_ZBYCH_ 03.08.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Jak sądzicie, co to jest? http://republika.pl/zbychdom/pliki/4.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Jak sądzicie, co to jest? http://republika.pl/zbychdom/pliki/4.JPG Tablica rozdzielcza w Twoim "inteligentnym budynku" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 03.08.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Dla mnie to wygląda jak koncentrator telefoniczny z płytkami dla każdego numeru z przodu i wiąchą kabli łączeniowych z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.08.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 tak cosik zwiazane z telekomunikacja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozdek 03.08.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 centralka telefoniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał_27 03.08.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 centrum dowodzenia? widziałem podobne w Pentagonie rog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 03.08.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Jesli sie nie myle, to Zbych pasjonuje sie instalacjami alarmowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 03.08.2003 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Zespół łączówek LSA chyba Krone. Ja preferuję szafę 19 cali i krosownice RJ-45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.08.2003 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Jak sądzicie, co to jest? http://republika.pl/zbychdom/pliki/4.JPG Tablica rozdzielcza w Twoim "inteligentnym budynku" ? Brawo! To jest właśnie jedna z krosownic w "inteligentnym domu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.08.2003 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Zespół łączówek LSA chyba Krone. Ja preferuję szafę 19 cali i krosownice RJ-45. Wszystko do określonych zastosowań Jak bym w domu postawił szafy 19 cali to już na pewno umieścili by mnie w Tworkach (dla niewtajemniczonych - w Tworkach mieści się szpital psychiatryczny). Poza tym na krosownicach RJ-45 są mniejsze możliwości przełączeń - przynajmniej w tym zastosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.08.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Ja u siebie całe centrum robię w 19" wentylowanej. Teleinformatyka+alarm+videodomofon+TV+monitoring+internet. Zmieści się troche sprzętu i przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 05.08.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 no dobra chłopaki, wyjaśniliście sobie już co to jest, to teraz wyjaśnijcie nam - drobnym żuczkomco to jest krosownica? (coś się w niej krzyżuje) i dlaczego bez niej nie da się żyć? a może możnaby te wszystkie kabelkgi gdzieś indziej dobrowadzić? no i co wy tam w niej krzyżujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.08.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Jak ma się dużo "kabelków" to bez krosownicy ciężko. Kabelki "zarabia się" (rozszywa) właśnie na panelach RJ-45 lub łączówkach. Każdy kabelek, każda para elegancko ma swoje miejsce. Tworzy się tzw. stronę liniową. Na drugi panel lub łączówki wprowadza się przewody od urządzeń np. centrali alarmowej, zakończenia NT linii telefonicznej itp. Switch do sieci komputerowej już sam w sobie ma gniazda RJ-45. I teraz stronę liniową łączy się np. przewodami RJ-45 - RJ-45 tzw. patchord (przewód zakończony dwoma wtykami RJ-45) lub np tylko krosówkami (pojedyncza żyła przewodu) na łączówkach LSA (zarabia się specjalnym nożem - przyrządem). Łączymy to co chcemy z tym co chcemy i jak chcemy. Chcemy mieć telefon + komputer w gniazdku 2xRJ45 to łączymy gniazdo RJ-45 połączone z NT z 1 gniazdem liniowym RJ-45 kończącym linię z pokoju, drugie gniazdo RJ-45 łączymy do Switcha i już. I wszystko hula. Nie wspomnę o multiswitch'ach od TV. Tekstowo ciężko namalować - próbowałem ale nie wyszło. Jak byśmi mieli to polutować to kaplica. Np 20 lini x 8 przewodów w każdej to tylko 160 punktów do lutowania (pająk by sie nie powstydził) a jak to jeszcze wszystko odizolować od siebie - szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.08.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Poza wygodą w przełączaniu chodzi jeszcze o porządek. Jak masz w domu np.: 6 pomieszczeń w których może (nie musi) stać telefon, PC, radio i TV, a do tego jakaś instalacja alarmowa to gdzieś zbiegnie ci się wiącha kabli gruba jak udo zapaśnika sumo. Teraz te kabelki musisz powtykac: telefon w centralkę, alarm w centralkę, PC-ty w switcha, RTV w rozdzielacz, itd... - zaczyna wyglądać jak po zabawie setki pijanych pająków A jeśli dasz 19" szafę dystrybucyjną wówczas wszystkie kabelki są schowane za patchpanelem (płyta czołowa z gniazdami), wszystkie ustrojstwa są pochowane w szafce i połączone są z panelem krótkimi kolorowymi kabelkami, które łatwo uporządkować i ogarnąć. A po zamknięciu szafy masz eleganckie metalowe pudełko z szybką, zamykane na kluczyk (dzieci), z którego mryga wesoło kilkanaście kolorowych światełek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 05.08.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 no bo ja zrozumiałem, że taką skrzyneczkę daje się po to, żeby potem można było sobie zmienić coś w połączeniach Ale co tu zmieniać? czujnik od alarmu będzie zawsze podlączony do alarmu, to nie lepiej od razu dociągnąć tam ten kabek? nie kumamco ja sobie w tej szafeczce mam przełączać?podłączyć se telewizję do gniazdka telefonicznego? oświećcie mnie ja pozatym będę miał specjalne pomieszczenie zamiast tej szafeczki , więc chyba nie będzie mi ona potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.08.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 prędzej czy później będziesz potrzebował coś przenieść albo zamontować nową rzecz i okaże się, że brakuje ci kabla. Rozprowadzająć do każdego pomieszczenia odpowiednią ilość kabli i łącząc je wszystkie w szafie dystrybucyjnej będziesz miał: a) porządek b) możliwość dowolnej rekonfiguracji (zmiany funkcji, wyposażenia, itp... itd...) Można bez tego się obejść, ale.... wówczas każdorazowa zmiana wymaga chwycenia za lutownice. Jeśli kabli doprowadzisz tyle ile potrzeba (nie nadmiarowo) to przyjdzie taki moment, że będziesz musiał wiercić otwory i prowadzić nowe kable. To po prostu jest wygodne - do każdego pomieszczenia prowadzisz dwa kable logiczne + kabel RTV. I w przyszłości bez problemu możesz np.: przerobić sypialnie na gabinet, albo jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 05.08.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 to straszne !!!!!!!!!w domu jest aż tyle kabli ?????????ostatnio przeraził mnie ciężar jednej dachówki ale to!!!! bije wszelkie rekordy !!!ojej chyba jeszcze duuuużo przede mną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.08.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Przychodzi ci telefon z TPSA do domu. Tak. Masz 2 druty. TAK. Chcesz mieć mozliwość podłączenia telefonu w każym pokoju. TAK. (o przenośnym nie rozmawiamy). A może zechcesz mieć ISDN i np. 3 numery tak jak mam w tej chwili w bloku jeden mój, jeden dzieci, jeden FAX/MODEM. To jak to zrobisz najprościej?. Masz 2 komputery w domu jeden sobie i jeden dzieciakom. TAK. Masz wejście do internetu TAK. Chcesz aby dwa komputery mogły się łączyć. TAK. To jak to zrobisz najprościej ?. Chcesz aby w salonie, kuchni, sypialniach można było podłączyć TV. TAK. Nie chcesz, aby wszyscy musieli oglądać ten sam program. TAK. To jak to zrobisz najprościej? Od każdej czujki, od każdego kontaktronu okiennego czy też drzwiowego masz kabelek. Razem przychodzi ci kilkanaście linii. TAK. Chcesz to połączyć, zasilić itd. TAK. To jak to zrobisz najprościej? Polutujesz? Przecież te kilkadziesiąt kabli musisz gdzieś połączyć. Sam piszesz że będziesz miał specjalne pomieszczenie. Ze ściany wychodzi ci np. 30 kabelków i co z nimi zrobisz? Zbierzesz do kupy i przewiążesz wstążeczką, a końce wprowadzisz bezpośrednio na urządzenia. Oj będzie ciężko, ale dla chcącego nic trudnego. Wielka pajęczyna też ma swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.08.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Zdjęcie przypomina tzw."instalację" z muzeum sztuki współczesnej W naszym domu taka skrzyneczka jest trochę mniejsza. Ostatnio po burzy "siadła" nam jedna faza. Telefonuję do zakładu energetycznego i mówię w czym rzecz. Gość na to "proszę sprawdzić, czy nie przepaliła się pani żarówka" Ciężko być kobietą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.08.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 ZBYCHU u siebie wstawiam 19". Jak będą chcieli mnie gdzieś oddać to mam bliżej do Choroszczy. Jak spotkam Napoleona to ci napiszę jakie instalacje robili na Elbie . Do Majki: To nie jest rozdzielnica elektryczna to raczej miejsce gdzie kończy się logika, a zaczyna inteligencja i nikt nie wie dokładnie dlaczego i jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts