Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój Sposób na Tani Nowoczesny Dom Audio-Video

woland1980

Recommended Posts

Dokładnie zgadzam się zTobą, profesjonalne Multiroomy spełniają doskonałą fubkcje uzytkową a nie audiofilską - dla ludzi którym muzyka towarzyszy często w różnych porach dnia. Dlatego, nadal uważam że system, który zaproponowałem jest znakomitą alternatywą finansową dla takich celów.

l:

OK! Zainteresowałeś mnie. Postarajmy sie zrobić z tego bardziej profesjonalny zestaw , dla kogoś kto nie ma ochoty i umiejetnosci konfigurowania sprzetu, nie ma ochoty uczyć sie elektro i radiotechniki i nie bedzie rozkladal wlasnorecznie kabli oraz nie posiada jeszcze laptopa.

Sprzet odbierajacy musi kupic,wzmacniacz, glosniki oprogramowanie profesjonalne np tez.

Sprobuj zrobić teraz wyliczenie, zebysmy nie bawili sie w Adama Słodowego i pies trącał te 2tysiace, stać nas na wiecej ale nie stac na wydatek urzadzen z Audioklanu.Robimy wiec multiroom i dystrybucje obrazu oraz za jednym zamachem budujemy hotspota dla internetu :)

Przyjmijmy ceny srednie ,2 telewizorów nie licze:

-laptop 3500,-

-kino domowe /moze nie z supermarketu :D / - 2000,-

-oprogramowanie /profesjonalne/ - max 3000,-

-siec wg Twojego pomysłu z routerm i tunerami- 2000,-

-głośniki - dla 3 stref - 6 szt. a' 1300zl para -/np clartona lub seakercrafta/ =3900,-,-

-wzmacniacz /zintegrowany lub amplituner/ ok- 3000 ,- dla malkontentow końcówka + przedwzmaciacz ok 7000,-

-akcesoria /kable, gniazda, wtyki/ - 2500,-

-robocizna montaż /a co mi tam, ja tego robił po nocach nie bede/ - 3000,-

-inne nieprzewidziane - 500,-

Pominąłem coś, albo dałem za duzo ? Popraw mnie jakby co, bo nie jestem w zadnej z wymionionych dziedzin specjalistą.

Wyszło mi 23 400,-

Faktycznie dla profesjonalnego sprzetu, to jest atrakcyjne rozwiazanie.

Pomijam pewne niedogodnosci wynikające z uzytkowania chociażby zakłócenia dla WLAN, niemożliwość recznego sterowania strefą czy przeprogramowania sieci bez uzycia laptopa lub pilota.

profesjonalne Multiroomy spełniają doskonałą fubkcje uzytkową a nie audiofilską

Nie rozumiem rozróżnienia między "audiofilem" i "użytkownikiem". Nie wiem co to znaczy i czym to mierzyć. To chyba nie jest takie proste. 2112wojtek - piszesz "pojedynczy głośnik sumaryczny w kiblu da Ci całkiem zadowalające parametry odsłuchu stereo". Jeśli to jest to, co zadowala "użytkowników", to

zaliczam się zdecydowanie do audiofili. Z drugiej strony, nie jestem skłonny wydać $$$ na sprzęt - według wolanda jestem tylko użytkownikiem. Prawdziwy audiofil charakteryzuje się nie tym, że ma wspaniały pokój odsłuchowy, ale tym że nie maltretuje sobie uszu w żadnej sytuacji. Jak musi zrobić przerwę na siku w słuchaniu, to przecierpi chwilowy brak muzyki.

Wiekszość wspolczesnych głosnikow do zabudowy ściennej ma dzisiaj lepsze parametry niz nawet całkiem przyzwoity sprzęt samochodowy, co więcej , hardcorowcy mogą sobie zainstalować taki sprzet nawet pod prysznicem.

To prawda (nietrudno pobić sprzęt samochodowy), ale nagłośnienie pomieszczenia nie polega tylko na umieszczeniu w nim głośników. Z chęcią zobaczyłbym adaptację akustyczną prysznica, żeby w ogóle dało się tam czegoś posłuchać. Gdyby Twój klient o tym wiedział, miałbyś znacznie więcej roboty, a on - znacznie wyższe koszty. Na szczęście 90% populacji cierpi na głuchotę strukturalną.

Każdy ma wizję swojego domu jaką chce.

Zgadzam się że za milion pesos można osiągnąć pełnię szczęścia. Ale większość ludzi chce wydawać pieniądze racjonalnie. Dlatego przedstawiłem tu swoje zdanie: każda złotówka włożona w zabawy multiroomowe może być lepiej spożytkowana w zwykłym systemie audio-video, albo na poprawę akustyki albo ... na datek na PCK.

Aha, ponieważ kwestia powraca nieustannie - wyjaśniam, że w swoim domu dysponuję dwoma łazienkami.

