Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiennik płytowy - pytanie do osób posiadających

kris_pp

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nurtuje mnie takie pytanie: czy te różnice temperatur czynnika grzewczego spowodowane przejściem przez wymiennik są stratami ciepła czy tylko bezstratnym obniżeniem temperatury (analogicznie jak np. w zaworze 4-D)?

Jest to forma "sprzęgła" hydraulicznego. Źródłem realnej straty jest natomiast:

- opory hydrauliczne przekładające się na energię zasilania pomp. Jest ona co prawda zamieniana w ciepło, ale to oznacza że np. 100W grzejemy prądem a nie czymś tańszym.

- w przypadku montażu wymiennika na dworze lub w kotłowni z zamkniętą komorą spalania - ucieczka ciepła przez nie zaizolowaną obudowę wymiennika, pompek, zaworów.

przepraszam....jak top sobie wyobrażasz? :(

jakoś przegapiłem kiedyś Twoje pytanie....

chodzi mi o to że wymiennik płytowy możesz sobie opatulić wełną czy styropianem wtedy różnica temperatur pomiędzy układem otwartym i zamkniętym będzie wynikać tylko z tego czy wymiennik będzie w stanie przekazać ciepło z jednego układu do drugiego. Strat wynikających z wypromieniowania ciepła przez obudowę wymiennika po prostu nie będzie. O to mi chodziło.

Witam,

Zaciekawił mnie temat wymiennika .

Mam wymiennik o mocy 30 KW , kocioł z podajnikiem 25 kW.

Temperatura w kotle 55'c , a za wymiennikiem 45'C .Wraz ze wzrostem temp na kotle proporcjonalnie wzrasta różnica temperatur.

Aby np mieć na gzrejnikach 50'C , na kotle muszę mieć 65 'C.

Czym to tłumaczyć ?

Wymiennik szczelnie zaizolowany steropianem.

Wymiennik marki Danfoss.

pozdrawiam

Cudów nie ma!

Przepływ ciepła napędzany jest różnicą temperatur.

Tu sytuacja jest taka sama jak z rekuperatorem. Tylko media są gęściejsze, to i wymiary urządzenia są mniejsze...

Im większa prędkość strugi (strug) tym krótszy czas wymiany.

Sprawność transportu ciepła przez istniejące powierzchnie wymiany maleje.

Daj pompkę na niższy bieg i zobacz co będzie...

Adam M.

Podłączony jest dobrze (przeciwprądowo) zgodnie z dołączonym do wymiennika schematem , sprawdzane kilka razy.

Mam dodatkowo zamontowane termometry na obu obiegach przed i za wymiennikiem, wiec można sprawdzać na bieżąco.

Jaka różnica temperatur powinna być przy prawidłowo pracujacym układzie z wymiennikiem ? 5...7'C ?

Zauważyłem ,że w okresach przejsciowych jak na zewnątrz temp jest wyższa ( np ~ +7 do + 10'C ) to róznica wtedy jest minimalna ~ 5'C .Przy wiekszym odbiorze ciepła przez grzejniki różnica oscyluje w granicach 8'C - 12 'C .

Co do prędkości przepływu.

Na obiegu kotła mam ustawiony drugi bieg na pompie ( 40-stka pompa) , na obiegu wtrónym jest pierwszy bieg ( pompa 60-tka) .Dom parter - piętro 200m2 użytkowej.

• 2 months później...