Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uprzykrzyć życie dłużnikowi???

Marioosh

Recommended Posts

Witam,

Osoby śledzące uważnie wątek o fachowcach w Małopolsce pewnie zauważyły, że mam problem z pewnym panem, który nie chce oddać zaliczki. Oczywiście zostanie uruchomiona cała procedura prawna, ale.... chciałbym mu jeszcze troszeczkę dokopać z czystej złośliwości. Jakie macie propozycje? Oczywiście takie w ramach prawa lub w okolicy bezprawia. Panów z ABSem (Absolutny Brak Szyi) wyśle się później.

Dla osób które będą próbowały mnie przekonywać, że to niegodne i nie warto się zniżać do tego poziomu informacja, że ten wyjątkowy przypadek gnidy nie tylko mnie baaaardzo skomplikował życie i plany ale zasadniczo też ma gdzieś własną rodzinę.

Jeśli działa w branży to możesz obrzydzić mu życie u poddostawców i odbiorców poprzez wysyłanie odpowiednich sygnałów - nie będę ukrywał, że to działa. Delikwent straci WIARYGODNOŚĆ !!!

Nawiasem mówiąc to jak najszybciej do sądu - wyrok - komornik i windykacja pokomornicza jak nie zadziała !!!

Jeśli jest uszczelniony to zgłoszenie do US - jeśli będzie miał zwrot podatku to Tobie się należeć będzie.

Niestety, ale może dogadać się z komornikiem !!! Szkoda, że minister Ziobro nie rozwalił tej korporacji - PO na pewno tego nie zrobi.

Jeśli zna się miejsca pracy tego pana i mniej więcej kiedy może on zgłaszać się po jakieś płatności lub sam będzie coś płacił i jest przypuszczenie, że ma jakąś kasę, to nękać go tam swoją obecnością i głośnym i jawnym domaganiem się należności - z płatnością na miejscu choćby na raty. Wymaga to czasu i desperacji, ale bywa skuteczne, zwłaszcza w mniejszym środowisku i gdy gość nie jest bardzo zdemoralizowany i skompromitowany.

Za dokopywaniem w imię samej satysfakcji raczej nie jestem, ale dochodzeniem swoich należności jak najbardziej.

Można też dopytywać się o niego, tam gdzie aktualnie funkcjonuje, głośno obwieszczając, że jest niesolidnym dłużnikiem i kiedy odda dlug. Może się zmęczy. Ważna jest regularność takiego nękania i koniecznie spokojne, nie obraźliwe, nie agresywne(ale odpowiednio upierdliwe) zachowanie.

Ma facet dojść do takiego etapu, że będzie sie bał otworzyć lodówkę. :wink:

Natomiast nękanie rodziny uważam za niedopuszczalne - nie wiadomo jak oni z nim funkcjonują, po co im dokopywać.

Rodziny nikt nie chce nękać. Napisałem gdzieś coś takiego? Z tego co się dowiedziałem to taki stosunek do zobowiązań i odpowiedzialności doprowadził do jej rozpadu. Niestety jego jedynym chyba źródłem utrzymania jest właśnie ta niby firma meblarska. :evil: Z tego powodu gościa stosunkowo trudno ugryźć ale mam już kilka legalnych pomysłów.

Tak więc ostrzegam przed firmą meblarską p. Janusza Marszalika z Brzączowic koło Krakowa. Wyłudza zaliczki i używa pieczątki firmy która nie istnieje.

W takim razie, to raczej Skarbowy, ale najpierw go o tym poinformuj - powinno poskutkować. Ze względów czasowych sąd zostawiłabym na koniec. Zwłaszcza, że poszkodowanych jest wielu - więc gość może stać się niewypłacalny i co z tego, że pójdzie siedzieć - a Ty zostaniesz bez kasy :cry:

Ale jest taka zasada - albo dajesz szansę na oddanie kasy albo oddajesz sprawę do Prokuratury. Jeśli zrobisz jedno i drugie, to wiadomo - gość jest pogrążony i na kasę nie masz co liczyć. Radziłabym dokładnie określić termin zwrotu kasy, a jeśli się nie wywiąże, dopiero zastosować drugie wyjście.

Pozwodzenia

Rodziny nikt nie chce nękać. Napisałem gdzieś coś takiego? Z tego co się dowiedziałem to taki stosunek do zobowiązań i odpowiedzialności doprowadził do jej rozpadu. Niestety jego jedynym chyba źródłem utrzymania jest właśnie ta niby firma meblarska. :evil: Z tego powodu gościa stosunkowo trudno ugryźć ale mam już kilka legalnych pomysłów.

Krajowy Rejestr Dłużników - zgłoszenie. Generalnie, z tego co się orientuje (na szczescie nie z wlasnych doswiadczen ;) ) wpis tam bardzo zmniejsza możliwość pozyskania środków finansowych np. kredytu

Co do używania pieczatki nieistniejącej firmy to być może udaloby sie to podciągnąc pod przestępstwo przeciwko dokumentom.

Pamietajcie, że w skarbowym rozpatrywane są tylko donosy podpisane, identyfikujące nadawcę. Anonimy zazwyczaj umierają śmiercią naturalną. No moze jest prowadzone jakieś postępowanie ale bez drugiej strony, tej stawiajacej zarzuty to i tak kończy się niczym i jest traktowane jako pomówienie. WIęc jak już pisać to się czytelnie podpisywać z adresem :lol:

Inna sprawa, że każdy zidentyfikowany donos musi być załatwiony :wink: Nie leżą w szufladach. Urzędy sie z nich rozliczają i są rozliczane bo są wprowadzane do biblioteki akt, systemu kancelaryjnego. Więc chyba warto je pisać :lol:

SLYSZALEM ZE W JAPONI ZA DLUZNIKIEM CHODZI FACET Z KARTKA NO RACZEJ WIELKA KARTKA taka reklama i tam jest napisane ten pan imie i nazwisko jest mi winny pieniadze nie wiem czy jest podana kwota ale hyba nie i potem jest napisane oszukal mnie i ostrzegam przed nim podobno bardzo skutkuje

Na jednym filmie widziałam, że za dłużnikiem ciągle chodził i jeździł wierzyciel w przebraniu różowej pantery. :lol: Miał wielki napis: "Przestanę, jak mi oddasz pieniądze". Łaził za dłużnikiem wszędzie: do szaletu, do pracy, do teatru, kina i restauracji. Facet dostawał białej gorączki na widok czegokolwiek różowego. :lol:

W takim razie, to raczej Skarbowy,

A tak z ciekawości: jeśli taki cżłowiek prowadził działalność gospodarczą, po czym ją zawiesił, to ile czasu maksymalnie może upłynąć od czasu zerwania z gościem umowy, żeby US zainteresował się sprawą ? Czy jest jakiś czas, po którym sprawy rozliczeń ze skarbówką się przedawniają ?

W takim razie, to raczej Skarbowy,

A tak z ciekawości: jeśli taki cżłowiek prowadził działalność gospodarczą, po czym ją zawiesił, to ile czasu maksymalnie może upłynąć od czasu zerwania z gościem umowy, żeby US zainteresował się sprawą ? Czy jest jakiś czas, po którym sprawy rozliczeń ze skarbówką się przedawniają ?

zgodnie z Ordynacją Podatkową zobowiązania wobec US (bo rozumiem, ze o to chodzi) przedawniaja sie po uplywie 5 lat (liczac (o ile dobrze pamietam) od konca roku kalendarzowego, w trakcie ktorego wystapily). Oczywiscie przy zachowaniu czynnosci przerywajacych bieg przedawnienia (np. wszczecia postepowania skarbowego).