2112wojtek: w Twoim zestawieniu widzę jeden

-wzmacniacz /zintegrowany lub amplituner/ ok- 3000 ,- dla malkontentow końcówka + przedwzmaciacz ok 7000,-

Oświeć mnie proszę - skoro jest jeden na całość, to znaczy, że sygnał do głośników we wszystkich pomieszczeniach wędruje po ... skrętce??? Nie, no chyba muszą być osobne kable...

Kurcze, Misu przestaję kumać do czego zmierzasz.

Mam wrazenie , ze probujesz mi na siłe udowodnić , ze to wszystko jest do bani. Nie ma takiej potrzeby.Twoje wymagania co do posiadania sa Twoje, jasne i to Twoj wybór, ktory szanuję.

Ja nie rozumiem np. filatelistow i majsterkowiczów.

Nie rozumiem rozróżnienia między "audiofilem" i "użytkownikiem". Nie wiem co to znaczy i czym to mierzyć. To chyba nie jest takie proste. 2112wojtek - piszesz "pojedynczy głośnik sumaryczny w kiblu da Ci całkiem zadowalające parametry odsłuchu stereo". Jeśli to jest to, co zadowala "użytkowników", to

zaliczam się zdecydowanie do audiofili. Z drugiej strony, nie jestem skłonny wydać $$$ na sprzęt - według wolanda jestem tylko użytkownikiem. Prawdziwy audiofil charakteryzuje się nie tym, że ma wspaniały pokój odsłuchowy, ale tym że nie maltretuje sobie uszu w żadnej sytuacji. Jak musi zrobić przerwę na siku w słuchaniu, to przecierpi chwilowy brak muzyki..

A moze audiofila z melomanem mylisz ? :D :D

Zartuję. Mowiac o kiblu miałem na mysli łazienkę w ktorej takie rozwiazanie moze byc przydatne i przyjemne. Lubie słuchać Bacha w wannie i zakres czestotliwości 40-20kilo, bez "jękow" jakie daje mi sumaryczny w takim miejscu mi wystarcza.

Wiekszość wspolczesnych głosnikow do zabudowy ściennej ma dzisiaj lepsze parametry niz nawet całkiem przyzwoity sprzęt samochodowy, co więcej , hardcorowcy mogą sobie zainstalować taki sprzet nawet pod prysznicem.

To prawda (nietrudno pobić sprzęt samochodowy), ale nagłośnienie pomieszczenia nie polega tylko na umieszczeniu w nim głośników. Z chęcią zobaczyłbym adaptację akustyczną prysznica, żeby w ogóle dało się tam czegoś posłuchać. Gdyby Twój klient o tym wiedział, miałbyś znacznie więcej roboty, a on - znacznie wyższe koszty. Na szczęście 90% populacji cierpi na głuchotę strukturalną..

Błagam przestań! Nie widzisz ironi w moim cytacie?

A prysznice takie robi Hans Grohe , maja nawet telefon :D . Po co? Nie wiem, moze ktoś ma taki kaprys, trzeba to uszanować, nie wszystko w zyciu musi być pragmatyczne do bólu.

Ale większość ludzi chce wydawać pieniądze racjonalnie. Dlatego przedstawiłem tu swoje zdanie: każda złotówka włożona w zabawy multiroomowe może być lepiej spożytkowana w zwykłym systemie audio-video, albo na poprawę akustyki albo ... na datek na PCK....

Wracamy do punktu wyjścia.

Wiekszość ludzi wydaje tak pieniadze jak ich na to stać i na co mają ochotę.

2112wojtek: w Twoim zestawieniu widzę jeden

Oświeć mnie proszę - skoro jest jeden na całość, to znaczy, że sygnał do głośników we wszystkich pomieszczeniach wędruje po ... skrętce??? Nie, no chyba muszą być osobne kable...

He, he a jak myslisz skoro ma być tanio ?

Normalnie powinien być jakiś kontroler i osobne kable.Mozna wszystko podpiąć pod EIB , tylko zamiast na PCK dofinansujesz i firme i dowartosciujesz gotówkowo swoje zachcianki. :D

Czemu nie? Ja nie mam odwagi i nie pytam moich klientow czy nie woleliby sobie polepszyć samochodu czy wspomóc glodujacych w Afryce. :D

Po takich drucikach jak od latarki kieszonkowej? Nie wierzę.

Powinni tego zabronić!

A za podłączanie do tego wzmacniacza za 3000-7000PLN powinni wsadzać do więzienia. Mam nadzieję, że nie dasz się złapać, bo liczę jeszcze na ciekawe dyskusje.

:p :p

Ze mna sobie ciekawie nie podyskutujesz, bo jak pisałem wcześniej, nie jestem tutaj fachowcem.

Znam systemy tylko pod wzgledem ich funkcji użytkowych.

Uczepiłes sie skrętek , co do ktorych ja także mam wątpliwości.

Zobacz jeszcze raz jaka była moja odpowiedż na Twoje pytanie o nie, i nie zarzucaj mi , ze zaproponowałem gdzieś takie rozwiązanie.

He, he a jak myslisz skoro ma być tanio ?

Normalnie powinien być jakiś kontroler i osobne kable

Twój komentarz z wsadzaniem do więzienia, całkiem więc nie na temat.

Każdy szanujący się audiofil swój sprzęt wycenia na pareset tysięcy PLN - taniej i po audiofilsku się teraz nie da... :roll: podobno... :roll: znaczy takie jest przekonanie, przeświadczenie, osąd...(sama nie wiem co jeszcze) tych, co taki sprzęt mają i różnice słyszą... :wink: 8) :lol:

więc proszę nie wyskakiwać tu z amplitunerem za 3 tys w kontekście audiofilstwa... :wink: :lol: szanujcie, proszę, uczucia mniejszości... :wink: 8)

więc proszę nie wyskakiwać tu z amplitunerem za 3 tys w kontekście audiofilstwa... :wink: :lol: szanujcie, proszę, uczucia mniejszości... :wink: 8)

:D

Akurat cena 3000 za amplituner pojawila sie w mojej wypowiedzi ale nie dotyczyła absolutnie sprzetu tzw. audiofilskiego.

Przeczytaj prosze uważnie w jakim kontekscie to napisałem.

Probowałem zestawić jedynie w miare logiczny cenowo i jakościowo zestaw do systemu jaki zaproponował woland i o zadnym audiofilstwie nie bylo tam mowy.

Swoją drogą ortodoksyjny audiofil w ogóle nie zawraca sobie głowy takimi duperelami jak amplituner, tylko składa "klocki". :)

• 2 weeks później...

Wracam i wkleiłem to co obiecałem wcześniej. Takie sobie dywagacje:-)

Co do oprogramowania to jest w całości darmowe i dopracowane do najdrobniejszych szczegółów. a system zrobiłem dla 4 punktów.

Założenia systemu:

- cena systemu do 25tys zł

- 4 Punkty Audio-Video:

a.) salon - HiFi audio

b.) sypialnia - audio

c.) sypialnia2 - Kino Domowe 7.1

d.) gabinet laptop (desktop) - audio

- Funkcje systemu:

a.) odtwarzanie obrazu TV SAT HD, DVD, Divx niezaleznie na 4 źródłach

b.) odtwarzanie Radia, Radia HD SAT niezależnie na 4 źródłach (wszystkie ogólnopolskie i regionalne stacje)

b.) przesyłanie i odtwarzanie plików audio Mp3, CD, DVD niezaleznie do 4 źródeł

c.) dostęp do przegladarki IE w 4 źródłach

Składniki systemu: system podstawowy: 3400zł

- Antena SAT, konwerter QUAD, kabel SAT, kabel LAN - 400zł

- 3x Dreambox dm600s 3x 900zł

http://digisat.se/images/600T.gif

- 2x klawiatura Dreambox - 200zł

http://www.multimediapc.nl/images/dm%20keyboard.gif

- 1x router LinkSys Wrc 1x 300zł

http://porwit.com.pl/obrazy/WRT54GL_3.jpg

- 2x wzmacniacz Denon DRACX3 + 2x głośniki Exkluzywna seria mini SCCX303 - 12tys.

http://www.denon.de/site/datadir/gr/1_gr_ms_DRACX3_PSilver.jpg

http://www.denon.de/site/datadir/gr/1_gr_ms_SCCX303.jpg

- 1x HiFi Stereo Denon PMA-1500AE 1x 3000zł

http://www.denon.de/site/datadir/dg/1_dg_eb_PMA1500AE_PSilver.jpg

- 1x HiFi 7.1 Denon AVR-1908 1x 2100zł

http://www.denon.de/site/datadir/dg/1_dg_av_AVR1908_silver.jpg

- 2x głośniki HiFi 2500zł

- 1x głośniki 7.1 2500\ł

- laptop Siemens

- kable głośnikowe, zasilające gniazda 500zł

całość: ok 25.000zł

Według mnie ciekawa alternatywa dla Multiroom, ale nie bez wad. Po pierwsze do sterowania każdym z punktrów musimy włączyć Telewizor LCD - nie jest to mały ekranik w ścianie:-(. Po drugie każdy z punktów ma swój wzmacniacz, który trzeba włączyć i wcześniej również okablować. Każdy z 4 wzmacniaczy czerpie prąd. Po trzecie Sam tuner SAT jest malutki i dyskretny - to juz wzmacniacz niekoniecznie - jest to kawałek żelastwa, który trzeba jakoś wkomponować.

Zaletą jest na pewno jakość i obrazu i dźwięku w porównaniu do systemów gotowych + telewizja SAT w kazdym punkcie.