nom 30.10.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Poczytaj serwisówkę do vitotronic 200. Wydaje mi się (bo nie mam pogodówki), że ten sterownik vitotrol 200 steruje tylko jednym obiegiem grzewczym, więc powinien być umieszczony w pokoju, którym steruje danym obiegiem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 04.11.2007 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Z tym vitotrolem to też troche pogmatwane. Sterownik ładnie wyłącza kocioł gdy pomieszczenie wzorcowe osiagnie zadana temperaturę. Problem polega tylko na tym , że jak na przykład w łazience będzie za zimno, kociol się nie włączy bo tak mu podpowiada sterownik pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus 2 04.11.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Nie wiem jak u ciebie ale u mnie jest sterownik pokojowy i nie mam problemu z łaźenką . Na dole mam 21,5*C i tam mam sterownik, a u góry w łaźence mam 23,5*C i nie załóważyłem spadku temperatury większej niż 0,5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 04.11.2007 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Nie wiem jak u ciebie ale u mnie jest sterownik pokojowy i nie mam problemu z łaźenką . Na dole mam 21,5*C i tam mam sterownik, a u góry w łaźence mam 23,5*C i nie załóważyłem spadku temperatury większej niż 0,5*C. Nie mogę dać sterownika na dole bo tam mam samą podłogowkę i tylko w łazience jeden grzejnik żeberkowy. Jesli sterownik będzie na dole to rozgrzana podłogówka mi go wyłączy, w tym czasie grzejniki na górze już dawno zdążą ostygnąć zanim sterownik znów włączy kocioł i pokoje będą niedogrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mozimek 04.11.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Miałem te same dylematy gdy podejmowałem decyzję nt. zakupu tego kotła do podłogówki na dole z kominkiem w salonie i grzejników na górze. Spotkałem się nawet ze specem z Viessmanna. Dowiedziałem się, że sterownik ten może pracować w 3 trybach:1. Sterowanie pracą kotła z odczytem temperatury pomieszczenia. U mnie odpada bo sterownik chcę mieć w salonie, podłogówka i blisko kominek bardziej by szkodziły systemowi niż pomagały.2. Sterowanie pracą kotła z uwzględnieniem temperatury pomieszczenia. Sterownik może redukować bądź zwiększać pracę kotła w zależności od nastawy i odczytu. Poziom "znieczulenia" można regulować. Co daje efekt taki, że kocioł opiera się na czujniku zewnętrznym i temperaturze wody biorąc mała korektę ze sterownika w salonie.3. Sterownik służy tylko do zdalnej obsługi kotła, nie odczytuje temepratury pomieszczenia. Ja spróbuję zaprogramować opcję 2 i zobaczę co się będzie działo. Spec z Viessmanna zapewnił mnie że będzie dobrze. Powodzenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus 2 04.11.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Ja też mam na dole samą podłogówke i to mi świetnie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 06.11.2007 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Po montaży sterownika pokojowego zauważyłem, że kocioł nie stosuje się do zadanej krzywej grzania lecz wyznacza sobie jakąś inną temperaturę. w tym przypadku z krzywej wychodziła mi woda około 35 stopni a kociołek pracował z temperaturą prawie 50 stopni. Nie wiem za bardzo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.11.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Nie wiem za bardzo o co chodzi. Termostat pokojowy ten co masz wcale nie działa na kocioł na zasadzie włacz/wyłacz, ale wysyła do kotła sygnał po magistrali KM-BUS i sterownik kotła zmienia (przesuwa sobie) krzywą grzania w zależności od tego co ustawisz na sterowniku pokojowym. Krzywa grzania jest dostosowana do temp. pokoju 20*C, jak ustawisz sobie np. 22*C to przesuniesz krzywą grzewczą wzdłuż osi Y do góry, więc przy tej samej temp. zewnętrznej kocioł ustawi wyższą temp. zasilania CO. Opisane jest to w którejś instrukcji, ale nie pamiętam w której. Tu masz fajne e-booki do poczytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 07.11.2007 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Słyszałem dzisiaj od jednego z dystrybutorów a zarazem instalatora firmy viessmann, iż oprócz kodowania 1 i 2 zawartego w instrukcji serwisowej jest jeszcze trzeci poziom kodowania w którym m.in. ustawia się czasy włączenia pomp, maksymalną moc kotła itp. Nie ma go w oficjalnej dokumentacji dostępnej na stronach interentowych. Poziom ten zarezerwowany jest ponoć wyłącznie dla serwisantów viessmana.Pytanie brzmi czy ta informacja polega na prawdzie i jeśli tak to może ktoś wie ja wchodzi się do tego kodowania. Pytam z czystej ciekawości a nie zeby coś tam zmieniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts