Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umieszczanie sprzetow w lazience.

fennel

Recommended Posts

Mam pytanie odnosnie umieszczania w lazienkach ubikacji, wanny, umywalki, prysznica czy kaloryfera.

Ogladalam rozne aranzacje lazienek, gdzie ta sama lazienka miala roznie rozmieszczone sprzety i teraz moje konkretne pytanie. Czy tak dowolnie gdzie pasuje mozna sobie rozlozyc te rzeczy, np. ubikacje zupelnie nie tam gdzie byla na planie, a po drugiej stronie lazienki? Czy da sie tak podprowadzic bez problemu? Glownie chodzi mi o ubikacje jak i kaloryfer.

No coz, kibelek powinien byc ok. metra od pionu, mozna ewentualnie go przesunac dalej, ale dokladnie to trzebna skonsultowac z fachowcem, zeby Ci po prostu, brutalnie mowiac - zawartosc kibelka nie zostawala w muszli :wink: Ale jak za bardzo odsuniesz muszle od pionu to bedziesz musial robic podwyzszenie dla kibelka (gdzies te spady musza sie zmiescic) i wowczas uzyskasz prawdziwy tron :p

Generalnie wszystkie mebelki i kwiatki mozesz porozmieszczac wedlug gustow :) Nastomiast tam gdzie sa odplywy - np. wanna czy prysznic, lepiej miec blisko do przylacza. Z pralka maly problem, bo tu mozesz pociagnac odplyw na wieksze odleglosci. Co do grzejnika, zwykle najlepszym dla niego miejscem jest pod oknem - jesli takowe istnieje, ale to wytyczne ergonomii. Jesli zdecydujesz sie typowa "drabinke" elektryczna, to juz tylko kwestia upodoban gdzie zawisnie. Jesli jest czescia CO to rozplanuj wczesniej jak pojda rurki, zebys nie musial za bardzo przerabiac instalacji. pozdrawiam

W takim razie czeka mnie pewnie odrobina grzebania w kaloryferze (CO), bo reszta w miare bedzie (i musi) pasowac chocby ze wzgledu na WC, z ktorym juz nie "poszaleje" i uklad juz taki pewnie zostanie. Mieszkanie juz jest jakie jest, nie zdazylam sie zmiescic w czasie mozliwych ewentualnych zmian.

Dziekuje za odpowiedz :)

ja przy budowie łazienki kierowałem sie poradnikiem wg, którego sprzęty używane najdłużej powinny być jak najdalej od wejscia, i dla tego zaraz na wejściu po lewej stronie mam umywalkę i obok niej grzejnik drabinkowy na którym będą się suszyć ręczniki a za nim narożna wanna( jak będę wychodził z wanny to biorę ręcznik prosto z grzejnika) w następnym rogu jest pralka a bliżej drzwi stoi kibelek a przy drzwiach jest z prawej strony prysznic.