Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA NELSKAMP - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Ella

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś ma doświadczenia z dachówką ceramiczną NELSKAMP Nibra DS5? Chodzi mi konkretnie o dach 4-spadowy, a jeszcze dokładniej to taki dach jak w projekcie "Dom w bluszczu 2" firmy Archon. Zastanawiam się nad kupnem tej dachówki, bo jest tańsza, wymaga mniej łat na dachu niż klasyczne, jest wytrzymała (właściciel sklepu z pomocnikiem stanęli na jednej i ważąc ponad 200kg jej nie złamali mimo, że była podparta tylko w 4 skrajnych punktach)...

Pozdrawiam wszystkich

Czy ktoś ma doświadczenia z dachówką ceramiczną NELSKAMP Nibra DS5? Chodzi mi konkretnie o dach 4-spadowy, a jeszcze dokładniej to taki dach jak w projekcie "Dom w bluszczu 2" firmy Archon. Zastanawiam się nad kupnem tej dachówki, bo jest tańsza, wymaga mniej łat na dachu niż klasyczne, jest wytrzymała (właściciel sklepu z pomocnikiem stanęli na jednej i ważąc ponad 200kg jej nie złamali mimo, że była podparta tylko w 4 skrajnych punktach)...

Pozdrawiam wszystkich

nasz wykonawca również proponuje tę dachówkę. Może Tobie buduje ta sama osoba...? Zastanawiamy się nad nią ale nie przekonuje nas jej rozmiar - czy widziałeś dach wykonany z tej dachówki?

• 2 weeks później...

Witam!

My także będziemy budować DOM W BLUSZCZU 2,do dachu jeszcze daleka droga ale w związku z poruszonym tutaj tematem chciałam zadać pytanie.Spotkałam się z taką opinią,że na tego typu dachy nie wszystkie dachówki pasują.To znaczy przy niektórych rodzajach dachówek jest dużo odpadów przy kładzeniu i poprostu kupienie jej staje się nieekonomiczne.Jeżeli ktoś mógłby wymienić jakie rodzaje dachówek nie nadają się na taki dach to będę wdzięczna.

• 3 weeks później...

Witam,

Chcialbym poddac ocenie sznownych forumowiczow, karpiowke w kolorze antracytowym, firmy NELSKAMP. Na zdjeciach widoczne sa roznice w odcieniach poszczegolnych dachowek. Wprawdzie jest to widoczne w sloneczny dzien ale to male pocieszenie. Powierzchnia dachu to 430m2 a szacunkowy koszt pokrycia to 50 tys.zl.

W maju zglosilem reklamacje do hurtowni gdzie kupilem dachowki. Do tej pory jedyna propozycja jaka mi zlozono to obnizka ceny o 300 euro. Wydaje mi sie to nieco smieszna suma. Wlasciciel hurtowni gra na zwloke. Zanim zdecyduje sie na droge sadowa chcialem przedstawic szerszemu gronu zarowno standardy jakosciowe firmy NELSKAMP jak rowniez podejscie do klienta ze strony hurtowni i samego producenta.

http://foto.onet.pl/upload/30/39/_623696_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/41/7/_623697_n.jpg

Pozdrawiam,

Piotr.

Jesli chodzi o moje oczekiwania to w zasadzie pogodzilem sie z takim wygladem dachu. Te plamy wylaza, sa widoczne tylko wtedy gdy swieci slonce. Dach jest bardzo dobrze zrobiony, wykonawca spisal sie na piatke. Jesli teraz chcialbym wymienic dachowki na jednolite to w zasadzie trzeba sciagac byc moze cale pokrycie. Pod spodem mam membrane Roofshield Super i najzwyczajniej boje sie o jej uszkodzenie. Na koniec nie wierze w jakies zalatwienie sprawy na poziomie, przynajmniej po dotychczasowych doswiadczeniach. Wydaje mi sie ze w tej sytuacji rozsadnym wyjsciem byloby obnizenie ceny dachowek. Proponowana suma 300 euro wydaje mi sie niepowazna. W ogole to nie zalezalo mi na wadliwym towarze, wrecz przeciwnie. Jesli jednak wyszlo tak jak wyszlo to chcialbym miec chociaz swiadomosc iz nie placilem za I gatunek a otrzymalem jakies magazynowe resztki.

Sprawdze te oznaczenia na spodach dachowek ale wydaje mi sie ze sa jednakowe.

Pozdrawiam,

Piotr.

ja bym nie zaakceptowała takich dachówek, wygląda to bardzo nieciekawie, jakby rozlany olej na dachu :(

w deszczu pewnie też jest to widoczne przy mokrych połaciach :(

fatalnie

ja zażyczyłabym sobie wymiany całego dachu jeśli producent czy hurtownik oferuje takie śmieszne kwoty do zwrotu

ja tez mam karpiówkę więc się z Tobą w pewien sposób solidaryzuję :D

nie wyobrażam sobie wydać tyle kasy i mieć taki dach (wizytówkę domu) :(

szczerze współczuję i zachęcam do powojowania ;)

Dziekuje za wszystkie uwagi, poinformuje jak zakonczy sie ta sprawa.

Oczywiscie mam rowniez nadzieje ze w miare uplywu czasu, roznice pomiedzy odcieniami dachowek beda mniej widoczne.

Co do zmiany kata dachu a wlasciwie juz ookapu to pomysl naszej architekt, mnie rowniez to sioe podoba.

Pozdrawiam,

Piotr.

• 2 months później...

Podnoszę temat - dachówka mało popularna chyba?

Mnie interesuje płaska dachówka ceramiczna NIBRA G10 - ciemny szary, matowa.

W cenie podobna do Domina Creatona, ale co z jakością?

Kupiłabym Domino, gdyby nie to, że trzeba czekać na nią do lutego. A Nelskamp jest duuuuuużo szybszy!

Czy ktoś ma (ma mieć) Nelskampa na dachu?

Dachówka Nelskampa - ceramiczna bardzo dobra,krzywdę robią tej firmie ci ,którzy oferują tylko DS5 to chyba najmniej ciekawy kształt Bardzo ładna H 10 - typowe S, F 10 też ciekawa fala,bardzo dobre zamki,świetna glina i angoba.Podejrzewam,że te słabe dachówki pokazywała konkurencja, to bardzo dobra dachówka!