hes 23.10.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Daj styropian na sufit (strop) garazu. Możesz to powtórzyć w mieszkaniu,na podlodze. W wersji oszczędnej ( materiałowo) tylko w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 23.10.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Proponuje ze zrozumieniem przeczytac adama ... Powtórzę wnioski. Jeżeli nie dasz styropianu pod podłogę, to stworzysz wielkopłaszczyznowy "kaloryfer" o temperaturze zazwyczaj dodatniej. To efekt korzystania z ciepła gruntu zmagazynowanego tam latem przez słoneczko. Wyżej jak kilka stopni powyżej zera stC nie będzie (zimą), ale tyle - to zawsze. Jak dasz - to temperatury ujemne są pewne, chyba, że kaloryfer wstawisz i będziesz grzał (i płacił). Adam M. Temat wielokrotnie wałkowany. Wniosek tylko jeden. Skoro ziemia grzeje +8st to po co się od tego ciepełka odgradzać ?? Trzeba ocieplić ściany i cokół standartowo od zewnątrz a pod posadzkę zero styropianu. W garazu bez ogrzewania powinno być cała zimę +5st. ZA DARMO Może OT, ale przy ogrzewaniu podlogowym w pomieszczeniach mieszkalnych też nie warto dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.10.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 my mamy garaz w piwnicy ogrzewanej. pod wylewke damy jakas pape na izolacje i 5cm styro eps100. wylewka byc moze ze zbrojeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 23.10.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 jeśli ogrzewanie podłogowe ma grzać do takiej temperatury, jaka wystarczy w garażu (tj +5) to dawać nie trzeba. Jednak u większości z nas podłogówka grzejąca pomieszczenie do +5 st. nie wystarcza, więc daje się styropian, gdyż wtedy gradient temp. pomiędzy gruntem, a ogrzewaną podłoga jest ciut większy i przepływ ciepła z góry na dół "odrobinę" przekracza zyski idące z dołu do góru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 23.10.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A czy ocieplac sciane pomiedzy garazem a domem?Mam garaz w bryle, sciany z silki, garaz raczej nie ogrzewany (bo bede grzal pradem).I na razie wymyslilem sobie, aby dac 5cm styro na sciane od strony garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.10.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Temat wielokrotnie wałkowany. Wniosek tylko jeden. Skoro ziemia grzeje +8st to po co się od tego ciepełka odgradzać ?? Trzeba ocieplić ściany i cokół standartowo od zewnątrz a pod posadzkę zero styropianu. W garazu bez ogrzewania powinno być cała zimę +5st. ZA DARMO Posadzka w garażu bez ocieplonej podłogi wiosną latem i jesienią też będzie miała tylko kilka stopni bo grunt pod garażem stanie się odbiornikiem ciepła, czy w związku z tym przy wysokiej wilgotności powietrza zewnętrznego nie będzie się w nim wykraplała woda na posadzce, i czy w garażu nie będzie zawsze dużo wyższa wilgotność ze względu na niską temperaturę. Jaki to będzie miało wpływ na samochód - wszak garaż jest dla niego a nie dla ozdoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.10.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Przy +5stC rude niechętnie wyłazi.Przy +15 i odrobinie soli, to słychać jak rdza to autko konsumuje.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 23.10.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 poza tym, jeśli auto z dworu o temp. -20 st C wstawimy do cieplutkiego garażu, to wilgoć kondensuje się w najdziwniejszych zakamarkach, do których normalnie nie dotarłaby. Ja mam garaż w bryle. Wg projektu miał być ogrzewany. Przesunąłem "ciepłą" ścianę na granicę dom/garaż, a ściany zewnętrzne garażu są gr 24 cm z betonu komórkowego więc bez docieplenia. Ścianę fundamentową pomiędzy garażem a domem ociepliłem tak jak pozostałe zewnętrzne ściany fundamentowe tj 10 cm styropianu. Z uwagi na ogrzewane pomieszczenia nad garażem, do ocieplenia zostanie sufit garażu od spodu, czyli od strony zimnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 23.10.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 u mnie garaż w bryle budynku, dom cały podpiwniczony i mam tak: 5cm podłoga, 5 cm sufit, 5 cm ściana oddzielająca garaz i piwnice od pozostałej ogrzewanej cześci... w piwnicy kaloryfer przewidziany, ale po tym temacie, który przeczytałem chyba temperatura bedzie ustawiona na minimum, tak, zeby było tylko kilka stopni na +. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.10.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 ............ temperatura bedzie ustawiona na minimum, tak, zeby było tylko kilka stopni na +. jak ja pisze o grzaniu, ocieplaniu styro przed wylaniem posadzki to nie po to aby miec w piwnicy w garazy +22 stopnie - nie o to chodzi. temperatua bedzie nieco na plusie a jak beda cos chcial zima pogrzebac przy aucie czy warsztaciku to sobie podkrece i nie bedzie uciekac tak jak przy nieocieplonej. przy takich "zimnych" zalozeniach to wystarczyly by drzwi z cienkiej blach bo najtansze. wole dac segmentowe i to 4cm ocieplane bo po co ma uciekac. jak bedzie za oraco to sobie okienko uchyle lecz jak bede chcial miec cieplo to wiem ze po ociepleniu posadzki tak latwo nie ucieknie po przeczytaniu stwierdzam ze pomysle nad ociepleniem sufitu garazu i scian os bardziej ogrzewanej czesci - jutro pogadam o tym z majstrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tsport 22.08.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Hej, odkopuje ten temat aby poznać doświadczenia osób które od kilku lat mają nieocieplony od gruntu garaż nieogrzewany. Jakie macie temperatury w zimie i czy spadły kiedyś poniżej zera? Mój garaż jest nie ogrzewany w kondygnacji piwnicy i dalej za nim są pomieszczenia piwniczne, piwnica łączy się również z nieogrzewaną klatką schodową.Obecnie stoję przed decyzją czy ładować styropian pod wylewkę w garażu, czy ładować styropian pod wylewkę w piwnicy? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.08.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Hej, odkopuje ten temat aby poznać doświadczenia osób które od kilku lat mają nieocieplony od gruntu garaż nieogrzewany. Jakie macie temperatury w zimie i czy spadły kiedyś poniżej zera? Mój garaż jest nie ogrzewany w kondygnacji piwnicy i dalej za nim są pomieszczenia piwniczne, piwnica łączy się również z nieogrzewaną klatką schodową. Obecnie stoję przed decyzją czy ładować styropian pod wylewkę w garażu, czy ładować styropian pod wylewkę w piwnicy? . poczytaj tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345465-Ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-gara%C5%BCu/page2 cały temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts