Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga drewniana z fugą

ersste

Recommended Posts

Witam!

Ja znam :) handlowca.

Generalnie są dwie możliwości uzyskania wyglądu takiej podłogi.

Jeden to faktycznie pasek gumy umieszczony pomiędzy deskami. Dokładnie to nie może być ułożony pomiędzy deskami ponieważ "praca" drewna spowoduje że deski rozszerzając się będą wypychać gumki i ta wybrzuszy się ponad deski i będzie się można o nie "potknąć" :)

Druga wersja to deska zrobiona w ten sposób (ale tylko w wersji warstwowej znam takie), że na wierzchu na szerokości deski doklejony jest cienki pasek z drewna w innym kolorze. Ja znam połączenia dębu (jako główny gatunek) z czarnym dębem lub merbau z paskiem z dębu.

Mogę przesłać zdjęcia - ale katalogowe, jeszcze nie mam z realizacji. Jeżeli jesteś zainteresowany to proszę o maila.

Pozdrawiam

Paweł

poszukuje takiej fugi poniewaz produkuje deske warstwowa 15 mm sklejka brzoza 5 mm dab,takze kurczenie i pecznienie drewna jest ograniczone,po ostatniej wycieczce do szwecji widziałem taka deske na promie z fuga z twozywa sztucznego,w markecie widziałem z uszczelka z twardej gabki,deski oczywiscie z fuga a uszczelka delikatnie ja pogłebia,.pokazałem na targach moje deski z fuga z czarnym uszczelniaczem do fug i bardzo sie podobało ,wolle jednak sprzedawac deske z fuga zamontowana na stałe ,ułatwia to montaz i wykończenie.

Nie wiem czy sama warstwowa konstrukcja podłogi będzie wystarczająca do zniwelowania nawet niewielkiej pracy drewna.

Kiedyś taką podłogę próbował wprowadzić jeden z producentów paneli laminowanych, które z założenia mają małą termokurczliwość. Gumki były tam elementem systemu łączenia bezklejowego. I po położeniu w jednym z pomieszczeń firmowych kilkudziesięciu metrów i wybrzuszeniu się większości gumek pomysł wrócił do projektantów.

Myślę, że tworzywo sztuczne może być lepszym rozwiązaniem. Chociaż jeżeli dół deski będzie się wspierał na sobie to może nawet gumki nie będą wychodzić.

Ale co do producenta odpowiedniego materiału wypełniającego to nie jestem Ci w stanie pomóc.

P.