MałaR. 23.10.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Mamy takie ustawienia pieca:n-65e-38d-8u-18b-120Jak ustawić przesłonę i czy zmienić któryś z parametrów, aby piec lepiej pracował?Jak się sprawują wasze Elektormety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strik5000 25.10.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 ja tez mam taki sam piec ale ja mam całkiem inne ustawieniau mnie jestn=55d=22b=48o=20L=3U=25przesłona otwarta na około 2-3cmprzy tych ustawieniach piec bardzo szybko dochodzi do zadanej temperaturyw instalacji jest 160litrów wody(piec -80l węzowznica 15l reszta to 14 grzejników)dom około 130m2 i garażpo za tym mam sam popiołek po około 23 dniach wiaderko popiołupo za tym z twoich ustawien wyn ika ze piec podaje groszek tylko przez około 9,6 sekundy a pozostałe 110sekund przerwawydaje mi się ze to torchę za małojak szybko dochodzi ci do zadanej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 25.10.2007 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 |Piec jak dojdzie do 65 to przechodzi w tryb podtrzymania i załączy się ponownie jak spadnie do 63. Potem zaczyna się rozpalać i tem spada do jakiś 61-60 poczym idzie do góry (trwa to jakieś 60-90min). chyba trochę długo ? parametr nie e tylko c miało być.Strik, masz założone zawirowywacze? Ile węgla na dobę spalasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strik5000 25.10.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 tak mam założone zawirowywacze i masz rację to trochę faktycznie za długoustaw sobie moje nastawy i zobacz jak będzie chodziłna razie nie jest zimno więc i spalanie jest takie sobie na dobę spalam około wiaderko groszku a ty ile spalasz?u mnie jest tak że jak mam np n=55 i spadnie do 53 i włacza sie tryb praca to spadnie do okolo 52 ale szybko dochodzi do 55 około 20-30 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 24.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 witampodzile sie swoimi ustawieniami:n-55d-19c-40U-12 i przysłona otwarta na maxab-138l-2o-20 grzeje dom okolo 140mk narzie smiga tylko podłogówka na parterze grzejniki na pietrze pozakrecane bo wystarczająco ciepło jest od ciepła z dołu.Spalam około 20 kg czeskiego groszku ( brunatnego) za który płace 320zl za tone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmarc 05.11.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam Zakupiłem Elektrometa 15 KWP z nowym sterownikiem i jestem przed pierwszym uruchomieniem Porszę o podpowiedzi lub rady, licząc na wasze doswiadczenie przy pracy tego kotła Mam pytanie , chodzi mi o optymalne ustawienia sterowniaka jakie posiadacie na swoich piecach, aby palił jak najmniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafel6130 20.11.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 ja tez mam taki sam piec ale ja mam całkiem inne ustawienia u mnie jest n=55 d=22 b=48 o=20 L=3 U=25 przesłona otwarta na około 2-3cm przy tych ustawieniach piec bardzo szybko dochodzi do zadanej temperatury w instalacji jest 160litrów wody(piec -80l węzowznica 15l reszta to 14 grzejników) dom około 130m2 i garaż po za tym mam sam popiołek po około 23 dniach wiaderko popiołu po za tym z twoich ustawien wyn ika ze piec podaje groszek tylko przez około 9,6 sekundy a pozostałe 110sekund przerwa wydaje mi się ze to torchę za mało jak szybko dochodzi ci do zadanej temperatury Witaj! Mam nadzieję że jeszcze przeglądasz forum, posiadam opisywany piec od dwóch sezonów i przyznam że do dzisiaj nie jestem zadowolony z ustawień jakie "zadałem dla pieca" przy czym robiłem to wielokrotnie w wielu wariantach, zastosuję dzisiaj Twoje rozwiązania nie mniej jednak jeżeli jest to możliwe napisz proszę jak u Ciebie wygląda zużycie węgla w przeciągu sezonu oraz czy występuje problem (tak jak u mnie) mianowicie przy temperaturze zadanej np n=50 na piecu jest 60 - 65 stopni i przy nie pełnym wykorzystaniu ogrzewania grzejniki ustawione na zero "przepuszczają" i są gorące. Dodam jeszcze że nie mam zainstalowanego termostatu pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts