Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekologiczny nośnik ciepła

gdominik2

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z prośbą o wyjaśnienie zagadnienia, "ekologiczny nośnik ciepła". Otóż w planie zagospodarowania przestrzennego dla działki którą kupiłem od gminy są dwa zapisy: 1. "wprowadza się zakaz stosowania paliw stałych do indywidualnego ogrzewania budynków" ( ten zapis rozumiem), w dalszej części tegoż planu jest następujący zapis: "zaopatrzenie w energię cieplną-ogrzewanie mieszkań i obiektów usługowych gazem, dopuszcza się inne indywidualne systemy zaopatrzenia w ciepło pod warunkiem zastosowania ekologicznych nośników ciepła". Na moje pytanie co to jest ekologiczny nośnik ciepła nie potrafiła mi odpowiedzieć ani Pani z wydziału architektury ani Pan Burmistrz.dEFINICJA NOSNIKA CIEPŁA:" ciekłe i lotne substancje stosowane do przekazywania ciepła od ciał o wyższej temperaturze do ciał o niższej temperaturze; n.c. cyrkulują w układach zamkniętych i stosuje się je do ogrzewania lub chłodzenia urządzeń cieplnych, jądrowych urządzeń energetycznych, układów doprowadzających energię cieplną, przyrządów o przeznaczeniu technologicznym". Czy w prakryce zapis o ekologicznym nośniku ciepła zezwala na zastosowanie do ogrzewania ekologicznego pieca z atestem przystosowanego do spalania miału?, w takim systemie nośnikiem ciepła jest woda krążąca w instalacji, a do jej ogrzewania będzie stosowany piec z atestem, spęlnijący wymgania co do emisji szkodliwych substancji. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

gdominik2

przeczytaj w planie ustalenia ogólne, może coś tam znajdziesz co nawiedzony urbanista miał na myśli, chociaż wątpię czy znajdziesz

nie ma definicji ekologiczne nośniki ciepła to jakaś choroba urbanistów przecież chodzi o ograniczanie emisji :evil:

jedyne co mi przychodzi do głowy to albo idź do starostwa, które wydaje pozwolenia na budowę i zapytaj jak traktują ten zapis lub jeśli ktoś już dostał pozwolenie na budowę to popatrz co miał w projekcie

"nawiedzony" już nie pracuje w tej naszej urzędniczej fabryce, a pan ze starostwa twierdzi że w projekcie ma być piec na gaz lub olej opałowy, mój projektant twiedzi że damy w projekcie "piec ekologiczny z atestem", nie podając jakim paliwem będzie zasilany.Pan Burmistrz twierdzi że mogę zastosować piec "ekologiczny"(miałowy), chyba go poproszę żeby dał to na piśmie.pozdrawiam