Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA NELSKAMP - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Ella

Recommended Posts

Bob PB,

dzięki, ale bronowice to nie ja :D .

Nie ma innych wymagań technicznych względem wieźby "dla" dachówek płaskich czy "falistych" o ile oczywiście są ceramiczne lub cementowe.

Rozstaw elementów wieźby zależy oczywiście od wielkości dachówki - i tu cena wieźby (materiał) będzie się trochę zmieniać w zależności czy dachówka jest mała czy duża - ale nie - czy płaska czy nie-płaska. :wink:

A tego euronitu nie znam, więc nie wiem czy on jest np. lżejszy od ceramicznych.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

A co sądzicie o dachówkach betonowych Nelskampa - konkretnie chodzi mi o modele klasy Long Life? Ponoć mają warstwę mikrobetonu na wierzchu i są prawie tak gładkie jak ceramiczne? Jak jest z ich nasiąkliwością?

Cały czas byłem za ceramiką, pojechałem do jednej hurtowni i sprzedawca zasiał wiele fermentu w mojej głowie ;)

Nelskamp teoretycznie ma bardzo duży wybór dachówek tylko, że w Warszawie praktycznie nie można ich zobaczyć. Największa hurtownia z dachówkami Nelskampa w okolicach Warszawy jest..............w Łodzi. Dlatego dałam sobie z nimi spokój. W rezultacie kupiłam w zeszłym roku Von Mullera. Akurat Wykupił go Wienerberger i jego produkty zaczęły być sprzedawane pod szyldem Koramic zdecydowanie taniej niż do tej pory i w dodatku w ramach akcji promocyjnych.

jj

Nelskamp teoretycznie ma bardzo duży wybór dachówek tylko, że w Warszawie praktycznie nie można ich zobaczyć. Największa hurtownia z dachówkami Nelskampa w okolicach Warszawy jest..............w Łodzi. Dlatego dałam sobie z nimi spokój. W rezultacie kupiłam w zeszłym roku Von Mullera. Akurat Wykupił go Wienerberger i jego produkty zaczęły być sprzedawane pod szyldem Koramic zdecydowanie taniej niż do tej pory i w dodatku w ramach akcji promocyjnych.

jj

Faktycznie masz rację tyle że jakość Von Muller by Wienerberger jest równie promocyjna co ich cena :lol:

Dziś własnie zakupiłam Nelskampa na swój dach. Długo się zastanawialiśmy i ostatecznie padło na Nibre DS 5, dachówka wielkoformatowa, kolor czerwona angoba, a raczej miedziana...Trochę się boję jak taka wielka dachówka będzie wyglądać na naszym dachu, ale jeżdziliśmy po okolicy oglądać dachy z tą własnie dachówką i jej rozmiar nie rzucał się tak bardzo w oczy, wiec mam nadzieję, że u nas też będzie ok. :D

Dziś własnie zakupiłam Nelskampa na swój dach. Długo się zastanawialiśmy i ostatecznie padło na Nibre DS 5, dachówka wielkoformatowa, kolor czerwona angoba, a raczej miedziana...Trochę się boję jak taka wielka dachówka będzie wyglądać na naszym dachu, ale jeżdziliśmy po okolicy oglądać dachy z tą własnie dachówką i jej rozmiar nie rzucał się tak bardzo w oczy, wiec mam nadzieję, że u nas też będzie ok. :D

Oglądałam ich stronę i dachówki są ładne, szczególnie Nibra G10. Jaka była cena twojej dachówki i jaki był u ciebie okres oczekiwania.

Pzdr.

Proszę bardzo :D Tu: http://tadej.pl/pliki/G10.pdf znajdują się aktualne ceny tej dachówki w firmie TADEJ. Na stronie tej firmy są również cenniki innych dachówek Nelskampa.

Zastanawiam się również nad dachówką Nelskamp ale DS5... Oprócz tego w myślę nad Robenem średzka falista plus oraz dachówka WITA z CERABUDu w Krotoszynie... Na razie jestem na etapie murowania ścian ale powoli trzeba się zastanawiać co wybrać 8)

Przy Ds 5 pilnujcie dokładności wykonania dachu , bo jak nie to może się to zemścić :wink:

Znasz jakieś sekrety tych dachówek? Napisz coś więcej. Co powiesz na temat Niba G10?

Czesc.

Pod wpływem tej dyskusji prawie zdecydowałem sie zrezygnowac z przereklamowanego według mnie Creatona Domino na korzysc NIbr G10.

Zobaczyłem kilka dachów i powiem ze wyglądają nawet lepiej niz Creaton Domino.

Kupiłem sobie jedną sztukę aby popatrzyc przez weekend i. ..... zaczęły sie schody.

W czasie odkurzania żona potrąciła ją i przewróciła sie lekko na parkiet.

W efekcie przewrócenia rozsypała sie na strzepy.....

Pomyślałem sobie iż na dachu beda panowac jeszcze trudniejsze warunki i od razu pojawiły sie obawy czy np. grad nie rozwali mi dachu...

Czy macie podobne doświadczenia?

Co sądzicie o trwałosci Nibry

Sławek

Jak zaczęliśmy się rozglądać za dachówką na nasz dach w ogóle ine maiałam pojęcia o istnieniu takiej firmy jak Nelskamp. Pan w hurtowni uświadomił nas, że Nelskamp, to światowy lider w dachówkach tyle że mało znany na nsaszym rynku. Podobno o wiele więcej sprzedają swoich dachówek na Ukrainę niz do nas. W kazdym razie w hurtowniach, gdzie pytaliśmy o Nelskampa wszyscy nam mowili, że w tej chwili na naszym rynku Creaton i Nelskamp mają najlepsze wyroby i ze dachówki z tych dwóch firm są porównywalne, jesli chodzi o jakość. Pytaliśmy się też znajomego dekarza o opinie i bardzo chwalił Nelskampa. Zdecydowaliśmy się na Nibre DS 5 (przez prawie 2 miesiące przymierzaliśmy się do tych dachówek, bo jak już padło w końcu na Nelskampa, to sie pokłóciliśmy z mężem najpierw o kolor, potem o format, a jeszcze zrobiliśmy kilka wycieczek po drodze, żeby obejrzec dachy z ta dachówką w naszej okolicy i pogadać z właścicielami. Wszyscy chwalili Nelskampa i Nibre ds 5) z tego względu, że jak już powiedzieliśmy panu w hurtowni, że ją bierzemy, to przywieźli nam ją na drugi dzień. Za dachówke na nasz dach razem ze wszystkimi koniecznymi akcesoriami zapłaciliśmy w sumie 22 tys., czyli 1 m naszego dachu kosztuje ok. 80 zł bez robocizny oczywiście. W pewnym momencie zastanawialiśmy sie tez nad dachówką srednioformatową (symbolu nie pamietam) i nie była ona nawet dużo droższa, bo cały koszty wyniósł 24 tys., ale trzeba na nia czekac do końca wrzesnia. Mieliśmy tez wycene z Creatona na dachówke Kera Pfane i nie dość, że wychodziło drożej od Nelskampa o jakieś 5-6 tys., to tez trzeba było czekać jakieś 3-4 tyg. na dostawe. A tak mamy juz naszego Nelskampa u nas na budowie i w poniedziałek zaczynamy więźbe. :D