rael_ww 19.08.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Dziś własnie zakupiłam Nelskampa na swój dach. Długo się zastanawialiśmy i ostatecznie padło na Nibre DS 5, dachówka wielkoformatowa, kolor czerwona angoba, a raczej miedziana...Trochę się boję jak taka wielka dachówka będzie wyglądać na naszym dachu, ale jeżdziliśmy po okolicy oglądać dachy z tą własnie dachówką i jej rozmiar nie rzucał się tak bardzo w oczy, wiec mam nadzieję, że u nas też będzie ok. ziaja3 gdzie zamawiałaś dachówkę? W jakiej hurtowni? Chętnie obejrzałbym te realizacje, bo jestem też z Wrocławia. No i też myślę o czerwonej angobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaja3 20.08.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Nelskampa kupiliśmy w hurtowni Wobo-pol przy ul. Skrajnej 8 we Wrocławiu, tel. 78 54 034 (nie mylić z hurtownią Wobo, która jest przy Skrajnej 8A). Na miejscu można obejrzeć zdjęcia z realizacji (zdjęcia w komputerze) albo poprosić o adresy budów, gdzie położono dachówki Nelskampa. W taki właśnie sposób obejrzeliśmy na żywo dom z położoną już dachówką, tą, która nas interesowała. No i na miejscu, co nie jest bez znaczenia, jest bardzo konkretny i fachowy pan (chyba właściciel). Męczyliśmy go prawie dwa miesiące w kwestii dachówek, komina itp. Polecam. Poza tym, ta hurtownia chyba specjalizuje się w dachach i wszsytkim, co jest potzrebne do jego ułożenia, więc wszystko, o co prosilismy było na miejscu. Więźbe też zamowiliśmy u nich (ceny takie jak w tartakach) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 20.08.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Dziękuję za informacje. Byłem, oglądałem i rozmawiałem. Bardzo sympatyczni ludzie. W mojej ocenie angoba w Nelskampie (analizowałem miedzianą - to jest chyba brąz czerwonawy z podbiałką, mam rację?) nie jest gorszej jakości niż w Creatonie... może nawet bardziej trwała na uszkodzenia mechaniczne. Ja osobiście szukam mniejszego formatu, więc może F10 lub H10, ale i DS5 nie wykluczam. ziaja3, jak tylko będziesz miała zdjęcia swojego dachu, to... pochwal się nimi na forum, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaja3 21.08.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Oczywiście, jak juz bedzie dach, to jakies zdjecie na pewno zamieszcze. Sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Szczerze mowiac, gdyby nie fakt, ze na ta srednioformatową, ktora bardziej mi sie podobała trezba czekac do konca wrzesnia, to bysmy ja wzięli. W kazdym razie juz niedługo powinnismy sie przekonac jak DS 5 "zaprezentuje" się na naszym dachu...?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.08.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tylko nie zapomnij o tych zdjęciach! Dlaczego na mniejszy format trzeba było czekać, a twoja była od ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaja3 22.08.2007 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Ta mniejsza dachówka - średnioformatowa jest bardziej chodliwa, i w związku z tym trzeba było ją zamawiać z Niemiec. Nibre DS 5 miał akurat na magazynie i wszystkie akcesoria były też na miejscu, tak że od ręki można było skompletować cały dach. Ds 5 jest po prostu duża i jak ktoś przychodzi i widzi ją pierwszy raz, to najczęściej ludzie pytają się "a co to jest, płetwa?" Dlatego zanim ją kupilismy pojechaliśmy zobaczyć na żywo kilka budów, żeby wiedzieć jak wygląda na dachu. I stwierdziliśmy, że jest ok, po położeniu rozmiar nie rzuca się w oczy. Poza tym my mamy prosty dwuspadowy dach, wiec powinna wyglądać dobrze. Ja ktoś juz stweirdził tu wczesniej, jakościowo te dachówki są OK, a reszta to sprawa gustu. Po prostu nie kazdemu podoba sie DS 5 ze względu na rozmiar i dlatego częściej ludzie biorą inne modele Nelskampma , po prostu mniejsze, a co za tym idzie te mniejsze są bardziej chodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiddler 22.08.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Czesc. Pod wpływem tej dyskusji prawie zdecydowałem sie zrezygnowac z przereklamowanego według mnie Creatona Domino na korzysc NIbr G10. Zobaczyłem kilka dachów i powiem ze wyglądają nawet lepiej niz Creaton Domino. Kupiłem sobie jedną sztukę aby popatrzyc przez weekend i. ..... zaczęły sie schody. W czasie odkurzania żona potrąciła ją i przewróciła sie lekko na parkiet. W efekcie przewrócenia rozsypała sie na strzepy..... Pomyślałem sobie iż na dachu beda panowac jeszcze trudniejsze warunki i od razu pojawiły sie obawy czy np. grad nie rozwali mi dachu... Czy macie podobne doświadczenia? Co sądzicie o trwałosci Nibry Sławek Witajcie, Jestem na etapie układania dachówki Nelskamp na dachu, wybrałem angobowaną H10 w kolorze brązowoczerwonym. Osobiście nie znam się na dachówkach, więc będę bazował na doświadczeniach dekarza, który stwierdził, że ta dachówka: po pierwsze jest twarda i nie ma mowy o jakimś pękaniu. Powiedział nawet, że jakby ją zrzucić na ziemię to nie powinna popękać. Po drugie jest bardzo dobrze wypalona i równa. Osobiście dach baaaardzo mi się podoba i wszystkim mogę polecić tą dachówkę (aczkolwiek nie chciałbym, żeby każdy taki miał ) Posiadam dach dwuspadowy o powierzchni 225 m.kw i model H10 dobrze się na nim komponuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 22.08.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Fiddler, czy możesz zamieścić zdjęcie swojego dachu? Nawet, jeżeli prace jeszcze trwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaja3 22.08.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Ja też dołączam się do prośby o zdjęcie dachu choć z kawałkiem Twojej dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiddler 23.08.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witajcie, Ze zdjęciem jest ten problem, że nie mam aparatu cyfrowego, postaram się jednak coś wykombinować i wstawić zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.08.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 to betonowa "esówka" Nelskamp nowy-czerwony matowy spróbuję dzisiaj zrobić i wkleić zdjęcia z mniejszej odległości a na początek takie: http://www.eminet.com.pl/nelskamp2.jpghttp://www.eminet.com.pl/nelskamp1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 23.08.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Zachęcam do wklejania kolejnych zdjęć. Może ktoś ma Nibra F10 rotbraun engobiert? Niemcy przetłumaczyli to na: brąz czerwonawy z podbiałką. Nie wiem o co chodzi z tą podbiałką, ale brzmi oryginalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 24.08.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 F10 jest bardzo podobna do średzkiej falistej plus Robena. Czy te dachówki czymś się różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 24.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Nbra jest robiona w Niemczech. Jej jakość jest oceniana bardzo wysoko i ja to potwierdzam. Bardzo mocna i dobrze położona angoba. We wzornictwie chiałbym więcej finezji. Gąsiory wyglądają z daleka, jak cementowe . Roben Plus jest robiony w Polsce i słyszałem wiele negatywnych głosów, ale osobiście nie znam tej dachówki. Głosy mogą być zawistne . Aha... Roben bardzo słabo dostępny, a Nibra F10 bez większych problemów. Czandra! Robiłaś analizę cenową? Jak wyszła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 24.08.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Czandra! Robiłaś analizę cenową? Jak wyszła? Cenowo wychodzi bardzo podobnie. Jeżeli chodzi o jakość, to generalnie hurtownie odradzały robena. Mówią, że poszli na ilość, a jakość została daleko w tyle. Jestem umówiona na wizytę z przedstawicielem creatona, bardzo zachwalał te produkty i z dostępnością też nie ma problemu. Nie wiem jak wyjdzie cenowo, bo to wyjdzie podczas negocjacji. Creaton też jest robiony w Niemczech i ma podobne wzory. Forumowicze mówili, że jest droższy od Nelskampa. Zobaczymy. Czy ty już zamówiłeś F10? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 24.08.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Nie, jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. U mnie KeraPfane wychodzi 20% drożej w stosunku do Nibry F10. Analizuję Nibrę F10, Bogen Innovo 12, KeraPfanne i Rupp Sirius. Daj znać, czy jesteś zadowolona z tych negocjacji z Creatonem? Zadaj mu pytanie, czy jest pewien, że ewentualnie zamówione dachówki będą pochodziły z jednej partii produkcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 31.08.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 My już wybralismy rupp sirius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 25.09.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 A ja mam nie lada problem. Kupiłam Nelskampa, bordową ( czerwien burgundzka) , angobowana. Dekarze szybko ją położyli i... okazało się , że kolor jest nierówny. Jest w, jakby, ciapki. Jestem załamana. Dzisiaj ma być przedstawiciej firmy sprzedającej!!! ... A tak się ciszyłam, bo bardzo mi się podobała ta dachówka. I co ja mam teraz zrobic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 06.10.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 a czy ma ktos z Was położone to: http://www.nelskamp.de/fileadmin/Ziegelbilder/Beton-Dachsteine/S-Pfanne/Ziegel/herbstfarbenT2S.jpg Nelskamp esówka, kolory jesieni jestem prawie zdecydowana, ale chętnie obejrzałabym fotkę "na dachu"...... z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.10.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 My mamy Nelskamp Antyk, ale jeszcze na ziemi: http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/dachowka_Nelskamp3.jpg Ma więcej brązu niż Kolory jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts