Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość budynku.

skarbek05

Recommended Posts

Kochani radźcie i ratujcie.

W projekcie dom ma wysokość 8,5 m (Dorotka II z pracowni domna5a) a plan zagospodarowania przestrzennego gminy dopuszcza max 8m. Czy jest jakaś możliwość "nagięcia" przepisów do projektu? Czy istnieje jakiś margines (tolerancja) procentowy ?Nie chcę zmieniać projektu - rok poszukiwań poszedłby w plecy.... Co robić?

PS. Dach jest dwuspadowy o kącie nachylenia 35 (gmina dopuszcza 35 - 45) a ścianki kolankowej praktycznie brak - jest trochę powiększony wieniec tak więc jako laik nie wiem jak zmniejszyć chatę.

Kochani radźcie i ratujcie.

W projekcie dom ma wysokość 8,5 m (Dorotka II z pracowni domna5a) a plan zagospodarowania przestrzennego gminy dopuszcza max 8m. Czy jest jakaś możliwość "nagięcia" przepisów do projektu? Czy istnieje jakiś margines (tolerancja) procentowy ?Nie chcę zmieniać projektu - rok poszukiwań poszedłby w plecy.... Co robić?

PS. Dach jest dwuspadowy o kącie nachylenia 35 (gmina dopuszcza 35 - 45) a ścianki kolankowej praktycznie brak - jest trochę powiększony wieniec tak więc jako laik nie wiem jak zmniejszyć chatę.

Plan zagospodarowania przestrzennego to prawo miejscowe.

Może moja wypowiedź nie będzie poprawna politycznie, wszak ugrupowanie, które dążyło do praworządności zostało odsunięte od władzy, ale proszę o odpowiedź na pytanie : Dlaczego chcecie omijać prawo ?

Prawo to zostało uchwalone przez gminę w jakimś konkretnym celu. Być może działki, które obejmuje plan są zbyt małe na wyższą zabudowę. Jeżeli ominiecie to prawo, tym samym pozbawicie pewnych praw swoich sąsiadów (światła słonecznego, lepszego widoku, itp.). Kupując tę działkę zapewne wiedzieliście jaki jest plan zagospodarowania lub gdy był on uchwalany mieliście możliwość zgłaszania do niego uwag.

Jeśli tego nie zrobiliście, to powinniście przestrzegać prawa.

Nie przesadzaj z tym "rokiem w plecy". Jeżeli wiecie już jak Wasz dom ma wyglądać, to znalezienie podobnego projektu, ale niższego o te pół metra to kwestia może tygodnia.

A może warto skusić się na projekt indywidualny ?