Roksi01 04.01.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam serdecznie! Ja w końcu zdecydowałam się na dachówkę Nelskamp czerwień burgundowa angoba szlachetna (glazurowany). Widziałam ten kolor na dachu i bardzo ładnie się prezentuje, chwilami ma się wrażenie, że jest to kolor brązowy, wszystko zależy od nasłonecznienia, pory dnia. Z bliska dachówka jest jasna lecz na dachu wychodzi bardzo ciemna. Zdecydowaliśmy się na dachówkę glazurowaną (pomimo, że jest znacznie droższa od pozostałych) ponieważ ma ona powłokę bardzo śliską i jest mniejsze prawdopodobieństwo porastania dachu mchem. Na początku chcieliśmy kupić dachówkę Bogen granat brąz, ślicznie wygląda na dachu lecz gdziekolwiek jeśdziliśmy i ją oglądaliśmy wszędzie glasurowana, szklista powłoka miała pajęczynkę, trzeba się bardzo dobrze z bliska przyjrzeć żeby ją zauważyć. Taka pajęczynka, takie popękane szkliwo po kilku latach użytkowania na dachu pod wpływem deszczu, mrozu może odpryskiwać i proszę nie słuchać przedstawicieli sprzedających tę dachówkę, że taka pajęczynka mieści się w normie i to normalne na dachówkach glazurowanych czy angobowanych. Niestety z takiego powodu nikt nie wymieni dachówki. Z tego co się dowiedzieliśmy odpryski na dachu mogą zacząć pojawiać się dopiero po 5 - 10 - 15 latach ale przecznież dach ma wytrzymać więcej. Ten sam problem zauważyliśmy jeszcze przy dachówce Roben. Jeśli chodzi o dachówkę nelskamp to jakościowo jest dobra, porównywalna do RupCeramiki czy Creatona a cenowo dużo tańsza. Jest to podobno dachówka twarda. Future74 jeśli chciałbyś mieć dachówkę naprawdę dobrą to z tego co się dowiedzałam i widziałam to jest to Jacobi, widziałam na dachu kasztanowy brąz i pięknie się prezentuje, niestety jej cena zależy od euro i jest dużo droższa od Nelskampu. Chcieliśmy kupić tą dachówkę lecz w cenie samej dachówki Jacobi mamy już dachówkę Nelskamp, dodatki do niej typu taśmy itp. oraz rynny Meyera. Nie mam porównania z dachówką betonową bo od początku chciałam ceramiczną lecz z tego co słyszałam na betonowej najszybciej porasta mech. Pamiętaj, żeby dachówkę oglądać z dalek, najlepiej na dachu. Jeśli chciałbyś zobaczyć zdjęcia dachówki to podaj swojego e-maila to wyślie ci je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 04.01.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Jeśli chodzi o dachówkę Nelskamp to niedawno ukazał się jej nowy format F12, cenowo ta dachówka jest tańsza od F13 lecz niestety wadliwa, ma nierówne zamki i podobno dachówka krawędziowa jest krzywa. Pozostałe formaty są w porząku. My wybraliśmy F13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 04.01.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam Forumowiczów, proszę o pomoc w wyborze dachówki; całkiem przypadkiem wczytałem się w Wasze posty i zaintrygowały mnie dobre opinie o dachówce ceramicznej, betonowej Nelskamp; w innych tematach np. o Creatonie wyczytałem wiele bardzo negatywnych i rozczarowujących opinii; więc może ktos kto ma dachówkę Nelskampa na dachu, albo ją sprzedaje, albo ma po prostu fachową wiedzę o niej poradzi i podrzuci kilka informacji o jej jakości, wytrzymałości i pozycji np. w stosunku do RuppCeramiki, Koramica, czy Creatona; jesli ktoś jest w stanie pomóc budowniczemu w potrzebie będę wdzięczny, może jakieś fotki. Pozdr. albo ją układa możesz brać w ciemno , taka moja opinia zarówno beton jak i ceramika z tej firmy, są bardzo dobrej jakości, bardzo duża gama kolorów i dodatków systemowych, co do pozycji to ścisła czołowka producentów, z po0danych przez ciebie jedynie Creaton jest podobny jakościowo (pomijam różnicę odcieni, bo to standart w ceramicznych, w jednych mniej w innych bardziej widoczny) cenowo z tego co pamiętam też jest nieźle tzn . do najtańszych nie należy, ale zdecydowanie warto tego producenta brać pod uwagę, cóż więcej, dachówki mocne jak mało które, dość trudno się tnie (ale to akurat tylko moje zmartwienie ) nie za bardzo krzywe (ceramika) i dość stabilne wymiarowo, nie produkowane w Polsce (dla niektórych bardzo ważna kwestia) to chyba tyle z grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 08.02.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Podajcie kontakt na przedstawiciela Nelskampa w Poznaniu? mam tylko na małopolskę: 012 270 87 36 jk69 - czy możesz podać, gdzie oglądałaś Nibrę G-10 na żywo w Krakowie/Wieliczce? I jeszcze mam prośbę o zdjęcia twojego dachu z Nibrą - bo już się nie wyświetlają, a zaczęliśmy brać pod uwagę tą dachówkę zamiast Creaton Domino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 09.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 http://forum.muratordom.pl/granat,t64468-3300.htm Mam G-10 na dachu - wyżej kilka fotek. Jestem baaardzo zadowolona, fachwcy baardzo chwalili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotawieniec 11.02.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów! Potrzebuję informacji na temat dachówki ceramicznej firmy nelskamp, konkretnie f 12 u lub f 10 u. Buduje dom i zasatnawiam sie własnie nad tą dachówka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 11.02.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 cześć, http://forum.muratordom.pl/dachowki-nelskamp-co-o-nich-sadzicie,t52432.htm Ja mam R10 barwy stare angoba (grafit), od roku na dachu, bardzo dobra dachówka wg. dekarzy, reszta w linku . Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotawieniec 11.02.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 a mogłabym prosic o zdjecie Twojego dachu na miala? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 11.02.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja mam u siebie H14 migdalowy braz,dachowka jest bardzo dobrej jakosci i jest produkowana w niemczech.Lezy u mnie na dachu juz trzeci rok i wyglada jakby ja wczoraj polozyli tak wiec ja polecam,przy wyborze dachowki nie kierowalem sie cena tylko marka i jakoscia wyrobu i jesli chodzi o ta jakosc to w ceramice Nelskamp przebija wszytkich innych typu Rupp Ceramike,Creatona,jedyna jej wada jest cena ale jak ciebie na nia stac to naprawde warto, cene robia dachowki krawedziowe bo te liczone sa na sztuki i jesli masz duzo takich dachowek no to wtedy polecisz na kasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotawieniec 13.02.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów! Potrzebuję informacji na temat dachówki ceramicznej firmy nelskamp, konkretnie f 12 u lub f 10 u. Buduje dom i zasatnawiam sie własnie nad tą dachówka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 13.02.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Na jesień kładlem na dachu F10 w kolorze czerwono-brązowym. Dachówka jest bardzo prosta, twarda, świetnej jakości. Wg mnie bardzo bardzo ładna. Uważam, że zakup tej dachówki jak na razie był moim najlepszym posunięciem na obecnym etapie budowy. Jeśli kogoś interesuje - mogę podesłać zdjęcia mailem.Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 14.02.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów! Potrzebuję informacji na temat dachówki ceramicznej firmy nelskamp, konkretnie f 12 u lub f 10 u. Buduje dom i zasatnawiam sie własnie nad tą dachówka. pozdrawiam Jak już pisałam wcześniej dachówka f12 jest trochę wadliwa, ma krzywe zamki i dachówka krawędziowa jest nierówna. Podobno bardzo źle ją się kładzie i na dużych połaciach dachu wychodzi krzywo przy ułożeniu. Ten format ukazał się niedawno. Ja również zastanawiałam się nad nim ale miałam to szczęście, że dekarz właśnie kładł ją na czyimś dachu. Właściciele tego dachu zgłaszali reklamację do nelskampu ale nie została ona uznana bo podobno dachówka mieści się w normie. Dekarz, który będzie u minie robił dach, często zakładał nelskampa i bardzo sobie go chwali (oglądałam zrobione przez niego dachy) ale odradził f12. Podobno pozostałe formaty, w tym f10, są w porządku. Ja kupiłam f13. Wychodzi niewiele drożej od f12, jest jej tylko o jedną dachówkę więcej na metrze ale mam pewność że jest prosta. Mam ją już przywiezioną na placu i bardzo ładnie wygląda a wiosną ruszamy z zakładaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 14.02.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Cześć, pisałem już w innych wątkach o Nelskampie to i tutaj też się udzielę . Mam od ponad roku na dachu Nibrę R10 barwy stere angoba. Dachówka ładna, prosta, żadnych problemów. Dekarze trochę marudzili na ciasne zamki, ale to podobno zaleta, no i że twarda do cięcia. Nie mamy żadnych zastrzeżeń, na paletach było kilkanaście uzkodzonych dachówek w czasie transportu, które hurtownia wymieniła na nowe. Mieliśmy jeszcze ochotę na Stodo 12 Tondachu, bo taki sam kształt dachówki, ale wtedy Nelskamp wyszedł w podobnej cenie więc padło na Nibrę. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arto72 11.04.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Ja właśnie zaczynam budowę i zdecydowałem się na Nibrę R10. Czeka mnie jeszcze tylko wybór koloru - barwy stare lub brąz angobowany. Przymierzałem się wcześniej do Nibry G10, ale zobaczyłem ją "na żywo" położoną na dachu w jednej z podszczecińskich miejscowości i dałem sobie spokój. Ta dachówka wymaga super dokładności jeśli chodzi o kładzenie, a wiadomo, że z budowlańcami to różnie jest. Wolę nie ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 04.05.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 U mnie właśnie układają Nelskamp f12 "stara czerń". Wg dekarzy dachówka jest bardzo dobrze wykonana i twarda. Nie wiem skąd wcześniejsze opinie, że jest nierówna, mam naprawdę duże połacie (dach dwuspadowy) i nie mogę narzekać. Chociaż jest to angoba a nie glazura, dachówka jest gładka i lekko połyskująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 04.05.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 witamJa mam nibrę ds5 naturalna czerwień, potwierdzam że dachówa jest twarda jak cholera z cięciem chłopy mieli troche zabawy.Co do krzywych to zdarzało się z 10 na 100 ale były odrzucane -ale sama dachówka to niewielki koszt gorzej kształtki ale te były w porządkuNie podobają mi się tylko standartowe kominki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biesz27o2.pl 14.05.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Witam wszystkich!!!Mam pytanko do tych,którzy już pokryli dach tą dachówką.Konkretnie chcę zamówić dachówkę DS5,ale mam obawy jak będzie wyglądać na dachu czterospadowym.I taka mała prośba o jakieś fotki z realizacji takiego dachu.z góry dziękuje!!!moja poczta [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 14.05.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Witam wszystkich!!! Mam pytanko do tych,którzy już pokryli dach tą dachówką.Konkretnie chcę zamówić dachówkę DS5,ale mam obawy jak będzie wyglądać na dachu czterospadowym. I taka mała prośba o jakieś fotki z realizacji takiego dachu. z góry dziękuje!!!moja poczta [email protected] Mam świeżo położoną brązową DS5 na podwójnym dachu dwuspadowym (mniej więcej w kształcie: |-). Dekarze byli z niej zadowoleni, ja z wyglądu też jestem. Jeśli taki kształt dachu nie jest przeszkodą, to zdjęciami mogę się pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.05.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Mam dach układany z karpiówki Nelskamp, glazurowanej. Twarda jest bardzo, dobrze wypalona ale prosta to już za bardzo nie jest szału nie ma. Dużych wymagań nie mam więc jakoś to przejdzie ale ktoś o słabszych nerwach nie dał by rady pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.05.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 mam połozoną f10 ,dekarze mówili przy układaniu ze ładnie lezy i twarda ,2 lata na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts