ArtiW 24.10.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Tytuł trochę pokrętny, ale postaram się wyjaśnić. Kolega poprosił mnie o poradę, ale niestety skapitulowałem. Proszę więc Was o informacje. Fakty:1. Kolega zakupił dom w stanie surowym z ważnym pozwoleniem na budowę.2. Ostatni wpis dokonany przez Sprzedającego - 10.09.20053. Podpisał dwa akty notarialne:3a - umowa przedwstępna - 5.02.2007. W tej umowie jest informacja o ostatniej dacie w Dzienniku i wtedy PnB było jeszcze aktualne.3b - umowa ostateczna - 15.03.20074. Złożył wniosek o przepisanie pozwolenia na budowę - 05.10.2007. Czyli po 2 latach od ostatniego wpisu do Dziennika. Powyższe oznacza, że PnB wygasło (przerwa w budowie dłuższa niż 2 lata). Pytanie podstawowe brzmi:Co można uczynić, aby PnB było aktywne, aby uniknąć rozpoczęcia całej nowej procedury o nowe pozwolenie (czas - min. 4 miesiące)??? Pytania, wątpliwości, możliwości, o których z nim rozmawiałem do późnej nocy:A) Poprosić Sprzedającego, aby dokonał wpisu z datą np. 14.09.2006. PnB będzie w mocy.Tylko czy Urząd Gminy może zakwestionować ten wpis??? W końcu w umowie przedwstępnej był zapis o ostatnio dokonanych działaniach w dniu 10.09.2005.Jednak UG otrzymał kopię ostatecznej umowy, a nie wstępnej. Co prawda jest w niej odniesienie do umowy wstępnej, ale ważna jest chyba ta ostateczna... B) Dokonując wpis z pkt. A wyjaśnić, iż omyłkowo została wpisana zła data do aktu wstępnego. Trochę śliskie, ale pomyłki się zdarzają... Może to być data podobna: np. zamiast 10.09.2005 to 10.09.2006 lub 10.11.2005Nie wiem co dla UG jest ważniejsze a propos PnB i Dziennika Budowy: ostatnie wpisy czy informacja o ostatnim wpisie we wstępnym akcie notarialnym (przypominam, że w ostatecznym akcie nie ma informacji o dacie wpisu do Dziennika) C) Wpisać samemu cokolwiek z datą w okresie 2 lat.Wydaje mi się, że bez przepisania PnB Kupujący nie ma prawa rozpoczynać budowy D) zgubić Dziennik Budowy.To chyba głupi pomysł... E) Udać się do prawnika specjalizującego w prawie budowlanym.Może znajdzie jakieś rozwiązanie? F) Czy dla UG jedynym wyznacznikiem będzie data wpisu do Dziennika? A może weźmie pod uwagę datę kupna domu? Raczej nie... Więcej pomysłów nie mieliśmy. Z góry dzięki za pomoc i ew. podpowiedzi każdemu z Was (również prawnikom). Zobowiązałem się zorientować w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.10.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Sorry Ale co mają do tego zapisy w akcie notarialnym ostatecznym ? Z reguły posługujesz się tylko aktem przeniesienia własności - u mnie w urzędach nikogo nie interesowało i nikt nie prosił o umowę wstępną - skoro nie ma w nim mowy o dacie ostatniego wpisu w dzienniku budowy to po prostu kierbud 10.01.2007 roku "aktualizuje" dziennik o prace porządkowe tudzież inne wymagane wpisem do DB a następnie występujecie o przepisania pozwolenia na budowę na nowego właściciela. Ja bym poszedł tym tropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 24.10.2007 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Też tym tropem chce iść mój kolega.Dowiedział się, że Urząd Gminy nie interesuje zapis w akcie oprócz oczywiście przeniesienia własności. Tak jak wspomniałem, jest jedna słabość tego rozwiązania. W akcie ostatecznym jest odwołanie do aktu wstępnego. A w nim właśnie jest zapis szczegółowy o ostatniej dacie wpisu do DB. Znalazłem mu dobrego Kierownika Budowy. Byliśmy dziś na spotkaniu. W zasadzie też potwierdził. Należy tylko gdzieś "wcisnąć" zapis o tym, że np. w roku 2002 przejął obowiązki. Później dokona 1-2 wpisów potwierdzających jego kontrolę, a na końcu zrobi wpis w np. 10.10.2006 (musi być przed podpisaniem aktu notarialnego). Chyba będzie dobrze. Umówili się na jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Najlepiej aby ten wpis "aktualizujacy" miał datę taką jak akt notarialny. Najbezpieczniejsze - a spełnia wymóg "2 lat". W dniu "wydania" nieruchomości kierownik był na budowie i zalecił ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 24.10.2007 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A to ciekawe. Dobry pomysł. Wtedy można, w przypadku "czepiania się" Urzędu Gminy powiedzieć, że w dniu podpisania umowy byli na budowie i dokonali ostatnich wpisów. Ja myślałem, że lepiej będzie, gdy wpiszą datę zbliżoną do tej ostatniej, ale o rok później. Wtedy można "tłumaczyć się", że nastąpiła ludzka pomyłka ze względu na zbieżność dat. W końcu można pomylić datę 14.09.2005 z datą 14.09.2006. A jeszcze, gdyby wpis starszy był na kolejnej stronie, to też chyba lepiej (skleiły się strony czy jakoś tak...). Ale ten pomysł też mnie się podoba. Dzwonię i przekazuję go. Będę też gadał z kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Z tym tłumaczeniem "omyłką" raczej bym nie ryzykował. Zawsze to co potwierdził notariusz jest "świete" (no chyba że nie jest - ale nie w tym wypadku). W jakimś stopniu to podwazanie "godności urzędu notarialnego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.10.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 NIKT nie wnika w treść umowy przewstępnej Każdego będzie interesował tylko i wyłącznie akt przeniesienia własności - NIE ma się czego bać - kierownik budowy załatwi sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 24.10.2007 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Z tym tłumaczeniem "omyłką" raczej bym nie ryzykował. Zawsze to co potwierdził notariusz jest "świete" (no chyba że nie jest - ale nie w tym wypadku). W jakimś stopniu to podwazanie "godności urzędu notarialnego". No tak, tylko jak wytłumaczyć inną datę we wstępnym akcie i "faktycznym" ostatnim wpisie. Jakoś to kurde trzeba wytłumaczyć. Ten numer z datą taką samą jak akt notarialny mi się podoba. Ale to znów będzie data późniejsza niż ten nieszczęsny zapis w umowie wstępnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 25.10.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Możesz WYWALIĆ do sejfu ten akt przedwstępny i posługiwać się tylko aktem ostatecznym. Stawiam flaszkę, że NIKT nie będzie chciał od Ciebie umowy przedwstępnej - no może poza skarbówką ale jej nie interesuje data w dzienniku budowy tylko wpisane kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 25.10.2007 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Dziś mamy spotkać się z kierownikiem budowy.Jutro, najpóźniej w poniedziałek, kolego chce iść do gminy. Poinformuję o wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.10.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Czy oryginał dziennika budowy dołączono już do wniosku i czy urząd go widział) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 25.10.2007 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Nie, Urząd go nie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.10.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 To uzupełnić wpisy w dzienniku budowy stosownie do potrzeb i nie zaprzątac sobie głowy datami aktów. Urzędu nie interesuje treść umowy, zwłaszcza przedwstępnej. Do przepisania przedwstępna na pewno nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 25.10.2007 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Dam znać, gdy sprawa się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 09.11.2007 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 No i sprawa zakończona.Gmina przepisała PnB bez żadnych problemów. Oczywiście po uzupełnieniu wpisów do dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts