Czy producent witryny przedstawil jakis projekt konstrukcji wraz z projektem montazu?

Jesli chodzi o ten montaz to wyjscie przed linie muru jest oczywiscie dopuszczalne i sam to bardzo czesto stosuje. Jednakze ja zawsze wykonuje projekt ktory klient podpisuje (lub nie).

Jesli istnieje taki projekt to jesli bede go mogl obejrzec bardzo chetnie okresle czy konstrukcja jest zaprojektowana i zamontowane prawidlowo.

Dlaczego projekt musi byc? Ano dlatego ze przy tego typu konstrukcjach zawsze jest bardzo duzo mozliwosci - detal polaczenia z murem, detal polaczenia z dachem itd. Tego typu szczegoly klient musi zawsze zaakceptowac aby pozniej nie bylo wlasnie takich sytuacji.

Jesli projektu nie ma to trzeba wymusic na producencie aby przynajmniej okresli detal polaczenia z dachem oraz scianami.

Pozdro

Arek

Jeszcze jedno. Doradzilbym wymuszenie na producencie aby dostarczyl wyniki obliczen statycznych tej konstrukcji, wielu producentow pomija te obliczenia dobierajac profile "na oko" a to jest bardzo wazny szczegol......

Wiec tak.

Podejrzewam (sadzac po rozmiarach i fotkach) ze ta witryna zostala wykonana w systemie fasadowym (lub w systemie ogrodu zimowego). Czy producent witryny przedstawil jakis projekt konstrukcji wraz z projektem montazu?

Jesli chodzi o ten montaz to wyjscie przed linie muru jest oczywiscie dopuszczalne i sam to bardzo czesto stosuje. Jednakze ja zawsze wykonuje projekt ktory klient podpisuje (lub nie).

Jesli istnieje taki projekt to jesli bede go mogl obejrzec bardzo chetnie okresle czy konstrukcja jest zaprojektowana i zamontowane prawidlowo.

Dlaczego projekt musi byc? Ano dlatego ze przy tego typu konstrukcjach zawsze jest bardzo duzo mozliwosci - detal polaczenia z murem, detal polaczenia z dachem itd. Tego typu szczegoly klient musi zawsze zaakceptowac aby pozniej nie bylo wlasnie takich sytuacji.

Jesli projektu nie ma to trzeba wymusic na producencie aby przynajmniej okresli detal polaczenia z dachem oraz scianami.

Pozdro

Arek

Jeszcze jedno. Doradzilbym wymuszenie na producencie aby dostarczyl wyniki obliczen statycznych tej konstrukcji, wielu producentow pomija te obliczenia dobierajac profile "na oko" a to jest bardzo wazny szczegol......

nie akceptowałem tych szczegółów dałem jedynie ustne wytyczne że oczekuję na równo z murem i tyle nie myślałem czy to dobrze czy źle chcieliśmy żeby wszystkie okna były osadzone tak samo

Wiec tak.

Z punktu widzenia szczelnosci uwazam ze producent nie ma racji twierdzac ze jesli nie wysunie witryny to bedzie lalo. Uzasdnienie wlasnie tym wysuniecia witryny jest wg. mnie bzdura w 99% (nie stwierdze na 100% bo nie wiedzialem omawianych wyzej szczegolow). Faktem jest ze mozna taka witryne bez problemow tak zaprojektowac zeby byla OK bez jej wysuwania - tak zeby bylo jak chce klient. W tym przypadku musial nastapic blad na etapie pomiaru/projektowania i producent zeby nie generowac sobie dodatkowych kosztow postanowil "ratowac sie" wysunieciem witryny. Najprawodopodobniej zle zostala dlugosc na czesci dachowej. Jesli nie podpisywales zadnych detali masz jak najbardziej prawo wymagac aby zrobili ja tak jak sobe zyczysz - to jest ich problem ze sie nie zabezpieczyli projektem.

Jesli chodzi o termike to zgodze sie ze korzystniejsze jest wysuniecie witryny - ale znowu bez szczegolu polaczenia nie moge tego okreslic na 100%.

Jeszcze jedna uwaga. Fragment tej witryny jest "dachem", doradzam upewnic sie czy zostalo tam zastosowane szklo hartowane/klejone, zeby w razie stluczenia nie bylo jakiegos nieszczescia.... I jeszcze raz poloze nacisk na statyke.... Z tego co zauwazylem ktos kto popelnia taki blad pewnie jej nie policzyl....

Arek

właściwie wszystko już powiedział Arlix

Ale.... ale 99% konstrukcji aluminiowych wykonanych z fasady jest wysadzona poza mur - dodam ze wysadzenie jest jeszcze większe nic widoczne tutaj

jednym z powodów jest właśnie unikniecie kłopotów w uszczelnianiu konstrukcji by woda spływająca z części zagiętej fasady nie wnikała pod docieplenie

Co nie oznacza ze cofniecie jej tak by była w licu ściany jest niedopuszczalne i naganne - wszystko zależne jest od dalszej jakości wykonywanych prac

Nie ma co ukrywać ze majac tak usytuowana fasadę jest łatwiej i większa pewność dobrego uszczelnienia styku fasada/sciana

Istotniejsza rzeczą od miejsca posadowienia jest wykonanie dalszej obróbki - widzę ze jegomość od styropianu nie ma zielonego pojęcia jak winien to zrobić

Trzeba użyć taśmy butylowej zanim zacznie sie ocieplac sciany

Mam szybkie pytanie do Forumowych ekspertów

czy tak się powinno montować profile aluminiowe?

tj okno wychodzi poza linnię muru (10-12 cm)

my chcieliśmy na równo z murem a montażyści zrobili to w ten sposób (po swojemu)

http://foto0.m.onet.pl/_m/46516bd1cf682ac6d732156d40a6531c,5,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/4e95fb3c22f425b5f000168562d4e54a,5,19,0.jpg

dla mnie do d...

a oni twierdzą że tak jest dobrze a osadzenie w otworze na równo z murem sprawi że woda będzie się lała (jest to okno zachodzace na dach itd...

dzięki za Wasze komentarze (producenta tych okien proszę o nie odzywanie się)

M!

Siema!

Gdzieś (nie pamiętam teraz gdzie) w fachowej prasie wyczytałem, że okna w ścianie 2-warstwowej montuje się niemal w całości w ociepleniu, co mnie bardzo zdziwiło, ale może faktycznie coś w tym jest? Niemniej jednak, mi się to nie podoba i u siebie będę chciał je mieć na równo ze ścianą nośną. Weź tych wsiarzy za łby i niech Ci to poprawią.

Pozdr.

Bobby

właściwie wszystko już powiedział Arlix

Istotniejsza rzeczą od miejsca posadowienia jest wykonanie dalszej obróbki - widzę ze jegomość od styropianu nie ma zielonego pojęcia jak winien to zrobić

Trzeba użyć taśmy butylowej zanim zacznie sie ocieplac sciany

Wg. mnie szczegol polaczenia witryna-sciana nalezy do producenta stolarki (tak powinno byc) i to on powinien zadbac o to zeby firma od styropianu dojechala styropianem wg. jego wytycznych. Faktem jest ze jest to wazny szczegol i jego zle wykonanie moze powodowac przecieki i mostek termiczny.

Co do spływającej wody - jak juz pisalem wczesniej to tylko kwestia rozwiazania i pomyslu producenta witryny, wszystko jest do zrobienia.

Co do 99%.... moge zgodzic sie na 80% :lol: