niktspecjalny 26.03.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 mi się wydaje że to kwestia wydajności... straty można by wyeliminować w 100% ocieplając wymiennik przepraszam....jak top sobie wyobrażasz? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 14.09.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 nurtuje mnie takie pytanie: czy te różnice temperatur czynnika grzewczego spowodowane przejściem przez wymiennik są stratami ciepła czy tylko bezstratnym obniżeniem temperatury (analogicznie jak np. w zaworze 4-D)? Jest to forma "sprzęgła" hydraulicznego. Źródłem realnej straty jest natomiast: - opory hydrauliczne przekładające się na energię zasilania pomp. Jest ona co prawda zamieniana w ciepło, ale to oznacza że np. 100W grzejemy prądem a nie czymś tańszym. - w przypadku montażu wymiennika na dworze lub w kotłowni z zamkniętą komorą spalania - ucieczka ciepła przez nie zaizolowaną obudowę wymiennika, pompek, zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.09.2009 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 przepraszam....jak top sobie wyobrażasz? jakoś przegapiłem kiedyś Twoje pytanie.... chodzi mi o to że wymiennik płytowy możesz sobie opatulić wełną czy styropianem wtedy różnica temperatur pomiędzy układem otwartym i zamkniętym będzie wynikać tylko z tego czy wymiennik będzie w stanie przekazać ciepło z jednego układu do drugiego. Strat wynikających z wypromieniowania ciepła przez obudowę wymiennika po prostu nie będzie. O to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 16.09.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Witam,Zaciekawił mnie temat wymiennika .Mam wymiennik o mocy 30 KW , kocioł z podajnikiem 25 kW.Temperatura w kotle 55'c , a za wymiennikiem 45'C .Wraz ze wzrostem temp na kotle proporcjonalnie wzrasta różnica temperatur. Aby np mieć na gzrejnikach 50'C , na kotle muszę mieć 65 'C.Czym to tłumaczyć ?Wymiennik szczelnie zaizolowany steropianem.Wymiennik marki Danfoss. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.09.2009 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Cudów nie ma!Przepływ ciepła napędzany jest różnicą temperatur.Tu sytuacja jest taka sama jak z rekuperatorem. Tylko media są gęściejsze, to i wymiary urządzenia są mniejsze...Im większa prędkość strugi (strug) tym krótszy czas wymiany.Sprawność transportu ciepła przez istniejące powierzchnie wymiany maleje.Daj pompkę na niższy bieg i zobacz co będzie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 17.09.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Podłączony jest dobrze (przeciwprądowo) zgodnie z dołączonym do wymiennika schematem , sprawdzane kilka razy. Mam dodatkowo zamontowane termometry na obu obiegach przed i za wymiennikiem, wiec można sprawdzać na bieżąco.Jaka różnica temperatur powinna być przy prawidłowo pracujacym układzie z wymiennikiem ? 5...7'C ?Zauważyłem ,że w okresach przejsciowych jak na zewnątrz temp jest wyższa ( np ~ +7 do + 10'C ) to róznica wtedy jest minimalna ~ 5'C .Przy wiekszym odbiorze ciepła przez grzejniki różnica oscyluje w granicach 8'C - 12 'C . Co do prędkości przepływu.Na obiegu kotła mam ustawiony drugi bieg na pompie ( 40-stka pompa) , na obiegu wtrónym jest pierwszy bieg ( pompa 60-tka) .Dom parter - piętro 200m2 użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niebieska_2004 26.11.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Witam,A czy jest taka możliwość żeby połączyć kominek z PW z kotłem gazowym kondensacyjnym bez użycia wymiennika?Pozdrawiam,Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.11.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 teraz już jest,można, przy odpowiednich zabezpieczeniach, przepis już dopuszcza instalację kotła na paliwa stałe w układzie zamkniętym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niebieska_2004 26.11.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 A w ukłądzie otwartym się nie da?Co by się mogło stać? Przepraszam za głupie pytania ale jestem zupełnie zielona a muszę mieć argumenty do rozmowy z "fachofcami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.11.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 przy układzie otwartym, możesz stracić gwarancję kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts