Kuna 24.10.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Kocioł na gaz ziemny naścienny 26 kW , Vailland Thermomax VU OST 260E . Problem dotyczy czujnika ciągu kominowego , który często koroduje . Efekt kocioł się wyłącza . Zamontowany on jest na odprowadzeniu spalin do komina . Jest to po prostu termistor i w otoczeniu ciepłych agresywnych spalin korodują końcówki . Dzieje się to najczęściej w pierwszy dzień Bożego narodzenia i jest bardzo wkurzające . Serwis Vaillandta życzy sobie około 300 zł za część zapasową wraz z zamontowaniem i nie chce udostępnić schematu elektrycznego . W związku z powyższym mam pytania : 1 - Czy można wyeliminować czujnik i połaczyć to miejsce na , krótko bez szkody dla kotła ? Nie śpię w kotłowni 2 - Jakim polskim elementem zastąpić ten termistor ? Termistor jest mikroskopijnych rozmiarów jest na nim kod paskowy ale jest nieczytelny . O ten element mi chodzi http://images34.fotosik.pl/16/b308649ac6a95aebm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.10.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Witam. Zmostkować to chyba nie za bardzo, coś mi sie wydaje że po zmostkowaniu kocioł będzie wchodził w tryb awaryjny (brak ciągu). Nie wiem jak to działa, ale coś mi się wydaje że na zasadzie różnicy temperatur w dwóch miejscach kotła. Co do wymiany termistora na "krajowy" albo inny zamiennik to moim zdaniem jak najbardziej wykonalne, trzeba by pomierzyć opór termistora zwykłym miernikiem przy rożnych temperaturach i dobrać podobny. Zamiennik kosztuje pewnie z 10 groszy Myślę że forum elektroda.pl to lepsze miejsce aby o to zapytać. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 24.10.2007 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Dzieki dzabij już to zrobiłem . Ale tutaj także jest sporo instalatorow . Może trafi się jakiś co wie jak z tym sobie poradzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 27.10.2007 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Podciągam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts