Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Postępowanie administracyjne POMOCY!!!!

Ronin100

Recommended Posts

Jak myslisz co lepiej podkreślić:

- niedoróbki proceduralne postępowania

- czy lepiej odwołać się do zdrowego rozsądku? że nie chcę szkodzić i nie ma dowodów na to że szkodzę?

dzięki

SKO rozpatruje odwołanie pod względem administracyjnym, a nie merytorycznym, więć podarować możesz sobie zdroworozsądkowe podejście. Pisz o niedoróbkach proceduralnych, pisz o tym, że według Ciebie oddziaływania nie ma i nikt go nie udowodnił i nie słuchał Twoich racji, że nie dostałeś protokołu z wizji. Napisz o odczuciach dotyczących stronniczości pracownika prowadzącego postępowanie. Pisz tak, by sie jeszcze mocniej gminie nie narazić. :-)

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy istnieją specjaliści od załatwiania takich spraw?

Prawnicy czy może troszkę niższej?

Gdzie szukać takich ludzi?

Rada :idz do starostwa i zapytaj na pewno się ktoś znajdzie jest średnia.

Za każdą inna z góry dziękuję!!!!

Odwołanie nie wymaga na ogół pomocy prawników, bo tak jak pisałem, możesz napisać odwołanie typu "Nie zgadzam się z wydaną decyzją". I to już wystarczy.

W razie czego - radca prawny wystarczy.

• 3 months później...

A więc SKO przyznało że decyzja gminy budzi wątpliwości. Przede wszystkim nie uwzględniono mojej dobre woli oraz nie stwierdzono zmian wodnych na tym terenie.

Niestety sprawa wraca do ponownego rozpatrzenia...

Jak znam życie potrwa to kilka lat... A ja chciałbym już budować....

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wiele cennych rad

Ponowną decyzję gmina musi wydać w ciągu 30 dni.

Pisz skargę gdy tylko przekroczą ten termin o choćby 1 dzień.

Poza tym MUSZĄ uwzględnić orzeczenie SKO a z takowym trudno utrzymać tę ich poprzednią decyzję w mocy. Bądź dobrej myśli.

Tymczasem przemyśl jeszcze raz swój projekt i poświęć ten czas na szukanie ekip do wykończeniówki, bo wtedy właśnie zabraknie ci sił i czasu.

:wink:

cześć Ronin

może coś dodam. Ponieważ głównym zarzutem były zmiany wodne, to dobrze byłoby żebys znalazł speca od tego tematu-jakiegoś rzeczoznawcę, biegłego czyli wiarygodnego człowieka który na podstawie swojej opinii stwierdzi ze "zmiaiy wodne" nie miały miejsca. Wydaje mi się że druga strona będzie teraz doązyc do udowodnienia że jednak Twoje działanie wpłynęły na zmaine stosunków wodnych. Postępowanie administracyjne może wyglądać jak "spór pomiędzy dwoma nazwijmy ich biegłymi". Jeden będzie bronił lini "Twojej koczanej sąsiadki" drugi "Twojej". Z tego co wiem może to być długotrwałe, chociaz wszystko zależy od stron.

pozdrawiam goska

• 1 month później...

Dosłownie i w przenośni...

Dzięki wielu Waszym radą i sugestią wydawało się że sprawa jest praktycznie wygrana. Nic bardziej mylnego. Wiele innych osób radziło nie zaczynać z urzędem ...mieli rację.

Mimo że Samorządowe Kolegium Odwoławcze wykazało wiele uchybień w postępowaniu i uchyliło decyzję to gminy specjalnie to nie wzruszyło. Wręcz rozwścieczyło.

Dziś miałem powtórną wizję lokalną i tym razem to dopiero zostałem zmasakrowany. Dowiedziałem się że jestem marginesem i przestępcą (nie dosłownie). Pojawiło się trzy panie z gminy + kierowca oraz trójka przemiłych sąsiadów+pan z melioracji.

Wszystkie osboby rzuciły mi się do gardła, zaczołem się rozpaczliwie bronić i okazało się że to tylko pogarsza sytuację....

Pouczał mnie nawet kierowca, który oczywiście miał najwięcej do powiedzenia.

Sprawę rozpatruje kolejny raz ta sama osoba co gwarantuje kolejne nieodociągnięcia...

Propozycja ugody: proszę przywrócić stan pierwotny. Nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać. To jest ugoda? To jest ponowne rozpatrzenie i wysłuchanie wszystkich stron? Ale to wszystko to nic.

Teraz będzie prawdziwa bomba: urząd nie lubi jak ktoś kwestionuje jego decyzje! Specjalnie z tej okazji gmina podjęła uchwałę zmieniającą MIEJSCOWY PLAN ZAGOSPODAROWANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na mocy uchwały (wchodzi w życie 1 sierpnia) środkiem mojej działki będzie przechodził rów melioracyjny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Motywacja: ktoś popełnił błąd w 2007roku przy tworzeniu nowego planu i umięścił rów w innej działce.

Przecież to musi mi się śnić. To nie może być prawda.

W ciągu jednego dnia moja działka jest warta 20% ceny z dnia poprzedniego.

Umiejscowienie rowu uniemożliwia zrobienie czegokolwiem.

Gmina to państwo w państwie. Mafia to przy nich pikuś. Mogą wszystko. Mogą zniszczyć człowieka tylko za to że nie jest swój.

Nie mogę spać. Pewnie bank cofnie mi kredyt i będę bankrutem.

NIE WIEM CO ROBIĆ.

Prawnicy pewnie wydoją mnie jak pijawki i nic nie załatwią.

Teraz rozumiem ludzi doprowadzonych doprowadzonych do ostateczności.

Jedni piją inni zostają wielokrotnymi mordercami.....

Nie chcę żyć w takim kraju...[/b]

Nie mozesz odwoływac sie od tej uchwały ?

Piszesz że wartość Twojej działki wynosi 20% w stosunku do okresu poprzedniego, a ponieważ tak znaczny spadek wartości nastąpił wskutek działań gminy , wystap do do nich o wykup Twojej działki.

Ronin

żebysmy sie dobrze zrozumieli , jak się czyta takie teksty to wydaje się że to takie proste ,zrozumiałe i uczciwe .Ale to tylko teoria .Walka jest długa i wyniszczająca ale na coś musisz się zdecydować .

Pozdrawiam

Po pierwsze to nie rozumiem po co ta wizja lokalna - minęło więcej niż 30 dni. Składałeś skarge na bezczynność urzędu?

Nagrywałeś jak Cię atakowali na wizji? Łatwiej będzie Ci wykazać, że urząd działa w złej woli.

Złożyłeś sprzeciw do projektu nowego MPZP? Uchwalili już ten MPZP?

Jeżeli wartość Twojej działki spadnie w skutek uchwalenia MPZP masz prawo do odszkodowania.

Jeżeli MPZP jest uchwalony wystąp do melioracji z wnioskiem o wskazanie sposobu obejścia rowu.

Możesz też podjąć mniej prawne kroki i zainteresować tym TV 8)

Tak dla ostudzenia - Ronin naruszył obowiązujące przepisy co najmniej dwóch Ustaw.

Co do uchwalonej zmiany MPZP - to w obecnej sytuacji jest to najmniejszy problem. Jeśli działka jest oznaczona w MPZP jako budowlana, to planowany przebieg rowu nie może niwelować funkcji budowlanej tej działki.

najmniejszy problem?

jak na lidera to słabo....

działka ma 20metrów szerokości

Jeśli wstawimy rów o szerokości 1m na środku działki to zostaje nam po 9,5metra z jednej i drugiej strony. Strefa ochronna rowu to 5m czyli do zabudowy pozostaje na działce 4,5 metra po obu stronach.

Od granicy trzeba odsunąć się na jakieś 3 metry minimum.

Ale działka pozostaje oczywiście budowlana jak najbardziej.

Jeśli ktoś jest w stanie wybudować coś na 1,5m to szcunek.

pozdro

http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2003.80.717.html

Właśnie z tego, ale dobrze zapoznać sie z całoscią:

Art. 6. 1. Ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego kształtują, wraz z innymi przepisami, sposób wykonywania prawa własności nieruchomości.

2. Każdy ma prawo, w granicach określonych ustawą, do:

1) zagospodarowania terenu, do którego ma tytuł prawny, zgodnie z warunkami ustalonymi w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli nie narusza to chronionego prawem interesu publicznego oraz osób trzecich;

Art. 36. 1. Jeżeli, w związku z uchwaleniem planu miejscowego albo jego zmianą, korzystanie z nieruchomości lub jej części w dotychczasowy sposób lub zgodny z dotychczasowym przeznaczeniem stało się niemożliwe bądź istotnie ograniczone, właściciel albo użytkownik wieczysty nieruchomości może, z zastrzeżeniem ust. 2, żądać od gminy:

1) odszkodowania za poniesioną rzeczywistą szkodę albo

2) wykupienia nieruchomości lub jej części.

3. (7) Jeżeli, w związku z uchwaleniem planu miejscowego albo jego zmianą, wartość nieruchomości uległa obniżeniu, a właściciel albo użytkownik wieczysty zbywa tę nieruchomość i nie skorzystał z praw, o których mowa w ust. 1 i 2, może żądać od gminy odszkodowania równego obniżeniu wartości nieruchomości.

Na podstawie art.30 poproś o wypis i wyrys Twojej dzialki. Tam powinno być wszystko - łacznie z opisem co to za rów - koszt chyba 150,-

Rada Gminy podejmuje uchwalę zmieniającą kompletnie daną nieruchomość (rów melioracyjny) publikuje ją po cichu w gablodce gminej i co po 14 dniach przyjeżdza kopara, kopie rów i jest OK?

To obłęd jakiś. To nie może być prawda. Czy ustawa nie narzuca obowiązku konsultacji z właścicielem gruntu? Przecież to moja własność!!!!!!!!!!!!

Czy jedynym wyjściem jest skierowanie sprawy do sądu? Czy można zablokować ucwałę przed wejściem jej w życie?

dziękuję