Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA NELSKAMP - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Ella

Recommended Posts

Oj Wilhelmi, ale co piszę powyżej w pierwszym poście, że cały dach przygotowany jest do pokrycia i budowa stanęła, właśnie przez te dachówki. Tak? To jak mogłem je położyć. Już dziś rzuciłem kilka na dach (luzem). Ale mniejsza z tym - nie o to nam chodzi. Problem w tym, że mam jedną paletę dobrych (idealnych- takich jakie oglądałem dokładnie w sklepie), a 12 palet właśnie z wadą. Więc nie jest to norma. Do zakupu i wyboru się przygotowałem. W Atixie przed zakupem pytałem, czy sprzedawali taką samą dachówkę. Tak, Kalisz ul. Słoneczna (też mogę zrobić zdjęcia:)). I tam też ją oglądałem przed. Wszystko ok. Świetna, super, pasuje, identyczny dach kopertowy. W ogóle podobny dom. Ale różnica tkwi w tym, że tak jak ja mam dobrego nelskampa na jednej palecie, to oni mają go na całym dachu. Właśnie parę dni temu dzięki uprzejmości tych Pasntwa ją oglądałem. I z bliska i z daleka.

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no cos tam widac wyglada to jak jakies nadlania, ale zasadnicze pytanie, gwarancja nie obejmuje walorów estetycznych jedynie wymagania techniczne tak jak kiedys był wspominane pęknięcia, dziury, sypiace się kawąlami fragmenty dachówy, jeszcze raz polak jest bity w d... przez tego z zachodu, ciekawe, czy puscili by takie dachowy do niemca, według mnie pozostaje jedynie skierowanie sprawy do sądu - ale co mówic przed sądem, że dachówka nie wyglada tak ładnie jak na wystawie? musiała byc by w chwili zakupu umowa ze sprzedającym scisle okreslajaca wymagania co do wyglądu, a tego zwykle nie ma

tak się zastanawiam, czy nie zaczac robić reklamy tym dostawca np puszczac filmiki na youtube i dodawac komanetarz typu "dachów od tego i tego producenta, która jest u mnie" ludzie wtedy mieli by lepszy przyklad jak do jest czasem z produktami które miały byc lepsze bo z zachodu

Dostałem odpowiedź na reklamację od producenta, cytuję jej fragment: "Zgłaszane zjawiska zaobserwowane na dachówce R 13 S antracyt angobowany a dostarczonej na wyżej wymienioną budowę są ze względu na surowce oraz proces produkcji nie do uniknięcia i zgodnie z zapisami normy DIN EN 1304 nie świadczą o wadzie produktu." Moim zdaniem bzdura ponieważ mam jedną paletę równą jak szkło, ponadto dom o którym piszę wyżej z tą samą dachówką też ma ją idealną. Wniosek: Pan "rzeczoznawca" Klaus-Peter Teschner (autor w/w pisma) chyba nie przyłożył się do rozpatrzenia tej reklamacji, jak i głównie firma Attix. Jestem przekonany, że będąc na moim miejscu większość z Was też jej dachówki by nie przyjęła. Edytowane przez SNOW

Malux postaraj się podejść do tematu obiektywnie. Zażartuję sobie pytając skolei, czy Twojej takiej postawy nie można odebrać, interpretować np. jako działań na zlecenie firm z branży budowlanej, działań broniących ich interesów przed obiektywną opinią wyrażaną między klientami. Obrona przed społecznościowym PR? Spoko to tylko zart! :) Problem o którym mówię widzę spoglądając na dachówki z odległ. 9-10 metrów (i nie patrzę przez loknetkę). Pozdr.

no to podaj teraz normę z jakiej odległości ogląda się dach w celu zauważenia wad-ty zapewne wiesz, ja nie.

wiesz ja w życiu jestem czasami jestem sprzedawcą czasami klientem i tylko tyle.-

nazwijmy rzeczy po imieniu nelskamp to nie jest Bóg wie jaka dachówka[raczej jest to dachówka klasy ekonomicznej]

to co ty czy twój dekarz tej dachówki nie odbierał?

kto pokwitował jej odbiór? krasnale?

tak przy okazji sam mam zamiar zamówić nelskampa nibrę .

nie mam zamiaru marnować życia na szukaniu kropek , kresek, załamań.

ps mam 30 km do Kalisza może przez lornetkę twój dach dojrzę;)

Edytowane przez malux20

No dobra. Gdzie Kujawy a gdzie Kalisz w Wielkopolsce. Pomimo tego zapraszam. :cool: Fakt, czy odbierałem ja, czy ktoś inny nie zmienia faktu, że dachówka wygląda jak wygląda i ona a raczej jej błąd jest właśnie powodem naszej pogawędki.

Szanuję Twój wybór, może Tobie by ten fakt nie przezszkadzał, ale mnie nieodpowiada. Uważam, że producent powinien dążyć do utrzymywania standardów i poziomu produkcji/produktu. Skoro może wyprodukować dobrą dachówkę to jako pierwszy gat. niech sprzedaje tylko taką. Pomimo tego, że jest producentem "klasy ekonomicznej".

Edytowane przez SNOW

zgodnie z normą nie jest to wada i producent może sie zasłonić normą i nie uznać reklamacji. działa to na zasdzie że jak dachówka tego niema to jest dobra, ale jak ma te wybrzuszenia to według normy też jest dobra. i guzik sie zdziała jak producent się "wypnie". podobną sytuacją widziałem na domino creatona. chyba nawet mam gdzieś taką dachówkę.

NAJWAŻNIEJSZA UWAGA: NIEMA PRODUCENTA CERAMIKI KTÓRY NIEMIAŁBY 'WPADKI' LUB NIE WYPUŚCIŁ GORSZEGO TOWARU (ALE ZGODNEGO Z NORMĄ:))

Generalnie problem polega na tym, że na wystawkach w hurtowniach jest materiał wyselekcjonowany a nie losowo wybrany. Nie ma też pokazanej "najgorszej" dachówki, która jeszcze mieści się w normie. Omawiane tutaj "wady" to pogorszenie i to nawet znaczne walorów estetycznych. Oczywiście te walory estetyczne to pojęcie względne. Kryłem kiedyś dach karpiówką naturalną i inwestor prosił abym bardzo krzywych i w innych odcieniach nie odrzucał bo taki naturalny dach mu się bardzo podoba. Swoją drogą dach wyszedł bardzo ładnie i od tej pory uprzedzam inwestorów, że nie ma co walczyć z naturą. Podobna kwestia to porastanie dachów jednym się podoba bo to taki stary dach a inni myją co dwa lata. W omawianym tutaj przypadku nie ma podstaw do reklamacji choć moim zdaniem renomowana hurtownia powinna przyjąć towar i zwrócić kasę czego Ci "SNOW" życzę choć myślę, że do tego nie dojdzie. Można się pokusić o dochodzenie roszczeń od sprzedawcy (nie od producenta) za świadome wprowadzenie w błąd gdyż nie sprzedał towaru jaki reklamuje na wystawce i nie poinformował, że produkt wyprodukowany zgodnie z normą może odbiegać walorami estetycznymi od prezentowanego. Powodzenia. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Cały ten post ma na celu uświadomienie mniej zorientowanych, jak może się skończyć zakup wybranej dachówki (tu Nelskampa). Zobaczymy jak sprawa potoczy się dalej. Jutro wizyta w kancelarii z uwagi na wiążący mnie stosunek cywilno-prawny ze sprzedającym. Okazuje się, że opinia producenta w kontekście prawa konsumenckiego w ogóle mnie nie powinna interesować. Nie zmienia to faktu, że pogoda ładna a budowa stoi o nerwach nie wspomnę. Przez dachówkę firmy Nelskamp, jej sprzedawcę firmę Attix i importera firmę Tadej, którym po rozmowach z ich właścicielami widzę, totalnie na sprawie i kliencie nie zależy. Zupełnie !!!!!!!!

Dam znać...

Edytowane przez SNOW

Jestem na etapie wyboru dachówki. Po naprawdę długich poszukiwaniach wybraliśmy dachówkę nelskamp F12 U. Widzieliśmy ją na dachu i właściwie byliśmy na nią zdecydowani na 100%. Po tych postach znowu nie jestem pewna. Panie Andrzeju czy firma TopDachSystem z Konstantynowa jest jak to Pan określił "renomowaną hurtownią". Do tej pory mieli, obok APK z Brzezińskiej, najlepszą obsługę, informację.

ROSEK ma rację! Wpadka może się zdażyć każdemu, tylko pytanie, co potem? Czy odwróci się tyłkiem i wypnie, czy nie? Jeśli podoba się komuś taka angoba jak u mnie, to proszę bardzo - może kłaść. Ale następnego dnia pójdzie do sąsiada, który będzie miał tę samą dachówkę tylko, że dobrą, elegancką (czytaj taką jak Ci pokazali w sklepie) i być może będzie sobie pluł w brodę.

Mamy różne odczucia estetyki i jakości. W tym przypadku różne ma producent i klient. Ale finał jest taki, że jeden buduje dom byle zbudować a drugi chce zbudować go dobrze i nie dać przy tym zrobić z siebie frajera. Pozdr.

Ja też byłem zdecydowany na 100% widząc ładną dachówkę w sklepie, będąc zapewnianym, że taką dostanę. Też podobała się mi położona na innym budynku.

PS. Mogę być pierwszą osobą, która taki post założy...

Edytowane przez SNOW