Kathleenka 10.02.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Ponawiam prośbę o ocenę domku pod względem bryły, rozwiązań układu wnętrz, rozmieszczenia pomieszczeń, ekonomiczności budowy, ukrytych wad ?Za każdą radę z góry dziekuję.Jestem na etapie wyboru projektu więc wszystki spozstzrerzenia sa mile widziane ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 10.02.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Monka ten twój projekcik byłby wprost idealny gdyby nad garażem był pokój zamiast tarasu. Wtdy mama by miała ta kuchenke, łazienke i pokój na dole i takie lekkie schodki kręcone do pomiesczenia na gorze na małą sypialenkę . To by było to !!!!!!!!Wydaje mi się jednak , że to byłaby duża zmiana pociągnąc dach nad garażem ? Może dałoby się zaadaptowac w ten sposób ten projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 10.02.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Kathleenka myślę że to jest możliwe do zrobienia ale na pewno wiąże się z doprojektowaniem więźby dachowej. Jeżeli projekt ci podoba to myślę że najlepiej będzie zadzwonić do biura projektowego i uzgodnic czy to wogóle możliwe. Istnieje prawdopodobieństwo że ktoś juz coś takiego wykonywał. A tu jest dziennik forumowiczki, która przymierza się do budowy tego domku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 10.02.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Kathaleenka! Od wczoraj myślę o tym, co napisałaś. Z nami też prawodopodobnie będzie mieszkała mama mojego męża. Dla niej jest pokój na parterze. Nigdy nie myślałam, żeby to było osobne mieszkanie, ale gdyby tak miało być, to chyba robiłabym wszystko, żeby mieściło się na jednym poziomie (bez schodów). Moi rodzice w swoim domu też mieli początkowo sypialnię na piętrze, ale bardzo szybko przenieśli się na dół, chociaż wtedy jeszcze byli w sile wieku. Teraz moja mama w ogóle nie wchodzi na piętro.Wiele zależy też od tego, jaką dużą macie rodzinę i jaki tryb życia prowadzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 10.02.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 wieku. Teraz moja mama w ogóle nie wchodzi na piętro. Wiele zależy też od tego, jaką dużą macie rodzinę i jaki tryb życia prowadzicie. tak, zdecydowanie nie umieszczaj mamy na piętrze, moja mama też nie wchodzi na piętro swojego domu. Prawdę mówiąc na początku nie zuwazyłam , że piszesz także o mieszkaniu z mamą. Masz trudny orzech do zgryzienia.... Jeśli chodzi o projekt. Moze parterówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 11.02.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 SiłaczkoPomysł z dodatkowym pokojem u góry bardziej wynika z faktu , że mam 2 rodzeństwa ( oboje maja dzieci) i często odwiedzajš mamę a, że mieszkaja dosyc daleko wišże sie to z noclegiem. mama obawia się czy nie będzie to problemem. Między innymi z tego powodu zależy jej i nam na mieszkanku z osobnym wejciem- tak by odwiedziny znajomych czy rodziny u nas czy u niej nie były zalezne czy ucišżliwe dla 2 strony. Ten pokój u góry miałby bardziej służyć do tego celu bo mylę , że docelowo pokój , kuchnia i mała łazienka na dole by mamie wystarczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 11.02.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 ave!Bardzo twardy orzech !!!!Napisałam do autora Bażanta i czekam na odpowiedz. Co do modrzewiowego to autor dopuszcza zmiany reazlizowane przez uprawnionych architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 11.02.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Pomysł z dodatkowym pokojem u góry bardziej wynika z faktu , że mam 2 rodzeństwa ( oboje maja dzieci) i często odwiedzajš mamę a, że mieszkaja dosyc daleko wišże sie to z noclegiem. mama obawia się czy nie będzie to problemem. Między innymi z tego powodu zależy jej i nam na mieszkanku z osobnym wejciem- tak by odwiedziny znajomych czy rodziny u nas czy u niej nie były zalezne czy ucišżliwe dla 2 strony. Ten pokój u góry miałby bardziej służyć do tego celu bo mylę , że docelowo pokój , kuchnia i mała łazienka na dole by mamie wystarczyły. Jeśli tak, to zupełnie co innego. Gdyby to miał być "Modrzewiowy", to zupełnie nieźle można by adaptować na mieszkanie dla mamy część parteru: mały pokój + łazienka + pomieszczenie gospodarcze (tam bez trudu można by zrobić małą kuchnię). My na przykład w tym miejscu chcemy mieć dodatkowe drzwi do ogrodu, a więc problem zupełnie osobnego wejścia też dałoby się rozwiązać. Problemem mogłyby być dodatkowe schody, ale każdy architekt miałby na to na pewno kilka pomysłów. U nas pokój nad garażem ma być naszą sypialnią, ale uważam, że wystarczająco dużą, żeby tam wydzielić sporą garderobę. Tak że na pokój gościnny byłby na pewno bardzo dobry. Zostaje jeszcze problem waszego mieszkania, bo gdzieś przecież musi być kotłownia. WC bez trudu można zrobić pod schodami (ja chcę tam mieć spiżarnię, choć w projekcie jej nie ma). Obejrzałam też projekt Bażanta, ale widzę, że tam też nie ma drugiej klatki schodowej, bo cała góra przeznaczona jest dla młodszej rodziny. Jest to więc też z założenia projekt z mieszkaniem dla seniorów na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 11.02.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Myślimy podobnie i chyba takie wyjscie byłoby najlepsze z tym, że my planujemy przeznaczyc na mamy część także połowe garazu ( tak by jego połowa wchodziła w skład mieszkania mamy a 2 połowa została na zwykły , pojedyńczy garaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 11.02.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Garaż jest duży, ale nam ma zrekompensować brak piwnicy. Auto mamy jedno, ale rowerów 6, a poza tym mnóstwo rzeczy, które też trzeba gdzieś trzymać. Aha, jeśli chodzi o sam projekt, to paru niezależnych fachowców powiedziało nam, że dom nie powinien być ani kłopotliwy, ani drogi w budowie. Szczerze mówiąc, ja od początku chciałam "modrzewiowy" bez wykusza, ale tamten miał mały garaż, mój mąż chciał koniecznie duży, no i zostaliśmy z tym wykuszem... To taka mała fanaberia, może jedyna. Jeszcze się zastanawiamy nad balkonem. Może po prostu będzie daszek nad wykuszem. Nasz majster nie widzi w tym żadnego problemu. Ale na pewno to dodatkowy koszt. Co mnie się w tym projekcie podoba, to w miarę prosty układ: kuchnia zaraz przy wejściu, salon naprzeciwko, schody osobno, nie w salonie, żadnych zbędnych korytarzyków. Jak dla mnie, to wszystko jest na swoim miejscu. (Każda pliszka swój ogonek chwali ) Nasz architekt twierdzi, że przedsionek jest za mały, w dodatku drzwi otwierają się do środka, ale coś z tym zrobimy: drzwi wejściowe będą otwierane na zewnątrz, wiatrołap lekko wydłużamy. Wieszak i szafka na buty się zmieszczą. Jeszcze jedno. Początkowo myśleliśmy o blachodachówce. Architekt uświadomił nam, że na łączeniu dwóch połaci dachowych są duże straty materiału, bo arkusze blachy trzeba ciąć. Teraz bardziej skłaniamy się ku dachówce, więc ten problem odpada. Nie wiem, co jeszcze mogę napisać. Zależy, co chcesz wiedzieć, bo ja mogłabym godzinami o tym moim domku gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 12.02.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Pewnie będę zameczać cie pytaniami ale po 17.02.2006 r. ( kiedy to odbedzie się przetarg i oile wygramy go stając się właścicielami działki). Teraz zbieram wszystkie rady dotyczące załatwiania tej całej papierkowej "szarpaniny" i rad dotyczących ewentualnych zmain w projekcie.Jeszcze 1 pytanie - adaptacji dokonuje wam autor projektu czy wybrana przez was firma z waszego terenu ? Drogo wyniosły was zamierzone zmiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 13.02.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Nie wiedziałam, że jeszcze nie macie działki. Trzymam więc kciuki! Adaptację robił nam architekt od nas, bo do Łodygowic trochę nam byłoby za daleko. Autor projektu uznał nasze zmiany (głównie przesunięcie ścianek działowych) za nieistotne i nie wymagające jego zgody. Prawdę mówiąc, w projekcie żadne poprawki nie zostały naniesione, z wyjątkiem przyłączy i instalacji. Cała reszta ma być odnotowana w trakcie budowy, bo architekt będzie kierownikiem budowy i tak sobie życzył. Te "zmiany" razem z projektem zagospodarowania działki kosztowały nas 1500 zł. To chyba taka normalna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 19.02.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Działka juz nasza - teraz tylko formalności.Radość przyćmiona jednak problemami osobistymi ...Miejmy nadzieje, że za jakis czas wszystko sie ułoży. Teraz przed nami wszystkie formalności zwiazane z załatwianiem pozwolenia na budowe - tylko od czego zacząc żeby było szybko i sprawnie i jak te wszystkie wnioski formułowac i do kogo ? Aż mnie ciarki przechodza na sama myśl ...POMOCY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 19.02.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Gratulacje! Macie ważny etap za sobą. Kiedy zamierzacie zacząć budowę? U nas wszystkie formalności wziął na siebie mój mąż i chyba tylko dlatego poszło w miarę sprawnie - poślizgi czasowe nie były zależne od nas. Niektórzy zlecają wszystko architektowi, ale to po pierwsze kosztuje, a po drugie nie zawsze gwarantuje przyspieszenie. To zależy też od tego, ile macie czasu i siły na bieganie po urzędach. Mam nadzieję, że się jeszcze odezwiesz. Głowa do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 20.02.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Na pewno będę się odzywała.A co do samego projektu to według ciebie na jakie koszty trzeba się szykowac ?stan surowy otwart ? zamkniety ? do wprowadzenia ( oczywiście bez mebli , wyposażenia itp. a tylko ściany, podłogi, okna, drzwi, instalacje) ?Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 23.02.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Bardzo proszę o informacje lub linki do postów opisujących kolejność i miejsce załatwiania poszczególnych spraw do pozwolenie o budowę. Ogarnęło mnie jakieś zaćmienie i nie mogę na nic trafic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 23.02.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Z linkami to u mnie problem. Nie umiem, a raczej chyba nie chce mi się nauczyć. Nawet nie próbowałam. Mogę tylko podpowiedzieć, że znajdziesz na forum "Prawo i pieniądze", a tam mnóstwo informacji. Albo po prostu kliknij na "Szukaj" i wpisz "pozwolenie na budowę" - na pewno będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 23.02.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Muszę jednak spróbować, może się uda: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59943&highlight=pozwolenie+budow%EA Udało się! Na przykład to, bo są jeszcze inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 24.02.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Jesteś wielka. Dziękuję !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 24.02.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Kathleenka, czy już kupiłaś projekt Modrzewiowego? Odezwij się proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts