Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki, znalazłam hurtownię. Facet dosyć dziwnie zareagował:"dlaczego Nelskamp? przeciez jest tyle lepszych i ładniejszych dachówek w tej cenie. Ale oczywiście mozemy Pani sprzedać. " :roll:
dzięki, znalazłam hurtownię. Facet dosyć dziwnie zareagował:"dlaczego Nelskamp? przeciez jest tyle lepszych i ładniejszych dachówek w tej cenie. Ale oczywiście mozemy Pani sprzedać. " :roll:

Nibra G10 jest dość wyjątkowa - to całkiem płaska dachówka, bez żadnych fal. Z tego co wiem są trzy takie dachówki ceramiczne na polskim rynku:

Creaton Domino, G10 Nelskampa oraz jakaś francuska - nie pamietam nazwy, dostępna w Warszawie. Więc coś facet kręci..

z betonowych jest jeszcze Tegalit Braasa.

Pozdrowienia!

Potzrebuję pilnie zobaczyć dach z Nibrą G10!

Podejrzewam,ze G10 nie zobaczysz u nas na dachu.Jest jeszcze Terra Piatta teraz "chodzi" pod Euronitem a od stycznia pod Creatonem, bardzo ciekawa dachówka ceramiczna.

Pozdrawiam

Kacperski, dzięki!

Tak, z G10 jest niejaki problem! Zdobyłam zdjęcia z Niemiec. Wygląda ładnie. Mam tylko cały czas wątpliwości co do koloru - ten ich "łupek" coś mocno wpada w brąz, i nijak się ma do łupka creatonowego.

Terra Piatta - bardzo ładna - do zobaczenia na wystawce w Krakowie, na dachu podobno na Śląsku dużo, i jakiś dach w Zakopanym przy dworcu PkP. Tam jest antracyt. I to jest ich odmiana łupka, bo szary podobno jest betonowy taki. Ale - nie przyjmują zamówień do końca roku w związku z sytuacją "przejściową" między Euronitem a Creatonem.

Ja zwariuję - niedługo napiszę doktorat z występowania dachówek płaskich na obszarze Polski, a mój dach łysy jak był tak jest!

zdjęcia wkleję do mojego dziennika, bo teraz mi fotosik fika!

Pozdrawiam płaskodachówkowców!

Podajcie kontakt na przedstawiciela Nelskampa w Poznaniu?

mam tylko na małopolskę: 012 270 87 36

ja wyslałam email (można po polsku) z prośbą o kontakt ze strony www nelskampa (http://www.nelscamp.de) i oddzwonili z Krakowa

Niniejszym dołaczam do nieformalnego klubu płaskochachówkowców...

jk69

Francuska firma o której piszesz to Imerys, producent najpiękniejszej

dachówki na świecie (HP10 - link poniżej).

http://www.zamarat.iq.pl/imerys/realizacje/hp10r.html

Jutro jadę na tournee po Wieliczce, żeby zobaczyć ją na żywo (przy okazji

zobaczę Tegalita).

Jeśli zrobię jakieś zdjęcia - wyślę Ci na priva (wraz z opisem dojazdu).

pozdrowienia

o matko! A ja miałam jutro zamawiać Nelscampa, a tu nagle okazuje się, że w Wieliczce można zobaczyć Imerys HP-10! Proszę szybko o informację gdzie oraz dlaczego ona jest najpiękniejsza???? Ze zdjęć wynika, że jest dość podobna do Nibry G-10.

A co tam, zobaczę sobie jutro też Terra Piattę w hurtowni na Wielickiej.

Czy ja kiedyś kupię jakąś dachówkę?????????

• 1 month później...

Witam

Proszę o opinie na temat dachówki ceramicznej nelskamp

H10 czarna angoba szlachetna

Czy cena 6,67zł za dachówkę ( na metr wchodzi 10 dachówek) jest ceną "przyzwoitą" za tą firmę

z pozdrowieniami

I Wesołych Świąt

Jarek

Ps. chętnie bym się dowiedział

Co sądzicie o firmie Nelskamp???

Nie wiem skąd jesteś ale u mnie cena cennikowa tej dachówki to 59,74/m2 brutto 22% do tego dają upusty rzędu 10-12% przy 200m2 dachu i zakupie dachówek specjalnych.

http://tadej.pl/cenniki.html

fajna firma, może nie są duzi ale wiele da się z nimi załatwić

• 5 months później...

??? Dlaczego od tak dawna nikt nie pisze w tym wątku?

Też poproszę o namiary na hurtownię z francuską dachówką w Wieliczce i dziękuję jednocześnie za podanie przedstawiciela Nelskampa na Małopolskę :)

To ja coś napiszę, albowiem Nelscampa zakupiłam i położyłam na dachu.

http://images20.fotosik.pl/119/17852b86b2864f62.jpg

http://images21.fotosik.pl/69/094744ee6b368d5a.jpg

Wrażenia:

- wykonawca chwalił, że b.dobrej jakości, że wytrzymałe, z dobrego materiału,

- szybko się je układa, bo są dość duże

- moim zdaniem nie są tak gładkie jak Domino Creatona,

- były jakieś problemy z dostawami z Niemiec, tzn. nie przysłali wszystkich dachówek "na raz" - na tzw. boczki (na połowę zamówionych boczków) musieliśmy (ja i Ratkowitz) czekać (tydzień lub dwa),

- gąsiory są b. zadziorne - ja bym wolała by linia tworzona przez nie była mniej "poszarpana' - ale z drugiej strony to urozmaica monotonny rytm dachu

- kolor jest piękny (szary, wpadający w odcień niebieskości, jakby metaliczny - jest jaśniejszy od łupka Creatona!) ale nie zupełnie jednolity - tzn. przy pewnym świetle na dachu widać zróżnicowanie odcieni - być może wynika to również z jakiś niedoskonałości ułożenia - przy płaskiej dachówce lekka zmiana kątu nachylenia powoduje, ze dachówka jest w tym miejscu już inaczej oświetlona. Mi ten melanż kolorystyczny się podoba - przy czym występuję tylko przy określonym nasłonecznieniu,

- dach robi wrażenie, właściwie wszyscy oglądacze (z baaaaardzo różnych "parafi" :wink: ) mówią sami z siebie - o, jaka ładna dachówka.

Być może dlatego, że rzadko takie dachy sie u nas spotyka.

- prawdą jest, że na zamówione dachówki do wentylacji kanalizacji czekam i czekam .....

Ja jestem z Nelscampa b.zadowolona.

Pozdrawiam,

[/i]

Witam!

Wielka prośba do jk69 i yanek o podanie nazw kolorów Waszych dachówek z katalogu Nelskamp'a (altschwarz engobiert??? - nie mogę znaleźć odpowiednika).

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam!

Nelskamp jest tańszy od Braasa, a znacznie lepiej wykończony :)

Teraz czekam na próbki Antyk i Kolory jesieni. Oba wzory są cieniowane i muszę zobaczyć kolory na żywo :)

Witam!

Wielka prośba do jk69 i yanek o podanie nazw kolorów Waszych dachówek z katalogu Nelskamp'a (altschwarz engobiert??? - nie mogę znaleźć odpowiednika).

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam!

dark grey engobed czyli ciemno szary - tak się nazywał w Katalogu po angielsku naturlich :D On jest całkiem mat bez połysku żadnego.

Przy czym on nie jest wcale tak ciemny - raczej szary.

POzdr.

jk69 gratuluję wyboru!!

wydaje mi się, że widziałem Twój dom lub bardzo podobny - Kraków Bronowice- jeśli to ten, to na żywo dachówka wygląda jeszcze lepiej.

Też jestem zwolennikiem płaskiej - chciałbym taką zastosować u mnie.

(dom się projektuje a ja zaczynam zgłębiać tajniki budownictwa).

Zastanawiam się jeszcze na dachówką włókno-cementową z Euronitu - fajnie wygląda w połączeniu z elewacją z tego samego materiału.

Niestety są ograniczenia - np. koszty

Czy ktoś z forumowiczów porównywał ceny dachówek, nazwę je, standardowych z dachówkami płaskimi (ciągle bardzo mały wybór) oraz dachówkami włókno-cementowymi (Euronit)?

chodzi mi o całkowity koszt m2 uwzględniający różne (jeśli takie jest wymagane) konstrukcje więźby dachowej.

dzięki za info