Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadające ceny styropianu i ceramiki

Andrzej z Wadowic

Recommended Posts

Chciałbym wysondować tendencję cenową na koniec sezonu. Mam zamiar kupić porotherm 25 P+W i styropian ekstrudowany (XPS), ale zastanawiam się czy czekać na jakieś promocje czy raczej już nic ciekawego się nie pojawi. W składach porotherm z transportem jest za 8 zł brutto (wadowice małopolska) i hurtownicy raczej nie nadskakują za klientem (może już nic więcej nie zaproponują). Na allegro jest po 6.70 brutto ale tej opcji raczej się obawiam (co z reklamacją). Co do XPSa to nie mam bladego pojęcia jak cena może się zmienić, zwykły styropian ponoć tanieje.

Zwykly na fundament (100) znajdziesz od 145 za m3.

Co do porothermu - to ja od poczatku roku monitorowalem beton kom H+H - i obserwacje sa tkie - ze taniej, jak teraz to ju znie bedzie. W lutym byl po 10-12, w maju po 14-16, w czerwcu w niektorych skladach po18 krzyczeli. We wrzesniu spadl do 10 zł, a teraz mozesz kupic za 8 zł z dostawa HDS - natomiast fabryki od poczatku listopada podnosza ceny. Mysle, ze w marcu zaczna ludzie kupowac, to i ceny lekko pojda - ale mysle, ze ok 5-15% - tego co bylo, juz nie ma..

Nalepsze sa ogloszenia, gdzie goscie ktorzy kupili na spekulacje i nie sprzedali, teraz wyprzedają uwalone pieniadze ktore stoją w postaci materialu na placach ;-) Taki kraj.

Co do allegro - to jesli sprzedawca konkretny - dlaczego masz opory? placisz przy odbiorze.

Dzieki Moreti

Co do allegro to najbardziej obawiam się rozpatrzenie reklamacji. Niby towar na fakturę ale jak ja zacznę rozpakowywać towar na wiosnę to może być cięzko z reklamacją. Mając skład w okolicy tego problemu raczej nie ma.

A każdej palety przecież nie będe rozpakowywał i sprawdzał teraz przed zimą. Odnośnie styropianu to skłaniam się w kierunku styroduru. Bardziej w jego przypadku interesuje mnie tendencja cenowa końca roku, czy w poprzednich latach składy robiły promocje.

• 4 weeks później...
Slowiks

Ten porotherm zamawiałeś normalnie w składzie czy kupowałeś na allegro? W moich stronach średnia cena za 25 P+W na składach to 7.50 z dowozem i rozładunkiem. Na razie czekam na lepszą oferte. W ostateczności zaryzykuje zakup na allegro.

Andrzej, kupowalem u przedstawiciela weinerberga na moj region poniedzialek wieczorem telefon a we wtorek o 14 juz mialem na placu material.

W Poznaniu widzialem po 6,60 ale bez dostawy.

• 3 weeks później...