Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnacja kostki brukowej

Zołza

Recommended Posts

Najlepiej zaimpregnować zaraz po założeniu kostki i po wykonaniu wszelkich "brudnych" prac na działce i przy domu.Jednak spokojnie można to zrobić póniej i ewentualnie zastosować dodatkowe preparaty np. do usuwania plam z oleju silnikowego.....Generalnie im wcześniej zaimpregnujesz ,tym łatwiej utrzymasz ją w czystości.

Dziekuję za odpowiedzi

mam też inny problem, kupilismy czerwoną i żółtą kostke brukową

i na czerownej są takie białe wykwity, które zdaniem tego gościa co ją kładł powinny zejść po pół roku i że jest to normalne zjawisko,

o impregnacji nie powiedział ani słowa,

Co powinnam zrobić ?

zaimpregnować ją teraz czy poczekac na zejście tych białych wykwitów

i ta kostka to najładniej wygląda po deszczu a jak wyschnie to szkoda gadać :(

Zadzwoniłem do Mojego brukarza z pytaniem czy powinno i kiedy:

"Powinno się zaimpregnować kostkę by nie była podatna na plamy i wykwity np. po oleju z samochodu" . Więc Ja po położeniu kostki na pewno ją zaimpregnuje...Ale kiedy ? "Można zaraz po założeniu , ale on zaleca po roku - jak kostka się uleży" :o :o :o

• 5 years później...
Od lat zajmuję się brukarstwem, jeszcze kilka lat temu nie było dobrych impregnatów, teraz używam DeepCoat to niemiecki impregnat. Świetnie się sprawdza, polecam go moim klientom. Co do samej impregnacji mogę tylko potwierdzić że im szybciej zaimpregnujemy bruk tym lepiej. A jeśli ktoś jest niecierpliwy i nie chce czekać aż wykwity wapienne same się z czasem zmyją, może zastosować preparat PURGO do trwałego usuwania wykwitów .

Również od lat zajmuję się brukarstwem i moim klientom odradzam impregnację.

W jednym sezonie kładłem kostkę u dwóch sąsiadów. Jeden impregnował, a drugi nie.

Po 4latach nie widać róznicy w kolorze. Tak samo wyblakła. Impregnowana miała w miejscu najazdu nieco inny odcień.

Wykwity znikają same zazwyczaj po kilku miesiącach.

• 1 year później...